Το χρονικό ενός δημοψηφίσματος που δεν θα γίνει ποτέ

Κενό γράμμα η σημερινή συζήτηση στο Α' Θερινό τμήμα της Βουλής που διεξάγεται με άδεια τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στις 11.30.

to-xroniko-enos-dimopsifismatos-pou-den-tha-ginei-pote
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε διαδικασία – παρωδία μετέτρεψε η κυβέρνηση μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαβούλευση υπό το φόβο της έκτακτης σύγκλισης της Ολομέλειας του Σώματος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εκχώρησαν την αρμοδιότητα στους 51 βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως πέρασαν το νόμο για τη ΔΕΗ, να «τελειώσουν» το θέμα του δημοψηφίσματος

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εκχώρησαν την αρμοδιότητα στους 51 βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως πέρασαν το νόμο για τη ΔΕΗ, να «τελειώσουν» το θέμα του δημοψηφίσματος. Εδωσαν έτσι την αφορμή στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «πραξικόπημα» και «συνταγματική εκτροπή».

Σε τέσσερις γραμμές που φέρουν την υπογραφή του προέδρου της Βουλής συνόψισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη μεθόδευση που προηγήθηκε. «Παρασκευή 11 Ιουλίου, ώρα 10 π.μ. συζήτηση και λήψη απόφασης για το εάν έχει υποβληθεί, παραδεκτώς, πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής».

Με απλά λόγια οι βουλευτές καλούνται να κρίνουν εάν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αθροίζονται καθώς και αν το νομοσχέδιο έχει διαστάσεις δημοσιονομικές οπότε και με βάση το Σύνταγμα δεν προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η απόφαση με την οποία μπαίνει «ταφόπλακα» στο δημοψήφισμα θα ληφθεί με συνοπτικές διαδικασίες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν ήδη ανακοινώσει από χθες ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτόν τραγέλαφο, ενώ είναι πιθανό να πράξουν το ίδιο η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Οι τελευταίες «πινελιές» για την κατάληξη αυτή μπήκαν χθες το μεσημέρι κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων

Οι τελευταίες «πινελιές» για την κατάληξη αυτή μπήκαν χθες το μεσημέρι κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα επέμειναν μέχρι τέλους στις οδηγίες που είχαν λάβει προφανώς από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη (σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου) και δεν δέχθηκαν τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης που αξίωναν «εδώ και τώρα» την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας του Σώματος όπως προβλέπεται άλλωστε και από τον Κανονισμό της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου (πλην της Χρυσής Αυγής που δεν παρίστατο) κάλεσαν κατ' επανάληψη τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν την υπέρβαση αποδεχόμενοι ότι οι προτάσεις τους είναι ομοειδείς και άρα να τις αθροίσουν, ενώ τόνιζαν ότι το νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα κοινωνικό διότι αφορά καταναλωτές (τιμολόγια ρεύματος) και όχι δημοσιονομικό, διότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα κλείσουν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της ΔΕΗ.

Στην επιχειρηματολογία τους περί εξέτασης του θέματος στην Ολομέλεια ενέτασσαν εξάλλου και τη θέση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο τελευταίος είχε ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της άμεσης σύγκλισης της, στην περίπτωση που οι προτάσεις των κομμάτων ήταν ομοειδείς.

Πάντως, χθες ο ίδιος δεν ακολούθησε την ρητορική του των τελευταίων ημερών. Αντιθέτως θέλησε να αποσύρει από πάνω του την ευθύνη, αναφέροντας ότι το άνοιγμα, όπως και το κλείσιμο της Ολομέλειας, ανήκει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης και όχι στις δικές του.

Τα κόμματα εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις με αφορμή το κυβερνητικό ολίσθημα.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νίκου Βούτση καταλόγισε στη κυβέρνηση ότι τα όσα έγιναν παραπέμπουν σε «ολοκληρωτισμό και όχι σε Δημοκρατία» και έκανε λόγο «για περιορισμένη Δημοκρατία».
  • Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του αν και αποδέχθηκε ότι η πρόταση του ήταν διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, θεωρεί εντούτοις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί η Ολομέλεια του Σώματος.
  • Ο Φώτης Κουβέλης (που το όλο ζήτημα προκάλεσε νέους εντονότατους τριγμούς στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ) ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να συναθροιστεί η πρόταση του κόμματος του με αυτή της Χρυσής Αυγής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook