Το σχόλιο Τζανακόπουλου για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σφοδρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε για τη στάση της στο ονοματολογικό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Θεσσαλονίκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το σχόλιο Τζανακόπουλου για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σφοδρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε για τη στάση της στο ονοματολογικό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Θεσσαλονίκη (ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται εκεί συμμετέχοντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας). Την κατηγόρησε ειδικότερα (την αξιωματική αντιπολίτευση), ότι έχει αλλάξει την πολιτική της τοποθέτηση "ψαρεύοντας" στα "θολά νερά" του εθνικισμού και της αξιοποίησης ευαισθησιών του ελληνικού λαού.

Τη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στα κινητά των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίο παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδιανουπολης εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζάνακόπουλος στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «Ράδιο Θεσσαλονίκη». Υπογράμμισε επιπλέον την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα η γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας. Επανέλαβε δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και εάν οι διαφοροποιήσεις του Πάνου Καμμένου προκαλούν κυβερνητική αστάθεια ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως οι πυλώνες συνεργασίας των δυο κομμάτων αφορούν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος.

«Δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. Καμμένος, έχει εκφράσει τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα (πΓΔΜ) εδώ και πάρα πολύ καιρό από εκεί και πέρα η γνώμη μου είναι ότι με δεδομένο ότι οι πυλώνες αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας αφορούν κατά πρώτο λόγο την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία, επίσης την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, και κατά δεύτερον την παροχή θεσμικών εγγυήσεων αλλά και τις πολιτικές πράξεις στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθεροτητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Η διαφορετική του τοποθέτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα προφανώς σχετίζεται με τις διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις που έχουν τα δύο κόμματα που κυβερνούν, πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι εύλογο. Σε ένα θέμα που δεν αφορούσε από την αρχή ένα κεντρικό πυλώνα πολιτικής συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως πέραν των διαφοροποιήσεων «εφόσον η εμπιστοσύνη δεν αποσύρεται και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες στο ελληνικό Κοινοβούλιο να εξευρεθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Το τεκμήριο της αρμοδιότητάς του το έχει το ελληνικό κοινοβούλιο, εκείνο θα αποφασίσει με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος» είπε και πρόσθεσε: «θα έλεγα καλό είναι να περιμένουμε την κατάληξη των συνομιλιών να δούμε αν θα καταφέρουμε να έχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους γείτονές μας. Από κει και πέρα όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί του πραγματικού διακυβεύματος».

Ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς σχετικά σημείωσε μεταξύ άλλων, «κανέναν δεν θα παρακαλέσουμε, ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Ούτε παρακαλάμε να κάνουν πίσω οι γείτονές μας στο συγκεκριμένο θέμα ούτε φυσικά πρόκειται να παρακαλέσουμε καμιά πολιτική δύναμη να συμβάλει ώστε να επιλυθεί ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα μας για 25 χρόνια και στερεί διπλωματικούς πόρους».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως κάθε παράταση στην επίλυση του ζητήματος δημιουργεί δυσκολότερους συσχετισμούς και ζήτησε να υπάρξει ρεαλισμός στην υπόθεση. Ειδικά για τη στάση τη Νέας Δημοκρατίας είπε πως «παρά το γεγονός ότι από το 2007-2008 έχει μπει σε μία κατεύθυνση να αποδεχτεί την διπλή ονομασία σήμερα για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες αλλάζει την πολιτική της τοποθέτηση "ψαρεύοντας" κατά τη γνώμη μου στα "θολά νερά" του εθνικισμού και της αξιοποίησης ευαισθησιών του ελληνικού πληθυσμού». Τόνισε πάντως πως υπεύθυνη θέση αυτή τη στιγμή επιβάλλει το να γίνουν όσα μπορούν να γίνουν για να υπάρξει μια συμφωνία.

Επίσης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως ήδη στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει για τουλάχιστον 40 χρόνια κυβερνήσεις μονοκομματικές και επειδή στη συνέχεια η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ από το 2011 στο σύνολο των ζητημάτων -καθώς υπήρξε στρατηγική σύμπλευση-, δεν έχουμε την εμπειρία τέτοιου τύπου πολιτικών διαφωνιών εντός μιας συγκυβέρνησης. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κυβερνώνται από συνεργατικά σχήματα. Σε αυτό το σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μία θετική αλλαγή γιατί κατά τον τρόπο αυτό δίνουμε την δυνατότητα να υπάρξουν θεματικές συγκλίσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και γι' αυτό το λόγο θα έλεγα ότι δεν είναι μία εξέλιξη που με ανησυχεί».

