Το πρώτο Exit Poll : ΝΔ 32-36% , ΣΥΡΙΖΑ 25-29%, τρίτο το ΚΙΝΑΛ

Στη δημοσιότητα δόθηκε στις 7 το απόγευμα το πρώτο Exit Poll για τις ευρωεκλογές.

SHARE THIS
0
SHARES

Καθαρή νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πρώτο Exit Poll για τις ευρωεκλογές που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 το απόγευμα. 

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό από 32% έως 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 25% έως 29%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό από 7% έως 9%, η Χρυσή Αυγή από 5% έως 7% και το ΚΚΕ από 5% έως 7%.

Ποσοστό από 2,5% έως 4,5% καταγράφει το ΜΕΡΑ25 ενώ ποσοστό από 2,5% έως 4,5% καταγράφει και η Ελληνική Λύση. Ποσοστό 1% έως 2% καταγράφει το Ποτάμι, όπως επίσης και ΑΝΕΛ αλλά και η Ένωση Κεντρώων. 

Με τα παραπάνω δεδομένα, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 7 μονάδες. 

Tο ανωτέρω αποτελέσματα βασίζονται στι 80% του δείγματος. 

Τα ποιοτικά στοιχεία 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία. 

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, η συσπείρωση της ΝΔ κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο 87%, σε αντίθεση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε στο 64%. 

Στους παρακάτω πίνακες εμφανίζονται οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων. 

 

 

 

Σημειώνεται ακόμη ότι ένα 13,5% αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα τι θα ψηφίσει, ενώ ένα άλλο 12,5% αποφάσισε την Κυριακή των εκλογών. 

 

Τα πρώτα σχόλια του κ. Παναγόπουλου του ALCO για το exit poll 

"To Exit Poll μας δίνει πρώτο κόμμα και μας δίνει τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ. Δεν μας δίνει τέταρτο, όπου υπάρχει μάχη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Παρατηρείται πάντως υποχώρηση της Χρυσής Αυγής. Βλέπουμε επίσης σαφή περιορισμό της δύναμης των υπόλοιπων τριών κομμάτων (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Επίσης, το άθροισμα του ποσοστού το δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι υψηλό, μπορεί να ξεπεράσει και το 60%. Έχουμε μια ψήφο πρόβας εθνικών εκλογών" σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο OPEN και την Έλλη Στάη και πρόσθεσε: "Περίπου 4 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ψήφισαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαν ψηφίσει". 

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κομματικά επιτελεία 

"Στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή" σχολιάζουν πηγές της ΝΔ μετά τα πρώτα exit polls επισημαίνοντας πάντως ότι αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Όπως επισημαίνουν , η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα. Και υπενθυμίζουν ότι  ο κύριος Τσίπρας ήταν  που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν. Αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα exit poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά, όπως λένε, μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. 

Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος.

Τζανακόπουλος: Δεν αποδεικνύεται στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

"Με βάση το exit poll δεν αποδεικνύεται στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε στο πρώτο σχόλιό του στο OPEN ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: "Είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα αμφισβητήσουν το πακέτο μέτρων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ". 

"Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και μετά θα βγάλουμε τα συμπεράσματα" σημείωσε μεταξύ άλλων.  

Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τις ευρωεκλογές 

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσεις τις ευρωεκλογές. Και υπάρχει μια δήλωση του κ. Τσίπρα που λέει ότι θέτω θέμα εμπιστοσύνης. Του απάντησε η ελληνική κοινωνία" ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Δένδιας. 

Χρηστίδης: Σημαντικό ότι το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο κόμμα

"Σημαντικό ότι το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο κόμμα. Σημαντικό ότι ο κόσμος βλέπει μπροστά του τι αναπτύσσεται. Ξεκάθαρη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αφορά και το στοίχημα που έβαλε ο κ. Τσίπρας. Την έχασε και την ψήφο εμπιστοσύνης" σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook