Συνεχίζει να εξαπολύει απειλές για τα νησιά του Αιγαίου η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης από την ελληνική πλευρά.
Ενδεικτικό και ανησυχηττικό είναι ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, χθες Δευτέρα, μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο πιο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν είπε, ότι "η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο". Ή καλύτερα, έτσι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ...
Υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει "να βάλει τέλος στις ενέργειες και τις προκλητικές δηλώσεις της που αγνοούν το διεθνές δίκαιο", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο Καλίν μετέφερε επίσης στον Σάλιβαν τις προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την "άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Türkiye's presidential spokesman Kalin conveyed Ankara's expectations of "unconditional completion of the approval process of F-16 [jets]" during a phone call with US National Security Advisor Sullivan, Turkish statement says https://t.co/6DPt7B1zfA
— TRT World (@trtworld) October 18, 2022
Σήμερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, συνέχισε την προκλητική ρητορική.
Ο Καλίν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber δήλωσε: "Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με "δανεική δύναμη" είναι στρατηγικό λάθος.
Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει ισχύ (σ.σ. η Ελλάδα) από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό, μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr