Τουσκ: Ερχεται τσουνάμι προσφύγων στην Ελλάδα

Επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης με την Ελλάδα να δέχεται το μεγαλύτερο βάρος, προβλέπει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ερχεται ο Σουλτς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τουσκ: Ερχεται τσουνάμι προσφύγων στην Ελλάδα

Επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης με την Ελλάδα να δέχεται το μεγαλύτερο βάρος στη Μεσόγειο, προβλέπει για τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί στη Λέσβο, η κυβέρνηση θα τον ξεναγήσει σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και θα έχει συναντήσεις με δημάρχους και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Η προσφυγική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό» θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης

Κι αυτό ενώ η προσφυγική κρίση εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για την Ελλάδα καθώς μετά την απόφαση της μίνι Συνόδου Κορυφής, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να εγκλωβιστούν στη χώρα χιλιάδες άνθρωποι, την ώρα που οι βαλκανικές χώρες σφυρίζουν αδιάφορα και η Τουρκία δεν είχε κληθεί καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση μπορεί να απέφυγε τη δημιουργία ενός γιγάντιου κέντρου υποδοχής και διαμονής 50.000 προσφύγων, όπως αποκάλυψε το Spiegel, ωστόσο συμφώνησε στο να υποδεχτεί 30.000 πρόσφυγες έως το τέλος του χρόνου, αλλά και να παρέχει επιδότηση ενοικίου για άλλους 20.000.

«Ο αριθμός των αφίξεων εξακολουθεί να είναι αυξημένος» στην Ελλάδα, «παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM). Σύμφωνα με τον IOM, 5.239 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το Σάββατο και 4.199 την Κυριακή.

180.000 στην Ελλάδα από τις αρχές Οκτωβρίου

Από τις αρχές Οκτωβρίου, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τους οποίους 99.000 έφθασαν στη Λέσβο, 22.000 στη Χίο, 21.500 στη Σάμο και περίπου 7.500 στη Λέρο, επισημαίνει η ίδια πηγή. Στην Ιταλία, 7.230 μετανάστες έφθασαν τον Οκτώβριο, έναντι άνω των 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο IOM αποδίδει τη μείωση αυτή στο γεγονός πως οι Σύροι δεν διέρχονται πια από την Ιταλία για να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Τουσκ: Ερχεται τσουνάμι προσφύγων στην Ελλάδα

Ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η προσφυγική κρίση που έχει ωθήσει από τον Ιανουάριο περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου θα επιδεινωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Σημάδι της ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε το περιβάλλον του Ολάντ.

Νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι

Ο Τουσκ έκανε λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία», όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000» άνθρωποι. Η προσφυγική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό» θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο ίδιος. Ακόμα οι παραδοσιακά καλές σχέσεις περιοχών όπως της Αυστρίας και με το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας φαίνεται να δοκιμάζονται.

Γιούνκερ: Ανοικτό παράθυρο για τους προϋπολογισμούς

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα διότι κινδυνεύουμε να μην καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζεται το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στην ΕΕ.

Επίσης ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα επιδείξουν μια κάποια επιείκεια σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους χώρες που καταβάλλουν «εξαιρετικές» οικονομικές προσπάθειες.

Στο μεταξύ λεωφορεία και τραίνα διασχίζουν νύχτα και μέρα τα Βαλκάνια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη μία χώρα στην άλλη. Μόνο το Σάββατο 11.500 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία, ενώ περίπου 7.000 τη Δευτέρα. Από τη Σλοβενία έχουν περάσει περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία πριν δέκα ημέρες ενώ οι αρχές της χώρας ανέλαβαν τη φροντίδα περίπου 14.000 προσφύγων χθες Τρίτη.

Πάντως ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Καρλ Έριαβετς προειδοποίησε ότι «αν η κατάσταση επιδεινωθεί και το σχέδιο δράσης των Βρυξελλών δεν τεθεί σε εφαρμογή, η Σλοβενία έχει πολλά σενάρια έτοιμα», μεταξύ αυτών «τη δημιουργία ενός φρουρούμενου φράχτη».

3.000 πρόσφυγες στον Πειραιά

Πάνω από 3000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο Λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα,από το πλοίο «Αριάδνη», αποβιβάστηκαν 1439 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και στη Χίο,ενώ από το πλοίο «Τέρα Τζετ» αποβιβάστηκαν 1734 άτομα , που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη. Συνολικά και από τα δύο πλοία αποβιβάστηκαν 3173 πρόσφυγες.

Κοτζιάς: Άλλοι 300.000 έρχονται προς την Ελλάδα

«Δεν είναι δυνατό τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα να πληρώνουν επιλογές άλλων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του για την προσφυγική κρίση, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. "Δεν είναι δυνατό να μη βοηθήσουμε ώστε οι καταυλισμοί του ΟΗΕ στην Ιορδανία και στο Λίβανο, να μην τύχουν υλικής και οικονομικής ενίσχυσης και να βλέπουμε το καινούργιο φαινόμενο, αυτή τη στιγμή να μετακινούνται 300.000 άνθρωποι από αυτούς τους καταυλισμούς με κατεύθυνση την Ελλάδα".

Το Ποδηλατοδρόμιο χώρος φιλοξενίας;

Σημειώνεται ακόμη ότι τη μετατροπή του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου σε κέντρο φιλοξενίας 5.000 προσφύγων εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", οι εγκαταστάσεις του Ποδηλατοδρομίου έχουν έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκονται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι. Την αντίθεσή του εκφράζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ Νίκος Κιάος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΡΑΣΤΕΣ ΔΥΟ ΣΥΡΟΙ 19 Νοε 2020 | 12:12

Καταγγελία στη δομή προσφύγων της Θήβας: Προσπάθησαν να βιάσουν το παιδί μου σε κοντέινερ

Μία μητέρα κατήγγειλε την απόπειρα βιασμού του παιδιού της σε κοντέινερ στη δομή προσφύγων της Θήβας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 18:18

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα παρουσιαστούν

Η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στις 11.00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης,

ΣΤΟ FACEBOOK 29 Νοε 2020 | 15:53

Έλενα Ακρίτα για τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων που νοστάλγησε την Aston Martin του: Η επιτομή της καραβλαχιάς

Τι ανέφερε σε ανάρτησή της η Έλενα Ακρίτα για τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων που νοστάλγησε την Aston Martin του

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 29 Νοε 2020 | 14:17

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα: Συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις - Αρνείται τον διάλογο

"H Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή καθώς αρνείται τον διάλογο, επεσήμανε η Τουρκία μέσω του Ακσόι.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 29 Νοε 2020 | 13:49

Βήμα της Κυριακής: Δημοσίευμα αμφισβητεί τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού - Οργισμένη διάψευση από κυβέρνηση και ΕΟΔΥ

"Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων τονίζει ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο Βήμα της Κυριακής.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 29 Νοε 2020 | 12:28

Κικίλιας για το εμβόλιο κορονοϊού: Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε την ανοσία

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟ 28 Νοε 2020 | 23:07

Κορονοϊός: Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Η ανάρτηση στο Facebook

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό – Οι γιατροί του συνέστησαν να νοσηλευτεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους