Τους τρομάζουν οι «παράξενες εκλογές»

Προσπαθούν να «μαντέψουν» το αποτέλεσμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο - Τι θεωρούν «διαχειρίσιμη ήττα» - Πρόβα τζενεράλε οι ευρωεκλογές ενόψει εθνικών - Διλήμματα πριν την κάλπη

tous-tromazoun-oi-paraksenes-ekloges
|
SHARE THIS
0
SHARES


Τις τελευταίες ημέρες μια περίεργη ηρεμία επικρατεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Προσπαθούμε να μαντέψουμε το αποτέλεσμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα!» ομολογούν ανοικτά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Συγγρού, όπου τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Εκεί επιδεικνύουν έναν τόνο αισιοδοξίας, αλλά επί της ουσίας όλοι ομολογούν ότι φοβούνται τι μπορεί να βγάλουν αυτές οι «παράξενες εκλογές».
 
Παράξενες οι ευρωεκλογές; Πέρα από κάθε αμφιβολία! Και για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους: α) το χαμηλό πολιτικό ενδιαφέρον της αναμέτρησης, όπως τουλάχιστον κατεγράφη ως τώρα σε δημοσκοπήσεις, β) το ενδεχόμενο υψηλής αποχής και λευκών/άκυρων ψηφοδελτίων, που θα αλλοιώσει τα εκλογικά ποσοστά, γ) το υψηλό ποσοστό των αναποφασίστων και της «αδιευκρίνιστης ψήφου» γενικότερα και η αδυναμία προσδιορισμού των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κάνουν οι αναποφάσιστοι την τελική επιλογή τους ­ αν την κάνουν...και δ) η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου ακόμη και σε αυτούς που δηλώνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
 
Παιχνίδι εντυπώσεων
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά άραγε; Και είναι δυνατόν αυτές οι «παράξενες εκλογές» να κρύβουν κάποια έκπληξη; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί! Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα οριακό στον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά που κυμαίνεται από 0,9 έως το πολύ 2,5 μονάδες.
 
Τι σημαίνει όμως κερδίζω ή χάνω τις ευρωεκλογές; Προφανώς πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο θα ξετυλιχθεί το βράδυ των εκλογών σε όλα τα τηλεοπτικά στούντιο.
 
Θεωρητικώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν την πρώτη θέση «έστω και με μία ψήφο διαφορά». Επί της ουσίας όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι:
 
•           Η ΝΔ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα χωρίς μεγάλα προβλήματα εφόσον έβγαινε δεύτερο κόμμα αλλά με μια διαφορά που δεν θα υπερέβαινε τις 4-5 μονάδες από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ. 
•            Αντιθέτως, η δεύτερη θέση για το ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε σχεδόν με καταστροφή.
 
Μετρούν δυνάμεις

Τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν μέσα από τις ευρωεκλογές να μετρήσουν τις δυνάμεις τους για την πραγματική εκλογική αναμέτρηση, αυτήν των επόμενων μηνών, όποτε και εάν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.
 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών θα διαμορφώσουν νέους κανόνες παιχνιδιού. Είναι εκλογές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο; Ασφαλώς όχι! Όταν μια απλή δημοσκόπηση δημιουργεί πολιτικό γεγονός, είναι προφανές ότι μια ολόκληρη εκλογική μάχη, έστω και για το Ευρωκοινοβούλιο, αποκλείεται να περάσει αβρόχοις ποσί για τους νικητές και τους ηττημένους. 
Οπως είναι εξίσου προφανές ότι η «νίκη» και η «ήττα» αφορούν περισσότερο την κυβέρνηση και λιγότερο την αντιπολίτευση: μια ήττα της κυβέρνησης θα δημιουργήσει ένα γενικότερο κλίμα αποσταθεροποίησης, ενώ μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να ταράξει τίποτε περισσότερο από τον ύπνο του Αλέξη Τσίπρα που θα αναμένει τις βουλευτικές εκλογές.
 
Η κυβέρνηση Σαμαρά, αντιλαμβανόμενη ίσως ότι σ’ αυτές τις εκλογές ρισκάρει πολύ περισσότερα πράγματα από τους αντιπάλους της, θα επιχειρήσει στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας να θέσει στους ψηφοφόρους (κυρίως της ευρύτερης κεντροδεξιάς και πέραν της ΝΔ) μια σειρά διλήμματα. Η αποτελεσματικότητα των επιλογών της θα φανεί ασφαλώς από το αποτέλεσμα, αλλά και πως θα επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. το «ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook