Το τελικό exit poll: Aπό 6,5% έως 10,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Το τελικό αποτέλεσμα του Exit Poll στο 100% του δείγματος δόθηκε λίγο πριν τις 9 στη δημοσιότητα.

to-teliko-exit-poll-nd-325-345-suriza-24-26-kinal-5-6
SHARE THIS
0
SHARES

Το τελικό αποτέλεσμα του Exit Poll στο 100% του δείγματος δόθηκε λίγο πριν τις 9 στη δημοσιότητα. Με βάση αυτό τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: 

32,5-34,5% για τη ΝΔ, 24-26% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 7,2-8,2% για το ΚΙΝΑΛ, 5-6% για το ΚΚΕ, 4-5% για την Ελληνική λυση, 4-5% για τη Χρυσή Αυγή, 2,2-3,2% για το Μέρα 25, 1-2% για την Ένωση Κεντρώων, 1-2% για το Ποτάμι και 0,5 -1% για τους ΑΝΕΛ. 

Το αποτέλεσμα του Exit Poll δείχνει καθαρή νίκη της ΝΔ με διαφορά τουλάχιστον 6,5 μονάδες καθώς και καθαρή την τρίτη θέση για το ΚΙΝΑΛ. Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll, έκπληξη αποτελεί και το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος σύμβουλου της ALCO κ. Παναγόπουλου, η διαφορά μπορεί να κινηθεί στο 8,5%. 

 

 

 

Τα ποιοτικά στοιχεία 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία. 

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, η συσπείρωση της ΝΔ κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο 87%, σε αντίθεση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε στο 64%. 

Στους παρακάτω πίνακες εμφανίζονται οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων. 

 

 

 

Σημειώνεται ακόμη ότι ένα 13,5% αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα τι θα ψηφίσει, ενώ ένα άλλο 12,5% αποφάσισε την Κυριακή των εκλογών. 

 

Εισροές προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμη στοχείο αφορά τις εισροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη ΝΔ οι εισροές έχουν ως εξής: 30% από το Ποτάμι, 13% από το ΚΙΝΑΛ, 11% από ΣΥΡΙΖΑ, 15% από Ένωση Κεντρώων, 20% από ΑΝΕΛ. 

 

Όσον αφορά τις εισροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές έχουν ως εξής: 8% από Ποτάμι, 4% από ΑΝΕΛ 13% από Ενωση Κεντρώων, 6% από ΚΚΕ , 8% από ΚΙΝΑΛ. 

 

Πώς ψήφισαν οι νέοι

Όσον αφορά τους νέους ηλικίας 17 έως 24 ετών, ποσοστό 30.5% ψήφισε ΝΔ και ποσοστό 25.6% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 13.3% τη Χρυσή Αυγή. 

 

Πώς ψήφισαν συνταξιούχοι

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, ποσοστό 40% ψήφισαν ΝΔ, 29% ΣΥΡΙΖΑ και 11% ΚΙΝΑΛ. 

 

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 33%, ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΚΙΝΑΛ 10%. 

 

Πώς ψήφισαν οι αναποφάσιστοι 

Αναφορικά με όσους αποφάσισαν την Κυριακή των εκλογών, 24% ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, και ποσοστό 24% ΝΔ.

 

Οι αντιδράσεις από τα κομματικά επιτελεία 

"Στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή" σχολιάζουν πηγές της ΝΔ μετά τα πρώτα exit polls επισημαίνοντας πάντως ότι αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Όπως επισημαίνουν , η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα. Και υπενθυμίζουν ότι  ο κύριος Τσίπρας ήταν  που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν. Αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα exit poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά, όπως λένε, μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. 

Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook