Follow us

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν - Το ζεστό κλίμα, τα "καρφιά" για Ρωσία και Τουρκία και το Κυπριακό

Απόλυτη ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τις συζητήσεις με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ. Σήμερα το απόγευμα η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσαν πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι καλύτερες από ποτέ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Στο επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Τζο Μπάιντεν να μην κρύβει την εκτίμηση του για την ξεκάθαρη στάση που κράτησε η χώρα μας.

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση, τόσο για τις συζητήσεις, όσο και για το εξαιρετικό κλίμα που υπήρξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στην οποία αναμένεται να αναφερθεί στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον Τζο Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, συζητήθηκε το ενεργειακό με έμφαση στις μειώσεις των τιμών αλλά και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική, ο κομβικός ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά τα εξοπλιστικά. Η χώρα μας συζητά επίσημα πλέον για την συμπαραγωγή των F-35 με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν άμεσα καθώς υπάρχει θετικό κλίμα και από τις ΗΠΑ.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν - Το ζεστό κλίμα, τα "καρφιά" για Ρωσία και Τουρκία και το Κυπριακό

Το κλίμα στην δεξίωση

Το φιλικό κλίμα που επικράτησε μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ολιγόλεπτες δηλώσεις τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στον Λευκό Οίκο, έγινε ακόμη θερμότερο όταν το προεδρικό ζεύγος μαζί με το πρωθυπουργικό εισήλθαν στην αίθουσα των δεξιώσεων.

Τα ζεστά λόγια που είπαν στην προσφώνηση τους τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η σύζυγός του Τζιλ, για την ιστορία της χώρας μας αλλά και για την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο στάδιο των τελευταίων δεκαετιών.

"Είχαμε μια σπουδαία συζήτηση και το επικίνδυνο σημείο για όλους σας είναι ότι συμπαθούμε πολύ ο ένας τον άλλον. Πιστεύω πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις αμυντικές και διπλωματικές μας σχέσεις" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν: "Μια γροθιά Ελλάδα και ΗΠΑ"

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στην στάση της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. "Βλέπουμε φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν, και την Ελλάδα και τις να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Putin υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας" τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα ήταν "προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στους αγώνες που έχει δώσει ο ελληνικός λαός για την Δημοκρατία και την ελευθερία. "ΗΕλλάδα θυμάται ότι όταν δικτάτορες και ισχυροί άνδρες επιζητούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους, υπάρχει μόνο μία απάντηση. "όχι”".

Το διπλό "καρφί" Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν, αναφέρθηκε τόσο στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και για την στάση της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα των προκλήσεων όσο και στο κυπριακό.

"Θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φωτογραφίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε "Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση".

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Παράλληλα, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

"Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο" είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και από τον Αμερικανό πρόεδρο που γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προ των πυλών τα F-35

Στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός λίγο πριν ξεκινήσει η δεξίωση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρος των ΗΠΑ που αφορούσαν, την ενέργεια, την οικονομική συνεργασία, αλλά και για την συμπαραγωγή των F-35, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται θετικές για αυτή την προοπτική.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

"Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στην αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κομβικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα ενεργειακά αλλά και στον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που απέχει μόλις 500 μίλια από την Ουκρανία, αλλά μετατρέπεται σε πύλη εισόδου του αερίου για την Ευρώπη. "Οι κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία είναι συντριπτικές, και δικαίως. Όμως, όπως το συζητήσαμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας." είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τις επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στην χώρα μας, όπως ήδη έχουν πράξει η Microsoft, η Amazon και η Pfizer. "Η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα που ήταν το κακό παράδειγμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Σήμερα η οικονομία μας είναι ισχυρή. Φέτος, αποπληρώσαμε το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και επενδύουμε σε νέους κλάδους όπως η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιουλ 2022 | 16:07

Τα γυρίζει ο Ερντογάν: Δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της

"Γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές [...] Αν το κάνετε αυτό, η αεροπορία μου θα δώσει την κατάλληλη απάντηση" είπε ο Ερντογάν

