ΕΕ: Ετσι θα διεξαχθεί η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis

Το πλαίσιο της συζήτησης γύρω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oruc Reis

Τις προοπτικές και το πλαίσιο κάτω απο το οποίο θα πραγματοποιηθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βρυξέλλες, για όσα θα συζητηθούν γύρω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά και καταδίκασε έντονα τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εντάσεις αυξήθηκαν και σημειώθηκε επικίνδυνη κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην πειοχή. Τόσο ο Πρόεδρος Michel όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), Jens Stoltenberg, ζήτησαν την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

ΕΕ: Ετσι θα διεξαχθεί η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis

Και συνεχίζει η ενημέρωση:

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος της, Oruç Reis.

Αυτό οδήγησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Josep Borrell στο να μιλήσει για ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και να ζητήσει περαιτέρω διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι πιθανό - εκτός αν πραγματοποιηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση - η συζήτηση να επικεντρωθεί τελικά στην κρίση και στις πτυχές διαχείρισης της, και όχι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα της ΕΕ με την οποία έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2018. Παραμένει εταίρος για την ΕΕ σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. Για 21 κράτη μέλη της ΕΕ, η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει δείξει ολοένα και πιο αποφασιστική συμπεριφορά και προθυμία να ασκήσει την εξουσία της σε περιφερειακό επίπεδο. Η δραστηριότητα γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι το μόνο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η μονομερής στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας το φθινόπωρο του 2019 και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, συνέβαλαν επίσης στην ταχεία επιδείνωση των σχέσεων, φέρνοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να χαρακτηρίσει την τρέχουσα κατάσταση ως "κρίσιμη στιγμή" στην ιστορία των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, καθώς και για τη μονομερή απόφαση τροποποίησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μακροχρόνια ζητήματα που θα μπορούσαν, εάν αντιμετωπιστούν παράλληλα, να συμβάλουν εγκαίρως στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση απο τις Βρυξέλλες: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να επιλυθούν οι υφιστάμενες θαλάσσιες διασυνοριακές διαφορές, η πηγή παλαιότερης και τρέχουσας κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα απαιτούσε από τα μέρη να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ δέχονται εκ των προτέρων ότι το Δικαστήριο στην απόφασή του ενδέχεται να μην εκπληρώσει πλήρως τις αρχικές αξιώσεις τους.

Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη επίλυσης στο Κυπριακό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε απόκλιμάκωση, εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καταδίκασε τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας και υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να θεσπιστούν στοχοθετημένες κυρώσεις, εάν, από τη στιγμή που θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει βελτιωθεί.

Νωρίτερα το καλοκαίρι του 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να συζητήσει "έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων" σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος στη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία.

Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε περίπτωση που δεν εγκριθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία.

Άλλα θέματα εξωτερικών σχέσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν και πάλι να εξετάσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου ο λαός της Λευκορωσίας που ζητά ελευθερία αντιμετωπίζει καταστολή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν το Συμβούλιο εγκρίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να κληθούν να εξετάσουν από κοινού τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και την Τουρκία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2020 | 22:21

Πόσες προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί κατά υπουργών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Από την πρώτη πρόταση μομφής του 1999 μέχρι τη σημερινή κατά του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 22:02

Γιάννης Λαγός: Προκλητικός μέχρι τέλους - Καλεί για μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Εισαγγελέα Οικονόμου

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός - Σκοπεύει να επικαλεστεί τη μαρτυρίας της Εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντίας Οικονόμου

ΓΓ ΝΑΤΟ 22 Οκτ 2020 | 21:19

Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήησε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ» 22 Οκτ 2020 | 20:41

Προκλητικός ο Ντονμέζ: Το Oruc Reis θα ψάχνει κάθε σπιθαμή γύρω από το Καστελόριζο για ακόμη 2 μήνες

"Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας", δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ 22 Οκτ 2020 | 19:53

Χρυσή Αυγή: Θρίλερ με τον άφαντο Παππά - Έγινε έφοδος σε 3 σπίτια του - Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος του

Το δρόμο της φυλακής παίρνουν σιγά-σιγά τα μέλη της Χρυσής Αυγής - Ερωτηματικό το πού βρίσκεται ο "υπαρχηγός", Χρήστος Παππάς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός - Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 και χρήση μάσκας παντού - Και σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ 22 Οκτ 2020 | 18:53

Απάντηση στο Oruc Reis: Αμερικανικά κατασκοπευτικά πέταξαν νότια της Ρόδου [Bίντεο]

Πρόκειται για δύο κατασκοπευτικά U2 τα οποία χρησιμοποιεί συνήθως η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ή η CIA - Πού βρίσκεται το Oruc Reis

«ΤΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ» 22 Οκτ 2020 | 18:32

Πέτσας για καταδίκη Χρυσής Αυγής: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος

"Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί", τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 18:23

Σεργκέι Λαβρόφ: Στην Αθήνα έρχεται τη Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ - Συναντά Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με Μητσοτάκη, Τσίπρα, Δένδια.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 22 Οκτ 2020 | 18:10

Πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για το νέο πτωχευτικό - Η απάντηση του υπουργού

Αρχίζει την Παρασκευή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα – Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ 22 Οκτ 2020 | 17:59

Ξέφυγαν Κασιδιάρης και Παναγιώταρος πριν μπουν στη φυλακή: Σόου με Κολοκοτρώνη, Θεμιστοκλή και "σκευωρίες" [Βίντεο]

Λίγο πριν περάσουν την πόρτα της φυλακής, οι Χρυσαυγίτες με μηνύματά τους βλέπουν πολιτικές σκευωρίες και ταυτίζουν την πορεία τους με αυτή του Κολοκοτρώνη.

ΕΥΡΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ 22 Οκτ 2020 | 17:45

Επιπλέον μέτρα στη Βουλή μετά τα τρία κρούσματα κορονοϊού

Επιπλέον μέτρα αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων μετά τα κρούσματα κορονοϊού σε περιφρερειακά κτίρια του κοινοβουλίου