Τοπίο στην ομίχλη για ΣτΕ, κυβέρνηση και "καναλάρχες"

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και όλοι βάλλουν εναντίον όλων, διαμορφώνοντας ένα κλίμα ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα.

Τοπίο στην ομίχλη για ΣτΕ, κυβέρνηση και "καναλάρχες"

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό» είχε πει ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και η φράση αυτή βρίσκει τη δικαίωσή της για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και όλοι βάλλουν εναντίον όλων, διαμορφώνοντας μια κατάσταση ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα, ενώ καθημερινά γίνονται πολλές αποκαλύψεις που τροφοδοτούν το κλίμα «όλοι οι ίδιοι είναι» που αποτελεί και τροφή για τους ακραίους κάθε είδους.

Οι ελεγχόμενες ως αντισυνταγματικές επιλογές που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης, με την παράκαμψη του ΕΣΡ, έχουν φορτίσει ιδιαίτερα το πολιτικό κλίμα. Η χώρα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ζει και κινείται στον αστερισμό της… «σκανδαλολογίας», καθώς με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών συνδέθηκε και η ιστορία της Τράπεζας Αττικής, την οποία ανέδειξε και συντηρεί στην πρώτη γραμμή και η αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να πλήξει την κυβέρνηση.

Ο φάκελος «τηλεοπτικές άδειες» έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν, απλά επιβαρύνουν την εικόνα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να μην τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους.

Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή, συγκρούονται δυο σχολές σκέψης, με την κυβέρνηση από τη μια πλευρά, έχοντας και τη συνδρομή ελαχίστων καθηγητών νομικής να καταφεύγει κυρίως σε πολιτικά επιχειρήματα και από την άλλη υπάρχει η αντιπολίτευση που με πλήθος καθηγητών νομικής τεκμηριώνει με νομικά επιχειρήματα την κριτική της.

Τοπίο στην ομίχλη για ΣτΕ, κυβέρνηση και "καναλάρχες"
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και όλοι βάλλουν εναντίον όλων, διαμορφώνοντας ένα κλίμα ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα

Και εάν υπεράνω όλων είναι το Σύνταγμα, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποδεικνύεται ότι καθημερινά από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι το μόνο που τίθεται ως υπέρτατη αξία είναι το τίμημα των αδειών. Αυτό επικαλέστηκε και πριν δυο μέρες σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο συνταγματολόγος Γιάννης Δρόσος, όταν στην ερώτηση που του ετέθη εάν αισθάνεται «συνταγματική μοναξιά», απάντησε «δεν αισθάνομαι καθόλου μόνος, αφού έχω 255 εκατ. λόγους» με τα γιουχαΐσματα να κυριαρχούν, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου που είπε πως «η κυβέρνηση μοιάζει με τον πατροκτόνο που μετά το έγκλημα λέει είμαι ορφανός».

Αυτή η σκηνή στον Δ.Σ.Α. αποτυπώνει ανάγλυφα το επίπεδο της πολιτικής σύγκρουσης που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου και δεν μένει μόνο εντός της Βουλής και των ΜΜΕ, αφού η αντιπαράθεση είναι σφοδρή παντού. Τα όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ο πρόεδρός του Νίκος Σακελλαρίου ματαίωσε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας απλά έδειξαν ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, όσο βαρύ και εάν ακούγεται αυτό.

Ο συνταγματικός αρμός έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς και μόνο η κίνηση του Ν. Σακελλαρίου πυροδότησε νέα ένταση, καθώς στην σύγκρουση για το θέμα των αδειών, εισήλθαν και παράγοντες του δικαστικού σώματος, στοιχείο που ενισχύει την άποψη πολλών ψύχραιμων παρατηρητών περί γενικευμένης πολιτικής μάχης.

Εξάλλου, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, η κίνηση του προέδρου του ΣτΕ να διακόψει τη συνεδρίαση που δεν διήρκεσε ούτε μια ώρα εν μέσω αντεγκλήσεων, είναι γεγονός ασύνηθες. Και όπως έλεγαν, «οι δικαστικοί λειτουργοί εκ του θεσμικού τους ρόλου διαθέτουν νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ιδιότητες σύμφυτες με το λειτούργημά τους και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από όποιο κλίμα κι αν επικρατεί».

Ουδείς γνωρίζει πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς ο Ν. Σακελλαρίου επικαλέστηκε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διάσκεψης. Μόνο που όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι δικαστικοί παράγοντες με μακρά προϋπηρεσία, «οι δικαστές καλούνται πάντα να κρίνουν με νηφαλιότητα και αμεροληψία κάθε υπόθεση ανεξαρτήτως του κλίματος που υπάρχει ή επιχειρείται να διαμορφωθεί» και υπενθύμιζαν ότι πάμπολλες φορές στο παρελθόν το ΣτΕ έχει συνεδριάσει εν μέσω γενικής συζήτησης και σύγκρουσης για διάφορα ζητήματα, αλλά αυτό που έγινε ήταν πρωτοφανές.

Ουδείς γνωρίζει πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς ο Ν. Σακελλαρίου επικαλέστηκε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διάσκεψης
Ουδείς γνωρίζει πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς ο Ν. Σακελλαρίου επικαλέστηκε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διάσκεψης

Και αυτό διότι είναι ανεπίτρεπτος κατά την αντιπολίτευση ο επηρεασμός της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, αφού εκ του Συντάγματος υπάρχει η σχέση εξουσίας στην κορυφή. Πόσοι δεν θυμούνται την δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ότι «δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα στο ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός». Ακόμα και η φράση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ακυρώσει το νόμο, ακόμα και εάν το ΣτΕ τον κρίνει συνταγματικό ήταν μια ακόμα μαχαιριά στην διάκριση των εξουσιών.

Εν μέσω της σύγκρουσης στο ΣτΕ, ο δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος των ιδιωτικών σταθμών Πάνος Λαζαράτος προχώρησε σε πλήθος καταγγελιών σχετικά με τον τρόπο που διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις άδειες.

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου που εκπροσωπεί Alpha και Star, αφού είδε το υλικό από τις κάμερες που κατέγραφαν τις κινήσεις των εμπλεκομένων, έκανε λόγο για ένα «ξέφραγο αμπέλι» στο οποίο έμπαιναν άτομα χωρίς να περάσουν καν έλεγχο, ενώ δεν τηρήθηκαν πολλές από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Μάλιστα η πιο σοβαρή καταγγελία αφορά «περίεργα ραντεβού» σε όροφο που διέμεναν τα μέλη μιας αποστολής, ενώ αίσθηση προκαλούν τα όσα είπε για τις αναφορές του για ραντεβού στις…τουαλέτες για ελάχιστα δευτερόλεπτα!

Η ιστορία όμως θα συνεχιστεί, αφού ο Π. Λαζαράτος, έχοντας καταγγείλει ότι στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μπήκαν 48 άτομα χωρίς να ελεγχθούν, αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου. Για αστειότητες μιλά η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και σημείωσε ότι όλα αυτά είναι αστειότητες που προκαλούν θυμηδία, οι οποίες εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωνε με έμφαση ότι η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα, αν και υπάρχει κλίμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θυμίζοντας σε πολλούς το…«φάντασμα» του «βασικού μετόχου» που ακόμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και στοιχειώνει και τη σημερινή κυβέρνηση που έχει σχέσεις με «καραμανλικούς» παράγοντες που ασχολήθηκαν με εκείνη την υπόθεση που είχε εκθέσει τη χώρα!

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωνε με έμφαση ότι η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα, αν και υπάρχει κλίμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωνε με έμφαση ότι η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα, αν και υπάρχει κλίμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε αυτό το κλίμα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα οι συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, παραμονή της συζήτησης στο ΣτΕ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γιάννη Αλαφούζο, με τον Αλ. Τσίπρα να ανταλλάσσουν χειραψίες και απλώς τυπικά λόγια.

Οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος ουσιαστικά κατέθεσαν αίτημα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της αδειοδότησης και να μην υπάρξει καθυστέρηση στη νομοθέτηση των απαραίτητων τροπολογιών.

Την ίδια στιγμή που συνεχιζόταν η ένταση με το ΣτΕ και η πολιτική σύγκρουση κορυφωνόταν, η κυβέρνηση «πανηγύριζε» για τα 85 εκατ. ευρώ που έμπαιναν στα κρατικά ταμεία από τους τέσσερις υπερθεματιστές, καθώς και ο Ιβάν Σαββίδης κατέθεσε το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα της πρώτης δόσης και κατέστη οριστικός υπερθεματιστής με τίμημα 61,5 εκατ. ευρώ.

Η πολιτική σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή το επόμενο διάστημα και ειδικά ενόψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαφάνεια.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής

Ο Ν. Παππάς κάνει λόγο για έναν θωρακισμένο με δικλείδες ασφαλείας διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας συνολικά, μαζί με τις επόμενες δόσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, 309 εκατ. ευρώ είναι ήδη κατοχυρωμένα υπέρ του ελληνικού λαού.

«Η ΝΔ επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από τα καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν ότι η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχίζονταν για πάντα. Είναι ντροπή και αίσχος για όσους ανεπιτυχώς επιχείρησαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς για να διαφυλάξουν τα καθόλου έννομα συμφέροντά τους» είναι η γραμμή του Μαξίμου που επιλέγει την ανοικτή σύγκρουση όχι μόνο με τη Ν.Δ. αλλά και με τα ΜΜΕ που δεν πήραν άδεια, λέγοντας: «…κάποια δελτία ειδήσεων δεν είναι δελτία για την ενημέρωση, αλλά είναι δελτία υπεράσπισης ειδικών συμφερόντων των ιδιοκτητών των καναλιών».

«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση τηλεοπτικές άδειες έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη» είναι η γραμμή της Ν.Δ. που υποστηρίζει ότι μόνη λύση είναι η πρότασής, δηλ. κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ 21 Οκτ 2020 | 18:32

Εξελίξεις για τα αναδρομικά: Σωματεία συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απευθύνονται οι συνταξιούχοι για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών τους

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.