
Προβληματισμό στο επιτελείο Εθνικής Άμυνας και στην κυβέρνηση προκαλεί η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και μάλιστα ανήμερα της επετείου για τα 24 χρόνια από το επεισόδιο των Ιμίων.
Στην ελληνική πλευρά σήμανε συναγερμός και αμέσως δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να αποπλεύσει από την Κάρπαθο και να σπεύσει στο σημείο.
Πλέει σε διεθνή ύδατα
Η ελληνική πλευρά σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, καταλήγει ότι η ελληνική απάντηση στην κίνηση του Oruc Reis δεν πρέπει να είναι η υπεραντίδραση, αφού το τουρκικό πλοίο δεν έχει προχωρήσει σε εργασίες και δεν έχει εκδώσει NAVTEX ότι πραγματοποιεί έρευνες, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Δεν συνοδεύεται από άλλο πλοίο, καθώς το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 50 μίλια απόσταση.
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι καλές με ανέμους που φτάνουν τα 7 μποφόρ. Το σκάφος πλέει με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό σκάφος δεν έχει “ρίξει” καλώδια ,ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.
Σύμφωνα με το militaire.gr, το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που “εφάπτεται” με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Το σκάφος κινήθηκε δυτικότερα και έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την επέτειο των Ιμίων που στοίχησε τη ζωή σε τρεις αξιωματικούς από την πτώση του ελικοπτέρου στη βραχονησίδα.

Τι αναφέρουν οι πηγές του ΓΕΕΘΑ
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.
Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Στο χάρτη που έφτιαξε ο Νίκος Τριάντης φαίνεται το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και αυτό της ελληνικής φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που το παρακολουθεί. Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Φίλης: Η Τουρκία μας τεστάρει με το ερευνητικό Oruc Reis
Βάσιμο θεωρεί το σενάριο να «τεστάρει» η Τουρκία την ελληνική αντίδραση, στέλνοντας το τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, που μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε υπάρχουν πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο γίνονται επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης, αλλά θα φανεί στο μέλλον αν απλά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και την άμυνά της.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν η Τουρκία ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, το ερευνητικό θα πήγαινε με συνοδεία.
Τέλος, τόνισε πως η αντίδραση της χώρας μας ήταν πολύ σωστή.

Σε “κακό καιρό”... αποδίδουν την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ

Ιμια: 24 χρόνια μετά -Η βραδιά της κρίσης, οι σειρήνες πολέμου [εικόνες]
Φωτογραφίες: Nicos Triantis facebook
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr