
Σκάνδαλο μεγατόνων έχει ξεσπάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ να έχουν πρώτο θέμα στην ενημέρωσή τους τη σύλληψη της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς με φόντο το Κατάρ.
Μάλιστα, στο στόχαστρο των media μπαίνουν και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Politico τον βάζει στο μικροσκόπιο, με αφορμή αναρτήσεις και δηλώσεις του που προσομοίαζαν με αυτές της Εύας Καϊλή.
Όπως μεταδίδει το Politico, "ο επίτροπος από την Ελλάδα έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweet του για το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για "σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση", ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις".
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: "Ο κ. Σχινάς είχε κομβική συμμετοχή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα καταργούσε τη βίζα για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών - είτε για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους.
Η ψηφοφορία επί του σχεδίου επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν ότι η ψηφοφορία πιθανότατα θα αποσυρθεί και, αντ' αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Σχοινά στην εκδήλωση. "Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες", ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.
Football unites the world. #WorldCup2022 the first post-pandemic global event that shows we are taking our lives back.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) November 20, 2022
Qatar, the first Arab and the smallest country ever to host the Cup, delivered reforms & merits a global success.
Europe’s sport model an inspiration for all pic.twitter.com/KWWO5736Nr
Μιλώντας στη μεσημεριανή ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχινά".
Τι αναφέρουν L' Echo και La Repubblica
Μεταδίδοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την ανακοίνωση της σύλληψης της Εύας Καϊλή, η βελγική L’ Echo κάνει ευθεία αναφορά στον αντιπρόεδρο της Kομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς παραλληλίζει τη δράση του αλλά και τις επισκέψεις του στο Κατάρ με αυτές τις συλληφθείσας Εύας Καϊλή.
Η εφημερίδα αναφέρει: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στο Κοινοβούλιο να εγκρίνει αυτήν την εξαίρεση βίζας τον περασμένο Απρίλιο. Πίσω από αυτή την πρόταση βρισκόταν ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα μεταναστευτικά θέματα και την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο τελευταίος είχε συναντήσει και τον διάσημο υπουργό Εργασίας Ali bin Samikh Al Marri στις 20 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν από την έντονη συζήτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ".
Παραθέτει και την εν λόγω ανάρτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στο Twitter:
Constructive meetings today in Doha with Minister of Foreign Affairs H.E. @MBA_AlThani_ and Minister of Labour H.E. Ali bin Samikh Al Marri.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) November 20, 2022
The EU and Qatar will continue to broaden our relationship on mobility, skills, labour reform, security and people to people contacts. pic.twitter.com/CGgxrAP2ux
Η La Repubblica έχει πάρει "ζεστά" το θέμα, αφού οι "εγκέφαλοι" της όλης υπόθεσης είναι Ιταλοί. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
"[...] Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι δωροδοκίες μπορεί να οδηγήσουν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξει τις πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού. Εκτός ομάδας PSE.
Συγκεκριμένα: η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος ο Σχοινάς που σε ένα tweet του τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκθειάσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, "μιας χώρας που έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία"".
Η αντίδραση Σχοινά
"Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν "διερεύνηση" του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση..." αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr