Τουρκικές απειλες στην Κυπριακή ΑΟΖ και έντονο παρασκήνιο

Ενώπιον των τουρκικών απειλών βρίσκεται η Κυπριακή καθώς στην περιοχή βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο Fatih.

tourkikes-apeiles-stin-kupriaki-aoz-kai-entono-paraskinio
SHARE THIS
0
SHARES

Ενώπιον των τουρκικών απειλών βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς στην περιοχή βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο Fatih το οποί αναμένεται σύμφωνα με τουρκική Navtex να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ από τις επόμενες μέρες μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε απόσταση περίπου 45 ναυτικών μιλίων δυτικά των ακτών του Ακάμα.

Σύμ,φωνα με τον «Πολίτη» τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη παρασκήνιο για παρεμπόδιση της τουρκικής γεώτρησης (στον στόχο Φοινικη) μέσω της αποτροπής της παροχής εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών από μεγάλες εταιρείες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει προ πολλών μηνών, με εμπλοκή διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, ωστόσο οι τουρκικές προετοιμασίες συνεχίστηκαν και κατέληξαν σήμερα σε μεταφορά του Fatih εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αμφιβολίες κατά πόσον η ΤΡΑΟ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση, αν και κάποιες πληροφορίες ήθελαν ξένη εταιρεία, όχι από τις μεγάλες του τομέα, να έχει συμβληθεί με την τουρκική εταιρεία για υποστήριξη της γεώτρησης.

Οι ίδες πληροφορίες σύμφωναμ ε τον «Πολίτη» μιλούσαν για αγορά από την τουρκική ΤΡΑΟ των τριών υποστηρικτικών πλοίων (τα βάφτισαν Siem Korkut, Siem Altan και Siem Sancar) που συνοδεύουν το Fatih, προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο της άρνησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας να συνδράμει επίσημα στις προσπάθειες. Την Παρασκευή έγιναν προσπάθειες από κυπριακής πλευράς να παρεμποδιστεί η χρήση των πλοιαρίων αυτών μέσω διαβημάτων προς τις χώρες των οποίων τη σημαία χρησιμοποιούν. 

Η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την έναρξη υλοποίησης των τουρκικών απειλών για γεώτρηση εντός της ΑΟΖ και ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτές τις παρεμβάσεις αποδίσονται οι εκκλήσεις που έγιναν στην κλειστή συνεδρία του σώματος την Πέμπτη για αποφυγή ενεργειών που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

Επίσης ενημερώθηκαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς επίσης και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. 

Η κ. Μογκερίνι έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία εκφράζοντας τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Οπως αναφέρει, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια» και προσθέτει ότι η ΕΕ «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Ο «Πολίτης» αναφέρει ότι τουρκική γεώτρηση δεν προγραμματίζεται στο νότιο μέρος της ΑΟΖ και τα 13 τεμάχια που έχουν οριοθετηθεί με συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Σύμφωνα με τη Navtex της Τουρκίας, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί κοντά στο τεμάχιο 6, αλλά εντός του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οριοθετήθηκε με νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ενημερώθηκε σχετικά ο ΟΗΕ μέσω κατάθεσης των συντεταγμένων της περιοχής αυτής, για να μην κατηγορηθεί ότι προκαλεί όξυνση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει έντονα πως το γεγονός ότι δεν έχει οριοθετηθεί το βόρειο μέρος της ΑΟΖ μέσω συμφωνιών με επηρεαζόμενα γειτονικά κράτη (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) δεν της περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα επί αυτής της ζώνης και δεν δικαιολογεί, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (την οποία δεν υπέγραψε η Τουρκία), οποιεσδήποτε τουρκικές διεκδικήσεις.

Πηγή: Πολίτης

Φωτο: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook