Πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μπάιντεν: Τι συζήτησαν για Τουρκία και Αν. Μεσόγειο - Μηνύματα στην Άγκυρα και από την ΕΕ

Θερμή και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Το γεγονός ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο κράτησε περισσότερο από μισή ώρα, δείχνει πως δεν ήταν μία απλή εθιμοτυπική συνομιλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες μπήκαν σε πιο ουσιαστικά ζήτημα που αφορούν τόσο την περεταίρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο όπως και τα δυτικά βαλκάνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την χώρα μας ως ένα κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη χθες Πέμπτη, την ελπίδα του ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ανάρτηση του στο twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε "θερμή" και "εποικοδομητική" την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. "Συζητήσαμε τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης όπως και την σημασία να ενισχύουμε διαρκώς την συνεργασίας μας".

Μπάιντεν: Ποιο στενές από ποτέ οι σχέσεις με την Ελλάδα

Το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε στην συνομιλία των δύο ηγετών επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο Αμερικανός πρόεδρος με τα όσα είπε σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας. "Οι σχέσεις με την Αμερική θα είναι οι πιο στενές που υπήρξαν ποτέ υπό τη δική μου διοίκηση. Είμαι πεπεισμένος και αποφασισμένος να δημιουργήσω μια πολύ ισχυρή εταιρική σχέση η οποία θα δώσει ειρήνη και ευημερία σε όλους μας τους πολίτες" τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις του τα τελευταία 24ωρα έδειξε να στηρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται συνεχώς σε διάφορους τομείς, όπως είναι η επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που οι ΗΠΑ το θεωρούν στρατηγικής σημασίας, η αναβάθμιση της νατοϊκής βάσης της Σούδας, αλλά και του αεροδρομίου της πολεμικής αεροπορίας της Λάρισας, όπως επίσης και η μεγάλη επένδυσης της Microsoft στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνοδος κορυφής: "Μαστίγιο και καρότο" για την Τουρκία

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στα αρχικά συμπεράσματα Μπορέλ για την Τουρκία. Μετά από τις πιέσεις που άσκησε η ελληνική πλευρά το τελικό κείμενο συμπερασμάτων διαφοροποιήθηκε καθώς περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο οι προϋποθέσεις και οι όροι με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα, αλλά και να αλλάξει στην περίπτωση που επιστρέψει στις προκλήσεις.

"Καλούμε την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας" αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, οι "27" έδωσαν και "καρότο" στην Τουρκία προκειμένου να της δώσουν ένα κίνητρο για την επόμενη μέρα, όπως είναι η τελωνειακή ένωση μία κίνηση που αν την εκμεταλλευτεί η Άγκυρα θα την ενισχύσει οικονομικά σε μία στιγμή που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. "Καλούμε την Κομισιόν να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη, και καλούμε παράλληλα το Συμβούλιο να εργαστεί για την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης".

Κυβερνητικές πηγές εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τις εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν δίνει "λευκή επιταγή" στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Η Ε.Ε. παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Το γεγονός ότι οι "27" χαρακτήρισαν παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία κατηγόρησε την Ε.Ε. πως με την στάση που ακολουθεί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την θετική στάση και τις προσπάθειες της Ε.Ε. προκειμένου να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 10 Απρ 2021 | 15:06

Τουρκικό παραλήρημα: Καταφύγιο τρομοκρατών η Ελλάδα- "Απαράδεκτα μυθεύματα" απαντά η Αθήνα

Η Άγκυρα παρουσιάζει την Ελλάδα ως καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις. Έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Απρ 2021 | 14:27

Σαρλ Μισέλ: Δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι "εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 10 Απρ 2021 | 13:09

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το συλλυπητήριο μήνυμα του Μητσοτάκη στην οικογένεια – "Έχει σοκάρει όλη την κοινωνία"

"Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθούν οι ένοχοι" διαβεβαίωσε την οικογένεια του άτυχου δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 10 Απρ 2021 | 12:18

Μητσοτάκης: Σε φαρμακείο της Καλλιθέας για το self test της Δάφνης - "Ήρθαμε να το πάρουμε" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός πήγε στο φαρμακείο με την κόρη του για να προμηθευτεί αυτοδιαγνωστικό τεστ ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ 10 Απρ 2021 | 12:04

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ – Πολύ σύντομα θα εντοπίσουμε τους ενόχους - Η εντολή Μητσοτάκη

Δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 10 Απρ 2021 | 09:16

ΗΠΑ - FDA: Δεν έχουμε διαπιστώσει συνάφεια μεταξύ θρομβώσεων και του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τι ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Απρ 2021 | 08:44

Γιώργος Καραϊβάζ: Εκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για τη γρήγορη εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις 10:30 στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 09 Απρ 2021 | 20:45

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο του Φίλιππου: "Θα λείψουν πολύ το έργο του και οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες"

Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου εξέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΧΙΠ-ΧΟΠ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ '90 09 Απρ 2021 | 20:33

ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 50 ετών ο γνωστός ράπερ DMX - Νοσηλευόταν με έμφραγμα

Ο DMX εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή μετά το έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 09 Απρ 2021 | 16:40

Ο διάλογος Μητσοτάκη με τους συνταξιούχους: "Να ξαναδείτε τα εγγόνια σας, να πάτε στο χωριό σας"

Να ξαναδείτε τα παιδιά σας, να πάτε στο χωριό σας, να πάτε εκκλησία χωρίς να υπάρχει ανησυχία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπρόσωπους των συνταξιούχων.

"ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ" 09 Απρ 2021 | 15:39

Δένδιας: Εάν η Τουρκία κρατήσει καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα και ελπίζω σε επανέναρξη συνεννόησης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σημείωσε πως εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα.

ΣΤΟ FACEBOOK 09 Απρ 2021 | 13:41

Ο Βαρεμένος και το χυδαίο σχόλιο για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων- Η απάντηση της ΝΔ

Το λογοπαίγνιο του Γ. Βαρεμένου στο Facebook που προκάλεσε την οργή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κάνει λόγιο για "πολακισμό".

ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ 09 Απρ 2021 | 12:39

Τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Αιγαίο

Ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνετρίβη στο Αιγαίο κοντά στη Σμύρνη.