Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας - Να είμαστε έτοιμοι

«Aσφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε και να πάρουμε τα μέτρα μας» δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΘΑ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας - Να είμαστε έτοιμοι

Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας. Είναι πλέον φανερό και από τους πιο μετριοπαθείς αναλυτές πως ο Ερντογάν κλιμακώνει διαρκώς την ένταση στην περιοχή. Ο τούρκος πρόεδρος έχει ένα σχέδιο και προχωρά στην υλοποίησή του βήμα - βήμα. Δεν δίνει σημασία ούτε σε διεθνείς αντιδράσεις ούτε στους σκληρούς χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς του προσάπτουν ηγέτες όπως ο πρόεδρος Μακρόν.

Το παιγνίδι του Ερντογάν

Επωφελείται τα μέγιστα απο τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι σε διαφορετική γραμμή από αυτή της Γερουσίας και όχι μόνο. Αξιοποιεί το γεωπολιτικό παιγνίδι του Πούτιν, εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εμφανή αδυναμία της στην εξωτερική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ίδρωσε το αυτί του από όσα άκουσε στο Λονδίνο για τη Βόρειο Συρία, τους τσιχαντιστές, τη συμφωνία με τη Λιβύη. Προχωρεί ακάθεκτος.

Μόλις έσβησαν τα φώτα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και λίγες ώρες μετά το τετ α τετ με τον Κυριακο Μητσοτάκη, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το Μνημόνιο με τη Λιβύη και ο Ερντογάν δήλωσε κυνικά: «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Εξάλλου, ο υπουργός του Φατίχ Ντονμέζ, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα είχε πεί λίγο αργότερα:

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».

Εξαφανίζουν την Κρήτη

Με αυτά τα δεδομένα φαντάζουν τουλάχιστον αναποτελεσματικές δηλώσεις και ψηφίσματα κατά των τουρκικών ενεργειών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν βδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών τώρα ετοιμάζεται να «εξαφανίσει» την Κρήτη! Όλοι καταλαβαίνουν πως τυχόν κίνηση των τούρκων σε περιοχή κοντά στην Κρήτη αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, διευρύνει τις προκλήσεις της όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελλόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Αυτό είναι εμφανέστατο και μετά το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ουσιαστικά πως ούτε η Κρήτη έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

Φυσικά η πολιτική ηγεσία και ο Έλληνας πρωθυπουργός πράττει άριστα ξεδιπλώνοντας μία διεθνή διπλωματική εκστρατεία. Η χώρα μας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό οφείλει να το αξιοποιεί στην διεθνή σκακιέρα.

Από την πλευρά του Υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:«Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν θα έχει πολύ μέλλον αυτή η περίφημη συμφωνία με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Αλλά αυτή η δήλωση προθέσεων, ασφαλώς και προβληματίζει ως κίνηση των Τούρκων στη γεωπολιτική σκακιέρα, να μη γελιόμαστε.

Να πάρουμε τα μέτρα μας

Πρέπει να ερμηνεύσουμε την κίνηση, ως σοβαρή ένδειξη κινητικότητας της Τουρκίας σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου και να πάρουμε τα μέτρα μας».

Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα των τουρκικών γεωτρήσεων. Στο παρελθόν ακούγαμε και για γεωτρήσεις στο Καστελόριζο - στο τέλος του καλοκαιριού - και τελικά αυτό δεν έγινε. Θα το μετρήσουν πολύ προσεκτικά και οι Τούρκοι, και νομίζω ότι ξέρουν καλά πως αυτή η συμφωνία πάσχει, είναι νομικά έωλη. Είμαι σίγουρος ότι θα μετρήσουν πολύ προσεκτικά τα βήματά τους εκεί».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αύριο συζητείται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5.

Ο αρχηγός ΓΕΝ για την Κρήτη

Επιπροσθέτως, δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση που έκανε ο αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης που δήλωσε:«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ελλάδα και ο ελληνικός στρατός δηλώνουν πανέτοιμοι να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζει και που με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της έχει εξαφανίσει την Κρήτη και το Καστελόριζο.

Οι σύμμαχοί μας

Οπωσδήποτε υπάρχουν και οι σύμμαχοί μας κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γαλλία να μας υποστηρίζει σταθερα.Όμως η ΕΕ χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από απλές κυρώσεις που η ηγεσία της γείτονος τα αισθάνεται μάλλον σαν χάδια. Εξάλλου, η γεωπολιτική θέση της χώρας μας είναι σημαντική και αυτο το γνωρίζουν όλοι.

Τον Ερντογάν θα τον βρίσκουμε μπροστά μας - Να είμαστε έτοιμοι

Που το πάει η Άγκυρα;

Διαχρονικά η Τουρκία είχε μία πολιτική επεκτατική. Διεκδικούσε περισσότρα από όσα προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες που και η ίδια έχει υπογράψει. Τελευταία, ο Ερντογάν κλιμάκωσε τις διεκδικήσεις με στόχο να αναθεωρηθούν ακόμη και τα προβλεπόμενα. Αλλά κυρίως προχωρεί σε πράξεις. ΑΟΖ Κύπρου, Γαλάζια Πατρίδα και τώρα απόλυτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Καστελόριζο και Κρήτη δεν υάρχουν για τον Ερντογάν. Και το ερώτημα είναι: Εάν επιδιώκει συμφωνία καζάν -καζάν με ποιά μέσα επιθυμεί να το πετύχει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Οκτ 2020 | 12:49

Μπακογιάννη: Χρειάζονται ατσαλένια νεύρα με Ερντογάν - Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

"Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν", τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:50

Γεραπετρίτης: Η κόκκινη γραμμή είναι μία - Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια

"Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 20 Οκτ 2020 | 10:36

Πέτσας για Τουρκία: Απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις

"Η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 20 Οκτ 2020 | 07:28

Ελλάδα - Τουρκία σε τεντωμένο σχοινί - Ένταση από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο

Η Αθήνα αδειάζει τη φαρέτρα της ενώ άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με πραγματικά πυρά βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα στο Αιγαίο.

ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 19 Οκτ 2020 | 15:14

Βερολίνο: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου με στόχο τις απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 19 Οκτ 2020 | 15:04

Νέα τουρκική πρόκληση - Ντονμέζ: Θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Καστελόριζο αν βρούμε αέριο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να μιλά για τις γεωτρητικές ενέργειες στη Μαύρη Θάλασσα και Αν. Μεσόγειο.

ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ 19 Οκτ 2020 | 11:42

Αύξηση στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες: Από πότε ξεκινά και ποιες "σειρές" θα πιάσει πρώτες

Από πότε θα ισχύσει το μέτρο της αύξησης στρατιωτικής θητείας και ποιες "σειρές" θα είναι οι πρώτες που θα κάνουν 12μηνο

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 19 Οκτ 2020 | 07:31

Θρίλερ με το Oruc Reis: Μια ανάσα από το Καστελόριζο, σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις – Ο Ερντογάν θέλει "θερμό" επεισόδιο

Το "Oruc Reis" για 7η συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 18 Οκτ 2020 | 20:00

Η Ελλάδα επισπεύδει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες - Περισσότεροι στα σύνορα

Επισπεύδεται η αύξηση της θητείας στον στρατό στους 12 μήνες.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 17 Οκτ 2020 | 16:35

Πέτσας για Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες έδειξαν ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις

"Ισως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων", τόνισε ο κ. Πέτσας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 17 Οκτ 2020 | 15:09

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα: Σπασμωδικές οι κινήσεις της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Για "σπασμωδικές αντιδράσεις" από την Τουρκία, κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ DRONE 17 Οκτ 2020 | 14:26

Ήρθε η σειρά του Καναδά: Τώρα ο Ερντογάν τα βάζει με τον Τριντό

Έξαλλος είναι ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τριντό.