Η ΨΗΛΟΜΕΣΗ ΦΟΥΣΤΑ ΤΗΣ 01 Ιουλ 2022 | 15:52

Μαρέβα Μητσοτάκη: Το μονόχρωμο look στο Ηρώδειο με one shoulder τοπ και φολκλόρ ψηλόμεση φούστα με φούντες

Η Μαρέβα Μητσοτάκη πήγε στο Ηρώδειο με μια ιδιαίτερη ψηλόμεση φούστα με φούντες και ιδιαίτερο δέσιμο στη μέση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 13:10

Μητσοτάκης: Επισκέπτεται τη διώρυγα του Ισθμού στις 16:00 - Ανοίγει πάλι για τα πλοία

Τη διώρυγα του Ισθμού επισκέπτεται στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΤΕΙ" 01 Ιουλ 2022 | 12:54

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Αδύνατον να συναντηθούμε εάν δεν συμμαζευτεί - Δεν έχει καλές προθέσεις

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καλές προθέσεις και δεν θα συναντηθούν, "εάν δεν συμμαζευτεί".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 01 Ιουλ 2022 | 12:19

Γεραπετρίτης: Ο Μπάιντεν έστειλε στην Τουρκία πολιτική οδηγία για ήρεμα νερά στο Αιγαίο

"Σαφώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε το πλαίσιο: Ασφάλεια-Ειρήνη-Ηρεμία στο Αιγαίο στον Τούρκο Πρόεδρο" ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 01 Ιουλ 2022 | 10:04

Τσούνης: ΗΠΑ και Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ δημοκρατικών αξιών και τυραννίας

"Σήμερα, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και της τυραννίας" ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ CRASH TEST 01 Ιουλ 2022 | 09:56

Παθητική ασφάλεια: Όπου φτωχός και η μοίρα του

Σημαντικές διαφορές στην παθητική ασφάλεια αυτοκινήτων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά σε σχέση με εκείνα που θα πουληθούν στο Μεξικό έδειξε crash test.

ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, 90% 01 Ιουλ 2022 | 09:29

Πραγματικότητα το Minority Report; Έφτιαξαν το 1ο σύστημα ανίχνευσης εγκλημάτων πριν συμβούν

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ μπορεί, κατά τους δημιουργούς του, να προβλέπει την πιθανότητα εγκλημάτων σε μία πόλη.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Ιουλ 2022 | 08:52

Αμήχανα γέλια Ερντογάν για την αλλαγή στάσης απέναντι στον Μπάιντεν: "Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες"

"Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες, στην πολιτική αλλάζουν πολλά" υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας γελώντας αμήχανα, όταν ρωτήθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 01 Ιουλ 2022 | 08:06

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για F-35: Ενίσχυση της σύμπραξης Ελλάδας - ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια

"Χαιρετίζουμε ευκαιρίες για ενίσχυση της σύμπραξής μας στην άμυνα και την ασφάλεια με την Ελλάδα" ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 01 Ιουλ 2022 | 07:16

Η κόντρα Λευκού Οίκου - Κογκρέσου για τα F16 στην Τουρκία και η μάχη Ερντογάν

Το επίμαχο θέμα των F 16 είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, καθώς το Κογκρέσο είχε εκφράσει αρχικά την άρνησή του.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΣ 30 Ιουν 2022 | 22:07

ΗΠΑ: Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι από σήμερα η πρώτη Αφροαμερικανή δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στα 233 χρόνια του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έχουν υπηρετήσει σε αυτό 115 δικαστές. Από αυτούς μόνο 5 ήταν γυναίκες – τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 30 Ιουν 2022 | 18:23

"Κλασικός" Ερντογάν μετά το ΝΑΤΟ: Δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιείτε τα νησιά - Είχα κάνει μια προσφορά στον Μητσοτάκη

"Η Ελλάδα έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές", είπε ο Ερντογάν που άρχισε τις επιθέσεις στη χώρα μας μόλις τελείωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