Follow us

Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως για τα F-35 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ - Θα εγκριθεί η πώλησή τους σε 3-4 βδομάδες

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το "πράσινο φως" για την πώλησή των F-35 στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το πότε η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως για τα F-35 από τις ΗΠΑ, φιλοξενούν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως όχι μόνο η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 αλλά αυτό θα γίνει και μέσα σε 3-4 βδομάδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το "πράσινο φως" για την πώλησή τους. Πρόκειται για την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο.

"Ναι μεν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει πως πάντα βλέπει με θετικό τρόπο τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως τα τελευταία 5 χρόνια διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά όχι μόνο αυτή δίνει σοβαρή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είδαμε την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο , όπως και την μεγαλειώδη υποδοχή του στον Λευκό Οίκο, δηλαδή βλέπουμε πως στην εξίσωση Ελλάδας.- Τουρκίας, οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Επίσης στο Κογκρέσο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Να σας πω πως το Κογκρέσο είναι έτοιμο για να δοθούν τα F-35 στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπολόγιζε μήπως ανακοινωθούν ταυτόχρονα οι παραδόσεις των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία. Όμως όπως μου λένε από το Κογκρέσο, φαίνεται πως το θέμα των F-35 στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός 3-4 εβδομάδων" μετέδωσε χαρακτηριστικά στην Haberturk ο ανταποκριτής της στην Ουάσιγκτον, Αλί Τσινάρ.


Απίστευτη πρόκληση από τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου προχώρησε σε μια απίστευτη πρόκληση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της διάσκεψης των προέδρων του Κοινοβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι εισβολείς στην Κύπρο και πως δεν είναι η Τουρκία ο εισβολέας, ανεβάζοντας τους τόνους.

"Πράγματι στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή, όμως ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων. Εισβολείς είναι οι Ελληνοκύπριοι που κατέκτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία" σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νουμάν Κουρτουλμούς και πρόσθεσε:

"Μεταξύ του 1963 και του 1974 είχε μειωθεί η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων είχε μειωθεί. Είχαν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να επιβιώσουν σε ένα νησί που ήταν εταίροι. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της ᾽᾽Ένωσης᾽᾽να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Kαι σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. To σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές".

Άγκυρα προς Ηνωμένα Έθνη: "Συνομιλητής σας πρέπει να είναι η '’ΤΔΒΚ''

Παράλληλα, συνεδρίασε χθες το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν . Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα αναφέρει πως η "ειρηνευτική δύναμη στο νησί πρέπει να έχει γραπτή συμφωνία με την ‘ΤΔΒΚ´.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: "Οι βασισμένες σε διπλά μέτρα και σταθμά στάσεις και πράξεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έναντι της κυριαρχίας της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' (ΤΔΒΚ) και ενάντια στις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση της αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της [σ.σ.Ειρηνευτικής Δύναμης]. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι προέκυψε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν σε νομική βάση μέσω γραπτής συμφωνίας με τις αρχές της 'ΤΔΒΚ' οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην ΤΔΒΚ. -- Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες".

Διαβάστε Επίσης

Τούρκοι αναλυτές: "Έχουμε απόλυτη ανάγκη τα F-16"

Επίσης, Τούρκοι αναλυτές αναφέρονται για ακόμα μία φορά στην ανάγκη που έχει η Τουρκία τα F-16. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, αποκαλύπτουν ότι μέχρι το 2028 και το 2035 φτάνουν στο όριο της ηλικίας τους τα F-16.

"Γιατί επιμένουμε στα F-16; Έχουμε ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη; Αυτή τη στιγμή" αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Αχμέτ Χακάν.

"Κοιτάξτε. Μέχρι το 2028, το 2030 και το 2035 μειώνεται το όριο ζωής των δικών μας F-16 Δεν έχουμε πρόβλημα αν εξετάσουμε το ζήτημα αν εντάξουμε στο θέμα και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας. Όμως αν η Τουρκία θα θέλει να κάνει μια επιθετική ενέργεια , τότε η κατάσταση είναι κρίσιμη", ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του κέντρου πολιτών και στρατιωτικών ερευνών Asam, Εράι Γκιουτσλουερ και προσθέτει "Ναι αλλά παράγουμε το Kaan το Hurjet, to Kizilema. Αυτά δεν θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας; Όχι. Να το πω ξεκάθαρα όχι δεν ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας. Έχουμε ανάγκη τα F-16. Να σας εξηγήσω, τα δυο μαχητικά Kaan θα παραδοθούν το 2028 στις τουρκικές ένοπλές δυνάμεις. Η πρώτη παράδοση θα γίνει το 2028. Εμείς έχουμε αναγκη περίπου για 200 αεροσκάφη. Θα παράγονται 2 ανά μήνα λένε όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον επθπλέον 100 μήνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 02 Δεκ 2023 | 12:49

Ερντογάν για την επίσκεψή του στην Ελλάδα: Ελπίζω να ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών

Την ελπίδα η επίσκεψή του στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ελλάδας - Τουρκίας, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν,

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 01 Δεκ 2023 | 21:50

Πέθανε στα 93 της η Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ - Η πρώτη γυναίκα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η πρώην δικαστής Σάντρα Ο' Κόνορ θεωρούνταν μια από τις μετριοπαθείς φωνές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ 01 Δεκ 2023 | 18:35

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα από μυκοπλασματική πνευμονία σε ΗΠΑ, Δανία και Κίνα - Πόσο ανησυχούν τους ειδικούς

Πόσο φοβίζει τους ειδικούς η έξαρση των πνευμονιών από μυκόπλασμα - Ποια είναι τα συμπτώματα

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 01 Δεκ 2023 | 13:33

Με Δούρου και Καλπαδάκη στο ΥΠΕΞ ο Κασσελάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία" [εικόνες]

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ΗΠΑ 01 Δεκ 2023 | 09:46

Με Νότη Σφακιανάκη και ζεϊμπέκικο βγήκε στη σύνταξη Ελληνοαμερικανός αστυνομικός στη Νέα Υόρκη [βίντεο]

Με ζεϊμπέκικο, "Ζορμπά" και νησιώτικους χορούς αποχαιρέτισε το NYPD, τον Διοικητή Κ-9 του Τμήματος Συγκοινωνιών, Ιωάννη Πάππα (John Pappas), ο οποίος αφυπηρέτησε μετά από 29 χρόνια.

30 Νοε 2023 | 20:19

Data Centers: Η επένδυση της Google στην Ελλάδα που θα φέρει 20.000 θέσεις εργασίας και 2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Τα Data Centers θα δημιουργηθούν στην Αθήνα ως το 2030, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας νωρίτερα σε δημοσιογράφους

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΑΑ 30 Νοε 2023 | 19:34

Βόρειο Σέλας: Πιθανόν να γίνει ορατό σε όλη την Ευρώπη την 1η Δεκεμβρίου

αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ

ATHENS SECURITY FORUM 30 Νοε 2023 | 14:07

Μπακογιάννη και Βενιζέλος για ελληνοτουρκικά: Να μην μας φοβίζει ο διάλογος - Να έχουμε ανοιχτούς διαύλους

Υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία τάχθηκαν η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ 30 Νοε 2023 | 12:50

Κίσινγκερ: Η διάσημη ανθελληνική δήλωση που έγινε viral αλλά είναι fake news- Ποιος Ελληνας δημοσιογράφος τον ενημέρωσε

Η αλήθεια πίσω από την "ανθελληνική δήλωση" που ο Χένρι Κίσινγκερ ποτέ δεν έκανε. Πέθανε σε ηλικία 100 ετών το "γεράκι" της διπλωματίας.

ΣΤΗ «ΣΚΙΑ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ RAFALE 30 Νοε 2023 | 09:24

Μετά τον Tayfun, έρχεται ο... Cenk: Η Τουρκία σχεδιάζει νέο βαλλιστικό πύραυλο με εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων

Έρχεται ο βαλλιστικός πύραυλος Cenk, ο οποίος θα έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

ΗΠΑ 30 Νοε 2023 | 07:29

Τζορτζ Μπους για Κίσιντζερ: Οι ΗΠΑ έχασαν μια από τις πιο αξιόπιστες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

"Η Αμερική απώλεσε "μια από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής", είπε για τον Χένρι Κίσιντζερ ο Τζορτζ Ου. Μπους.

ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ 30 Νοε 2023 | 06:48

Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών - Το αμφιλεγόμενο "γεράκι" της διπλωματίας

Ο Χένρι Κίσινγκερ, εμβληματικός διπλωμάτης των ΗΠΑ και ο κάτοχος ίσως του πιο αμφιλεγόμενου βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην ιστορία, πεθαίνει στα 100 του χρόνια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 30 Νοε 2023 | 00:10

ΕΕ: "Καίει" την Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν - Ζητά περισσότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχτηκε ότι σαφώς η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ σε αρκετά θέματα