Θεοδωράκης: "Δεν θα λέμε σε όλα όχι, δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση"

Η ώρα της αλήθειας για το Ποτάμι και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεοδωράκης: "Δεν θα λέμε σε όλα όχι, δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση"

Η ώρα της αλήθειας για το Ποτάμι και το τι τελικώς θα πράξει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ωστόσο, η κατάσταση η εξασφάλιση μιας ενιαίας γραμμής στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο δεν αναμένεται να είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο ή ακόμη και τρεις διαφορετικές γραμμές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εάν υπάρξει τελικώς απόφαση, αναμένεται να δώσει και μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει ή όχι εύκολα τις 151 ψήφους, καθώς θα ξεκαθαρίσει εάν το κόμμα θα προσανατολιστεί προς την αποχή ή την υπερψήφιση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του OPEN, το πολιτικό συμβούλιο ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς υπήρξε συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τους κ. κ. Αμυρά και Ψαριανό, καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ψαριανού ο οποίος είπε καυστικά πως ο ίδιος δεν έχει θέση στο Ποτάμι «αν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι».

«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ' ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα ». ανέφερε προσερχόμενος στο πολιτικό συμβούλιο ο κ. Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος, ο Μαυρωτάς και ο Λυκούδης

Στην χθεσινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά στην θετική ψήφο. «Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες. Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Σε αυτήν την γραμμή φαίνεται να κινούνται και άλλοι δύο βουλευτές του Ποταμιού, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. «H συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό περιεχόμενο, είναι σε θετική κατεύθυνση και γι' αυτό είμαι θετικά διακείμενος απέναντί της» είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο κ. Λυκούδης, επισημαίνοντας ότι δεν θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, «δηλαδή δεν θα δώσω όχι», και διευκρινίζοντας ότι θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του. Ερωτηθείς αν θα επιλέξει την αποχή, ο κ. Λυκούδης επέμεινε ότι «η Συμφωνία είναι θετική» και συμπλήρωσε ότι «πάνω στη Συμφωνία εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί, αυτό δεν μπορώ να το αγνοήσω».

Από τη μεριά του ο κ. Μαυρωτάς, μιλώντας στον ρ/φ σταθμό του Πρώτου Θέματος, ανέφερε ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη ρηματική διακοίνωση έχουν θετική κατεύθυνση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία «θα περάσει και πρέπει να περάσει». «Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» πρόσθεσε και παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας. Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».

Οι δύο διαφωνούντες

Σταθερά κατά της συμφωνίας τάσσονται ωστόσο οι άλλοι δύο βουλευτές του Ποταμιού, οι κ. κ. Ψαριανός και Αμυράς. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα παραστατικός, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;» ανέφερε. Μιλώντας γενικότερα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού κατά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψαριανός παραδέχτηκε ότι το Ποτάμι δεν κατάφερε να έχει κοινή γραμμή. Εκτίμησε δε ότι «ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών». «Δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού», δήλωσε στο Θέμα 104,6.

Σταθερά κατά της συμφωνίας τάσσεται και Γιώργος Αμυράς. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε: «Αμφιβάλλω αν θα πάρουμε κάποια απόφαση, Έχω την αίσθηση ότι επιτέλους θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία. Αυτό πάει να γίνει τώρα. Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης έχουν μια θετική προσέγγιση. Ωστόσο, και οι τρεις έχουν κλονιστεί από αυτό που είδαμε χθες το βράδυ, δηλαδή να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή και κοινοβουλευτικό».

«Το κόμμα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές. Όπως εγώ δεν μπορώ να επιβάλω την άποψή μου, στους συναδέλφους μου που το βλέπουν θετικά, έτσι και το αντίθετο. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στο Ποτάμι. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και θα ψηφίσει αναλόγως […] Απόψε δεν θα πάρουμε απόφαση για το αν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν τη στηρίζει, τη στηρίζει το μισό Ποτάμι», πρόσθεσε.

Τι λέει το “Ποτάμι εξωτερικού”

Την ίδια στιγμή, σαφώς υπέρ της συμφωνίας τάσσονται οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού. «Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος. «Πιστεύω πως το Ποτάμι όπως είχε δηλώσει "ψήφο κατά συνείδηση" -δύο βουλευτές του έχουν ήδη σταθερά τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας- αλλά από εκεί και πέρα οι άλλοι τέσσερις δεν βλέπω κανέναν λόγο ή κανέναν τρόπο που θα μπορέσουν να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Θα είναι μία ρήξη, όχι με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν επί χρόνια, αλλά με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων, με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών και με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το συμφέρον της πατρίδας του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κομματική στόχευση», εξήγησε ο κ. Κύρκος μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και ο έτερος ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ρ/φ Κόκκινο, τόνισε πως ελπίζει οτι το Ποτάμι θα κρατήσει και αυτό θετική στάση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. “Η τοποθέτησή μου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσει και Το Ποτάμι υπαγορεύεται από «προσωπικό και πολιτικό χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμματικάκης. Για τη συμφωνία, είπε ότι «είναι καλή και για τα δύο κράτη, και ειδικά για την Ελλάδα, γιατί ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τον βόρειο γείτονά μας, την νυν αποκαλούμενη Βόρεια Μακεδονία».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Οκτ 2021 | 13:41

Η Σακελλαροπούλου στον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Χρειάζεται πλήρης και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας σημειώνοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη.

ΔΩΡΕΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 01 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Τσίπρας χρηματοδοτεί την καλύτερη διπλωματική εργασία με τα χρήματα από τα βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τα ποσά από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε φοιτητές που διακρίνονται για την καλύτερη διπλωματική εργασία

30 Σεπ 2021 | 09:41

Οι "Πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη στον Alpha - Οι πρώτες πληροφορίες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η χαρακτηριστική του εκπομπή επιστρέφουν στη μικρή οθόνη

ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 28 Σεπ 2021 | 13:41

Σταύρος Θεοδωράκης: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την κόρη του, Αργυρώ, στο Ηρώδειο [εικόνα]

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρακολούθησε τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο, συνοδευόμενος από την κόρη του, Αργυρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 28 Σεπ 2021 | 13:17

Σε αυστηρό καθεστώς προστασίας η νήσος Χρυσή - Το "Γαϊδουρονήσι" του Λασιθιού

Σε αυστηρό καθεστώς προστασίας εισέρχονται η νήσος Χρυσή και το Μικρονήσι με ΚΥΑ των Σκυλακάκη και Αμυρά.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 26 Σεπ 2021 | 08:29

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Τις υποδείξεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, τη διεύρυνση και τα εθνικά θέματα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 22:14

Πέραμα: Πειθαρχικός έλεγχος εντός πέντε ημερών για την αιματηρή καταδίωξη με εντολή Θεοδωρικάκου

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος μετά τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.