Τραμπ σε Τσίπρα-Ζάεφ: Ιστορικό επίτευγμα οι "Πρέσπες"

Με επιστολή του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,συνεχάρη τους αρχηγούς των δύο χωρών

tramp-se-zaef-to-pio-istoriko-epiteugma-meta-to-nteiton
SHARE THIS
0
SHARES

Επιστολή από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας όπως και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συγχαίρει τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών κάνοντας λόγο για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Προς τον Ζόραν Ζάεφ «μαρτυρεί τη θαρραλέα ηγεσία σας. Μέσα από τις προσπάθειές σας με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Και προσθέτει:

«Ελπίζω ότι η Συνθήκη της Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση για άλλες χώρες της περιοχής. Υπογραμμίζει την πραγματική αλήθεια ότι με το πολιτικό θάρρος και την ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να κάνουν συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον.

Και πάλι σας συγχαίρω για την ηγεσία και τη δέσμευση να τερματίσει αυτή η διαδικασία, από τις διαπραγματεύσεις μέσω της επικύρωσης έως την πλήρη εφαρμογή της. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας μεγάλος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

 

 

 

 

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook