
Την επίσπευση των νομοσχεδίων που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό προτείνει η κυβέρνηση στην διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, με στόχο να τεθούν στην ολομέλεια του κοινοβουλίου εντός του Σαββατοκύριακου πριν από την έναρξη του Eurogroup της Δευτέρας.
Το Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει το μομέντουμ της προσδοκίας που καλλιεργείται από την Αθήνα για συμφωνία-πακέτο με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τους «αυτόματους σταθεροποιητές» και το χρέος. Παράλληλα, με αυτήν την κίνηση προσπαθεί να απορροφήσει τυχόν αντιδράσεις βουλευτών της πλειοψηφίας με το επιχείρημα ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον στόχο της μείωσης του χρέους που έχει τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «το να φορέσουμε γραβάτα στον Τσίπρα είναι ίσως το ισχυρότερο κίνητρο για την ΚΟ να υπερψηφίσει το σκληρό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ μαζί με το Μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η οποία περιλαμβάνει το χρέος θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους βουλευτές έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να εκφράσουν την διαφωνία τους στα επερχόμενα μέτρα, να εκδηλωθούν δημόσια και να αναλάβουν το βάρος να ρίξουν την κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της θητείας της.
Σε αυτό το τοπίο έχει ξεκινήσει ένα…ανεπίσημο μασάζ στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εντοπισμό και την αποτροπή ενδεχόμενων απρόσμενων αντιδράσεων. Ήδη οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο γραμματέας της ΚΟ κ. Ζαχαριάδης έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών με του βουλευτές το κόμματος, ενώ προετοιμάζεται η σύγκληση της ΚΟ και πιθανότατα της ΚΕ του κόμματος την επόμενη εβδομάδα μετά το Eurogroup.
Βασικό επιχείρημα των στελεχών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κουμουνδούρου είναι ο στόχος για την διευθέτηση το χρέους, παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις των δανειστών δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί όσον αφορά την διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν τελικά να εντάξουν το συγκεκριμένο θέμα στην συμφωνία. Αν και δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο τα οποία δίνουν… υποσχετική για την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, αποτελούν το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου για την ψήφιση του μοντέλου που θα αφορά την θεσμοθέτηση των αυτόματων σταθεροποιητών.
Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά δίνει μάχη με τους δανειστές για την μορφή που θα πάρει ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Το ΔΝΤ επιμένει στην θεσμοθέτηση των μέτρων-κάβα και στην πρόβλεψη για μελλοντική περικοπή μισθών και συντάξεων εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018. Η Γερμανία φέρεται να έχει συμφωνήσει στην μη περιγραφή των προληπτικών μέτρων, αλλά αντιπροτείνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα περικοπών μετά από τρίμηνη αξιολόγηση που θα αναλάβει ο ESM, στο οποίο δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα δίνει μάχη να μην περιγραφούν τα προληπτικά μέτρα, ενώ παράλληλα διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στην θεσμοθέτηση μέτρων το 2018 στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές με την πρότασή τους επιδιώκουν να δεσμεύσουν την όποια ελληνική κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα μετά από μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης. Οι τεχνικές λεπτομέρειες φαίνεται ότι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στα τέλη του Μαΐου. Το κυβερνών κόμμα από την πλευρά του δεν κλείνει οριστικά το παράθυρο ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν συνεχιστούν οι πιέσεις από τους δανειστές τότε αυτό σημαίνει ότι -με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ- έχουν επιλέξει να…ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr