Το σχέδιο για να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

Επιβεβαίωση του TheTOC.gr για το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου – Πως «δένουν» με κωλύματα εκλογιμότητας τους Χρυσαυγίτες κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση, κακουργήματα και ρατσισμό

Το σχέδιο για να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

Νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των ανακριτριών να ζητήσουν την άρση ασυλίας όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Εάν τελικά αρθεί η ασυλία, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο με βάσει τις υφιστάμενες πληροφορίες, το ναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου τίθεται επί της ουσίας εκτός νόμου.

Το σχέδιο για να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

Επιβεβαίωση των πληροφοριών του TheTOC.gr

Το TheTOC.gr είχε αποκαλύψει εδώ και πολύ καιρό το σχέδιο της κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και προκλήθηκε πλήθος σχολίων και ερμηνειών για αυτή την απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Που θα πάνε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής;

Οι εξελίξεις δικαιώνουν το TheTOC.gr που είχε αναδείξει έγκαιρα τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και πλέον το κρίσιμο ερώτημα από πολλούς και εντός της κυβέρνησης είναι τι θα σημάνει η απόφαση για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Αρκετοί υπουργοί θέτουν ευθέως το ερώτημα ποιον θα εξυπηρετήσει μια τέτοια εξέλιξη και πολλοί διερωτώνται που θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής.

"Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «όλη» η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί, στελέχη και βουλευτές, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, συλλήβδην"

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυριαρχεί η άποψη ότι υπάρχει η εξής νομική ιδιαιτερότητα σχετικά με την Χρυσή Αυγή, καθώς ταυτόχρονα είναι μέχρι στιγμής νόμιμο πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γεμίζουν δικογραφίες εναντίον μελών και στελεχών της σε όλο το εύρος της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης.

Όμως σε πολλούς υπουργούς, αλλά και εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, επικρατεί το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «όλη» η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί, στελέχη και βουλευτές, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, συλλήβδην. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, μέσω απαγόρευσης της καθόδου του κόμματος στις εκλογές ως εγκληματικής οργάνωσης, διότι κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι, θα απαιτούσε συνταγματική αναθεώρηση.

Η φόρμουλα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1974

Π.Δ 1974: " Δεν συμμετέχουν ως υποψήφιοι όσοι διώκονται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μέλη κόμματος βεβαρημένα με κακουργήματα που έχουν ρατσιστικό κίνητρο"

Ποια μπορεί να είναι λοιπόν η φόρμουλα, ώστε με βάσει τις δικαστικές εξελίξεις να απαγορευθεί η κάθοδος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές καταθέτουν δήλωση ότι υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπάρχει όμως το Προεδρικό Διάταγμα του 1974, που ορίζει ότι δεν μπορεί να κατέλθει κόμμα που σκοπεύει να προσβάλει ή να καταλύσει την έννομη τάξη και άρα παρόμοια κωλύματα εκλογιμότητας θα μπορούσαν να τεθούν ξανά σε ισχύ. Σε αυτή την λογική έχει πέσει στο τραπέζι και έχει συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου (έχουν και εισηγήσεις του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου) η πρόταση να επανέλθουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι όσοι διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ’ αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με κακουργήματα που έχουν ρατσιστικό κίνητρο. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων οιουδήποτε, αλλά θέμα εκλογιμότητας, το οποίο, λένε στην κυβέρνηση υφίσταται στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και θα πρέπει να επιλυθεί.

Το σχέδιο για να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή - εικόνα 2

Συνταγματολόγοι: Κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα

Μάλιστα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, έχει πει ότι «θα μπορούσε να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα, τα οποία μάλιστα είναι ιδιάζοντα στην περίπτωση της Χ.Α. και βαρύνουν μέλη της, όπως είναι, για παράδειγμα, η προσβολή του πολιτεύματος». Τόσο ο Γιώργος Σωτηρέλης, όσο και άλλοι συνταγματολόγοι, αναφέρουν ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο εκλογών γιατί εκεί εντοπίζεται, αφού είναι παράλογο να λαμβάνει μέρος σε αυτές κόμμα του οποίου η ηγεσία είναι στη φυλακή. Άρα, είναι πολύ πιθανόν άμεσα να τροποποιηθεί ο νόμος έτσι ώστε να μην αρκεί η υπεύθυνη δήλωση αν υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα και να μην μπορεί να ανακηρυχθεί η έδρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει για να κατέλθει ένα παρεμφερές κόμμα (σ.σ.: το ίδιο με διαφορετική ονομασία) το οποίο να μην έχει στελέχη που βαρύνονται με τέτοια αδικήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 69.546 ΨΗΦΟΥΣ 11 Ιουν 2021 | 10:21

Εκλογικό θρίλερ στο Περού: Ο αριστερός Καστίγιο αγγίζει τη νίκη - Το αμφισβητεί η λαϊκίστικη δεξιά

Ο κ. Καστίγιο έχει φτάσει το 50,20% των ψήφων αλλά η υποψήφια της λαϊκίστικης δεξιάς το αμφισβητεί. Η καταμέτρηση, άρα και το θρίλερ, συνεχίζεται.

ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 09 Ιουν 2021 | 19:11

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση - Πως έκλεβαν το "Internet Banking" [Εικόνες-Βίντεο]

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ πολυμελής εγκληματική οργάνωση - Θύματα δεκάδες κάτοχοι λογαριασμών "Internet Banking" σε πολλές περιοχές της χώρας

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 09 Ιουν 2021 | 15:10

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η πολιτική μου καριέρα παίχτηκε εκείνο το βράδυ που έπρεπε να πω ναι ή όχι…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δύσκολη απόφαση να αναλάβει υπουργός Οικονομικών εν μέσω της οικονομικής κρίσης

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΟΥ 09 Ιουν 2021 | 13:20

Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους εργασίας- Αλλά όχι και απόλυση...

Ο Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ 09 Ιουν 2021 | 11:13

Εκλογικό θρίλερ στο Περού: Τελευταία στιγμή θα κριθεί ο νικητής - Μάχη ψήφο ψήφο

Τέλος δεν έχει το εκλογικό θρίλερ στο Περού. Ο νικητής θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς μειώθηκε η διαφορά μεταξύ των δύο υποψήφίων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 09 Ιουν 2021 | 10:36

Ο Φίλης "ψηφίζει" ΜέΡΑ 25 και όχι ΚΙΝΑΛ: Ναι σε συνεργασία με Βαρουφάκη - Όχι σε μεταγραφές τύπου Κεδίκογλου

"Ο κ. Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο" αναφέρει ο Νίκος Φίλης. "Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες".

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 08 Ιουν 2021 | 13:21

Έρευνα GPO: Προβάδισμα κατά 12,6% για ΝΔ – Κυριαρχία Μητσοτάκη σε Τσίπρα στην οικονομία

Υπεροχή Μητσοτάκη στη διαχείριση της οικονομίας σε σύγκριση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 12,6%.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 07 Ιουν 2021 | 08:48

Δεν τα παρατάει ο Νετανιάχου: "Η μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία ο συνασπισμός Λαπίντ-Μπένετ"

Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο νέος συνασπισμός που απειλεί να τον ανατρέψει ήταν το αποτέλεσμα "της μεγαλύτερης εκλογικής απάτης" στην ιστορία της δημοκρατίας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 05 Ιουν 2021 | 11:31

Αδωνις Γεωργιάδης: "Αν όλοι αύριο πήγαιναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα" [Βίντεο]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε όλη τη χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύθνου, όπου το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έχει φτάσει στο 90%

05 Ιουν 2021 | 08:15

Ο Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών - Φουντώνουν οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό

Ιούλιος ή Σεπτέμβριος τα δύο σενάρια για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα πως όλοι αξιολογούνται και επιβραβεύονται όσοι εργάζονται σκληρά

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ 03 Ιουν 2021 | 09:51

Τσίπρας στην Όλγα Τρέμη για το αν ξαναχάσει τις εκλογές: Όλοι κρινόμαστε, κανείς δεν έχει εισιτήριο διαρκείας

"Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη" είπε ο Α. Τσίπρας ερωτώμενος τι θα κάνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΛΙΑΠΙΝΤ 03 Ιουν 2021 | 00:05

Τέλος εποχής για Νετανιάχου - Συμφωνία για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο ότι κατόρθωσε να συγκροτήσει κυβέρνηση - Επόμενος πρωθυπουργός ο Ναφτάλι Μπένετ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ 02 Ιουν 2021 | 12:34

Ισραήλ - Ώρα μηδέν για Νετανιάχου: Τελική ευθεία για σχηματισμό κυβέρνησης από τους αντιπάλους του

Οι αντίπαλοι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κορυφώνουν τις προσπάθειες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.