Για τους Έλληνες αξιωματικούς αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά τείνει προς την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση αποφάσισε να κινητοποιήσει και τις διεθνείς της συμμαχίες και τους εταίρους της στην προσπάθεια που κάνει για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος». Και συμπλήρωσε: «Γνώμη μου είναι ότι στο Συμβούλιο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα τα θέματα τέθηκαν σε πάρα πολύ ορθή βάση από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εξάλλου σύμφωνα με τις αποφάσεις των "28", «αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και για οποιαδήποτε προώθηση της θετικής ατζέντας των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και η εξομάλυνση των σχέσεών της τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο όπως και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ιδιαίτερα η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να συμμορφωθεί και να αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε τελέση παράνομης πράξης πίσω από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε: «Φυσικά δεν υπάρχει κάτι, αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία. Εκτιμώ και το γνωρίζει και ο εισαγγελέας και γι' αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει ποινική διαδικασία».

Τέλος ερωτηθείς την υπόθεση με το πλοίο "Noor 1" και τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος του κ. Μαρινάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ άλλων, «πρόκειται για μια τεράστια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, η μεγαλύτερη που έχει αστυνομικώς τουλάχιστον, διαλευκανθεί στην Ευρώπη. Μιλούν για σκευωρία όπως και στην υπόθεση Νοβάρτις. Σκευωρεί η κυβέρνηση με την δικαιοσύνη, σκευωρεί κυβέρνηση με συγκεκριμένους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από τους οποίους περνάνε οι υποθέσεις αυτές και είτε παίρνουν το δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης είτε διαβιβάζονται στην Βουλή για να απαραίτητες ενέργειες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας.

Και συνέχισε λέγοντας, «εάν ένα εκατοστό αυτών είχε ειπωθεί από οποιοδήποτε στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης θα είχε βουίξει ο τόπος περί παρεμβάσεων, περί ανεπίτρεπτων και αντισυνταγματικών προσπαθειών να ελεγχθεί η δικαιοσύνη κλπ. Όταν βέβαια τα λέει ο κ. Μαρινάκης, όταν τα λέει ο κ. Σαμαράς, όταν τα λέει ο κ. Βενιζέλος, όταν τα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ούτως ή άλλως έχει την μιντιακή ασυλία, αν θέλετε όλο αυτό το συνονθύλευμα των παραγόντων που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό αν όχι σε απόλυτο βαθμό για την κατάντια της χώρας».

Δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή σχέση της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία, υπογράμμισε ο κ. Τζανακοπουλος και πρόσθεσε πως σχολιάζει τις πολιτικές τοποθετήσεις του κ. Μαρινάκη, οι οποίες ταυτίζονται με τις πολιτικές τοποθετήσεις της ΝΔ, και τίποτα περισσότερο. «Εμείς δεν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με τις επενδύσεις ή με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες κανενός, εφόσον αυτή η δραστηριότητα τελείται στο πλαίσιο του νόμου» τόνισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 04 Δεκ 2021 | 18:12

Μειώνεται και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης: "Υπάρχουν τεχνικά θέματα", δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης

"Θα πρέπει να προσαρμοστεί και το πιστοποιητικό νόσησης στο χρόνο που είναι ο εμβολιασμός", σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΩΧΥΡΩΤΟΙ 04 Δεκ 2021 | 15:44

Μίνα Γκάγκα: Ποια μερίδα εμβολιασμένων νοσεί - Σημαντική η τρίτη δόση μετά από τον τέταρτο μήνα

''Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες'', ανέφερε η Μίνα Γκάγκα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ 04 Δεκ 2021 | 15:07

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Πάπα Φραγκίσκο: Τι συζήτησαν

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 04 Δεκ 2021 | 14:11

Πάπας Φραγκίσκος: "Χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος θα ήταν λιγότερο σοφοί" [Βίντεο]

"Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη", δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο

ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 04 Δεκ 2021 | 13:06

Χρήστος Σαρτζετάκης: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του Λαϊκού, λόγω οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας

Στη ΜΕΘ του Λαϊκού νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης.

ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ Η ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 04 Δεκ 2021 | 12:24

Πιερρακάκης: Δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα στο...κινητό τηλέφωνο

''θα προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και η ταυτότητα'', δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 5 04 Δεκ 2021 | 09:52

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαντά στις απειλές της Άγκυρας - "Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ της"

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

03 Δεκ 2021 | 19:32

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι: Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 03 Δεκ 2021 | 13:25

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση να κλείνουν τα σχολεία για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση στη Βουλή ώστε να κλείνει μια σχολική μονάδα για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή, γνωστοποίησε ο Αλ.Τσίπρας στη ΔΟΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 03 Δεκ 2021 | 13:06

Τζανακόπουλος: Δεν έχουμε να κάνουμε με υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά με τιμωρητικό εμβολιασμό

"Η κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση, τιμωρεί αυτούς τους πολίτες και τους καταδικάζει σε οικονομική εξόντωση. Πρόκειται για την κλασική, αυταρχική δεξιά αντίληψη", σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.