Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας - Να είμαστε έτοιμοι

«Aσφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε και να πάρουμε τα μέτρα μας» δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΘΑ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας - Να είμαστε έτοιμοι

Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας. Είναι πλέον φανερό και από τους πιο μετριοπαθείς αναλυτές πως ο Ερντογάν κλιμακώνει διαρκώς την ένταση στην περιοχή. Ο τούρκος πρόεδρος έχει ένα σχέδιο και προχωρά στην υλοποίησή του βήμα - βήμα. Δεν δίνει σημασία ούτε σε διεθνείς αντιδράσεις ούτε στους σκληρούς χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς του προσάπτουν ηγέτες όπως ο πρόεδρος Μακρόν.

Το παιγνίδι του Ερντογάν

Επωφελείται τα μέγιστα απο τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι σε διαφορετική γραμμή από αυτή της Γερουσίας και όχι μόνο. Αξιοποιεί το γεωπολιτικό παιγνίδι του Πούτιν, εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εμφανή αδυναμία της στην εξωτερική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ίδρωσε το αυτί του από όσα άκουσε στο Λονδίνο για τη Βόρειο Συρία, τους τσιχαντιστές, τη συμφωνία με τη Λιβύη. Προχωρεί ακάθεκτος.

Μόλις έσβησαν τα φώτα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και λίγες ώρες μετά το τετ α τετ με τον Κυριακο Μητσοτάκη, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το Μνημόνιο με τη Λιβύη και ο Ερντογάν δήλωσε κυνικά: «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Εξάλλου, ο υπουργός του Φατίχ Ντονμέζ, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα είχε πεί λίγο αργότερα:

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».

Εξαφανίζουν την Κρήτη

Με αυτά τα δεδομένα φαντάζουν τουλάχιστον αναποτελεσματικές δηλώσεις και ψηφίσματα κατά των τουρκικών ενεργειών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν βδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών τώρα ετοιμάζεται να «εξαφανίσει» την Κρήτη! Όλοι καταλαβαίνουν πως τυχόν κίνηση των τούρκων σε περιοχή κοντά στην Κρήτη αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, διευρύνει τις προκλήσεις της όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελλόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Αυτό είναι εμφανέστατο και μετά το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ουσιαστικά πως ούτε η Κρήτη έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

Φυσικά η πολιτική ηγεσία και ο Έλληνας πρωθυπουργός πράττει άριστα ξεδιπλώνοντας μία διεθνή διπλωματική εκστρατεία. Η χώρα μας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό οφείλει να το αξιοποιεί στην διεθνή σκακιέρα.

Από την πλευρά του Υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:«Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν θα έχει πολύ μέλλον αυτή η περίφημη συμφωνία με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Αλλά αυτή η δήλωση προθέσεων, ασφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε.

Να πάρουμε τα μέτρα μας

Πρέπει να ερμηνεύσουμε την κίνηση, ως σοβαρή ένδειξη κινητικότητας της Τουρκίας σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου και να πάρουμε τα μέτρα μας».

Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα των τουρκικών γεωτρήσεων. Στο παρελθόν ακούγαμε και για γεωτρήσεις στο Καστελόριζο - στο τέλος του καλοκαιριού - και τελικά αυτό δεν έγινε. Θα το μετρήσουν πολύ προσεκτικά και οι Τούρκοι, και νομίζω ότι ξέρουν καλά πως αυτή η συμφωνία πάσχει, είναι νομικά έωλη. Είμαι σίγουρος ότι θα μετρήσουν πολύ προσεκτικά τα βήματά τους εκεί».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αύριο συζητείται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5.

Ο αρχηγός ΓΕΝ για την Κρήτη

Επιπροσθέτως, δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση που έκανε ο αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης που δήλωσε:«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ελλάδα και ο ελληνικός στρατός δηλώνουν πανέτοιμοι να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζει και που με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της έχει εξαφανίσει την Κρήτη και το Καστελόριζο.

Οι σύμμαχοί μας

Οπωσδήποτε υπάρχουν και οι σύμμαχοί μας κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γαλλία να μας υποστηρίζει σταθερα.Όμως η ΕΕ χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από απλές κυρώσεις που η ηγεσία της γείτονος τα αισθάνεται μάλλον σαν χάδια. Εξάλλου, η γεωπολιτική θέση της χώρας μας είναι σημαντική και αυτο το γνωρίζουν όλοι.

Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας - Να είμαστε έτοιμοι

Που το πάει η Άγκυρα;

Διαχρονικά η Τουρκία είχε μία πολιτική επεκτατική. Διεκδικούσε περισσότρα από όσα προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες που και η ίδια έχει υπογράψει. Τελευταία, ο Ερντογάν κλιμάκωσε τις διεκδικήσεις με στόχο να αναθεωρηθούν ακόμη και τα προβλεπόμενα. Αλλά κυρίως προχωρεί σε πράξεις. ΑΟΖ Κύπρου, Γαλάζια Πατρίδα και τώρα απόλυτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Καστελόριζο και Κρήτη δεν υάρχουν για τον Ερντογάν. Και το ερώτημα είναι: Εάν επιδιώκει συμφωνία καζάν -καζάν με ποιά μέσα επιθυμεί να το πετύχει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ 9,15 14 Οκτ 2021 | 11:00

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα- Ο Ερντογάν απέλυσε τα...μεσάνυχτα τους τραπεζίτες που δεν ήθελαν μείωση επιτοκίων

Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με... μεταμεσονύκτιο διάταγμα, οδηγώντας τη λίρα στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ MILLIYET 12 Οκτ 2021 | 19:13

Καλίν: "Κλείδωσε" η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο των G20

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επεκτείνει τον στόλο των F-16 και να εκσυγχρονίσει τα ήδη υπάρχοντα με τα χρήματα που έχει πληρώσει για τα F-35.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 11 Οκτ 2021 | 07:32

Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν – Ανοίγει την βεντάλια των προκλήσεων σε Αθήνα και Λευκωσία – Στις ΗΠΑ ο Δένδιας

Στην Αθήνα παρακολουθούν της κινήσεις της Άγκυρας αλλά δεν αλλάζουν στρατηγική. Προτεραιότητα η αμυντική και διπλωματική θωράκιση της χώρας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 08 Οκτ 2021 | 14:37

"Πυρά" Μπάιντεν σε Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει τον αγώνα κατά του ISIS στην βορειοανατολική Συρία

Η Τουρκία "απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα" στην βορειοανατολική Συρία, αναφέρει σε επιστολή προς την Πελόζι ο Τζο Μπάιντεν

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 07 Οκτ 2021 | 20:53

Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη - Μακρόν στα γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

"Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας απογειώνεται χάρη στην συναντίληψη που έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν", τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

«Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ» 05 Οκτ 2021 | 20:34

Προκλητικός ο Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο: "Θα δεχτούμε χάρτες που χαράχτηκαν σε γραφεία;"

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της δηλώνει ο Ερντογάν και προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν θα δεχτεί χάρτες που σχεδιάστηκαν σε ένα τραπέζι.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 03 Οκτ 2021 | 08:25

Τουρκικές απειλές πριν από τις διερευνητικές επαφές: Στο στόχαστρο η ελληνογαλλική συμφωνία και η Κυπριακή ΑΟΖ

Μέσα στον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 368 παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ 02 Οκτ 2021 | 18:56

Παναγιώτοπουλος: Ιστορικών διαστάσεων η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας "πολυεπίπεδη".

02 Οκτ 2021 | 17:45

Foreign Policy: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν - Ζήτημα ηγεσίας στην Τουρκία

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην είναι καλή.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Οκτ 2021 | 20:52

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: "Τουρκικό έμβλημα" ο δικέφαλος αετός - Τι είπε για Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Θράκη

Ο δικέφαλος αετός είναι "τουρκική κληρονομιά", είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση