
Η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσαν πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι καλύτερες από ποτέ.
Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Στο επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Τζο Μπάιντεν να μην κρύβει την εκτίμηση του για την ξεκάθαρη στάση που κράτησε η χώρα μας.
Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση, τόσο για τις συζητήσεις, όσο και για το εξαιρετικό κλίμα που υπήρξε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στην οποία αναμένεται να αναφερθεί στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον Τζο Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, συζητήθηκε το ενεργειακό με έμφαση στις μειώσεις των τιμών αλλά και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική, ο κομβικός ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά τα εξοπλιστικά. Η χώρα μας συζητά επίσημα πλέον για την συμπαραγωγή των F-35 με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν άμεσα καθώς υπάρχει θετικό κλίμα και από τις ΗΠΑ.
Το κλίμα στην δεξίωση
Το φιλικό κλίμα που επικράτησε μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ολιγόλεπτες δηλώσεις τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στον Λευκό Οίκο, έγινε ακόμη θερμότερο όταν το προεδρικό ζεύγος μαζί με το πρωθυπουργικό εισήλθαν στην αίθουσα των δεξιώσεων.
Τα ζεστά λόγια που είπαν στην προσφώνηση τους τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η σύζυγός του Τζιλ, για την ιστορία της χώρας μας αλλά και για την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο στάδιο των τελευταίων δεκαετιών.
"Είχαμε μια σπουδαία συζήτηση και το επικίνδυνο σημείο για όλους σας είναι ότι συμπαθούμε πολύ ο ένας τον άλλον. Πιστεύω πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις αμυντικές και διπλωματικές μας σχέσεις" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μπάιντεν: "Μια γροθιά Ελλάδα και ΗΠΑ"
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στην στάση της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. "Βλέπουμε φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν, και την Ελλάδα και τις να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Putin υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας" τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα ήταν "προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στους αγώνες που έχει δώσει ο ελληνικός λαός για την Δημοκρατία και την ελευθερία. "ΗΕλλάδα θυμάται ότι όταν δικτάτορες και ισχυροί άνδρες επιζητούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους, υπάρχει μόνο μία απάντηση. "όχι”".
Το διπλό "καρφί" Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν, αναφέρθηκε τόσο στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και για την στάση της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα των προκλήσεων όσο και στο κυπριακό.
"Θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φωτογραφίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε "Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση".
Παράλληλα, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
"Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο" είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και από τον Αμερικανό πρόεδρο που γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Προ των πυλών τα F-35
Στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός λίγο πριν ξεκινήσει η δεξίωση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρος των ΗΠΑ που αφορούσαν, την ενέργεια, την οικονομική συνεργασία, αλλά και για την συμπαραγωγή των F-35, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται θετικές για αυτή την προοπτική.
"Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στην αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο κομβικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα ενεργειακά αλλά και στον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που απέχει μόλις 500 μίλια από την Ουκρανία, αλλά μετατρέπεται σε πύλη εισόδου του αερίου για την Ευρώπη. "Οι κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία είναι συντριπτικές, και δικαίως. Όμως, όπως το συζητήσαμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας." είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τις επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στην χώρα μας, όπως ήδη έχουν πράξει η Microsoft, η Amazon και η Pfizer. "Η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα που ήταν το κακό παράδειγμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Σήμερα η οικονομία μας είναι ισχυρή. Φέτος, αποπληρώσαμε το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και επενδύουμε σε νέους κλάδους όπως η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr