Τρεις δρόμους έχει η ζωή, τρεις και η... αξιολόγηση

Το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας. Τα τρία σενάρια για την Αθήνα την επόμενη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τρεις δρόμους έχει η ζωή, τρεις και η... αξιολόγηση

Όλο και περισσότερο οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θυμίζουν σκηνικό «2015», με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την βεβαιότητά της ότι στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία και τους εταίρους να στέλνουν μηνύματα ότι η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να οδηγήσει σε άμεσο αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα.

Μετά το ταξίδι του Ευρωπαίου Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, αυξήθηκαν τα …σκληρά μηνύματα των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή το Μ. Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών επενδύουν στην υποτιθέμενη κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. και εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της πολιτικής συμφωνίας», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν».

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες αναμένεται ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και τον Μπενουά Κερέ.

Το deja vu του 2015 και τα σκληρά μηνύματα των δανειστών

Το σκηνικό πάντως θυμίζει έντονα «2015» όταν κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία… γράφεται και την ίδια στιγμή η Ε.Ε. έστελνε τελεσίγραφα στην Αθήνα. Από την πλευρά των εταίρων, Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM κινούνται σε κοινή γραμμή ζητώντας προληπτικά μέτρα για το 2018 και το 2019 τα οποία θα περιλαμβάνουν μείωση αφορολόγητου και συντάξεων καθώς και υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια από το τέλος του Μνημονίου.

Το τελευταίο μήνυμα από την πλευρά των δανειστών το έστειλε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Βίζερ αναφέρει πως η Αθήνα θα πρέπει να προνομοθετήσει μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί. «Δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης» λέει χαρακτηριστικά. Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, τονίζει ενώ προσθέτει ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα Εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Βερολίνο και Ουάσιγκτον συζητούν για την Ελλάδα χωρίς την …Ελλάδα

Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται συνάντηση στο Βερολίνο, την ερχόμενη Τετάρτη, μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ για να οριστικοποιήσουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση γίνεται χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δις. ευρώ. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα η συνάντηση των δύο «σιδηρών κυριών» μπορεί να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να ζητά τηλεδιάσκεψη πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Τα τρία σενάρια για το Eurogroup της Δευτέρας

Στο Eurogroup της Δευτέρας σύμφωνα με τις πλέον ευνοϊκές εκτιμήσεις για την ελληνική πλευρά που εκφράζονται από κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να υπάρξει αναφορά προόδου του ελληνικού προγράμματος που θα παραπέμπει σε επόμενο Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα μηνύματα των δανειστών το επερχόμενο Eurogroup δεν θα καταγράψει πρόοδο των συνομιλιών και στο τραπέζι θα παραμένουν τα σκληρά μέτρα που έχουν ζητήσει οι εταίροι για το κλείσιμο της συμφωνίας που είναι μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και αυξημένα πλεονάσματα μετά το 2018 καθώς επίσης και η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως όλα δείχνουν μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, «ανοίγονται» τρία σενάρια για την ελληνική κυβέρνηση.

Αδιέξοδο και νέες καθυστερήσεις: το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και νέες καθυστερήσεις που φαντάζει ως εξέλιξη πανομοιότυπη με το 2015. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η Αθήνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από το 2015 και μπορεί να αντέξει κάποιους μήνες ακόμη όπως για παράδειγμα δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και ξάδερφος του Πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει εφαρμόσει καλύτερα το Μνημόνιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η προοπτική να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο μοιάζει εφιαλτική για την Ελλάδα αφού αναμένεται να οδηγηθεί σε μία νέα επώδυνη συμφωνία με άδεια ταμεία και ενόψει της εξόφλησης υποχρεώσεων ύψους 7,5 δις. ευρώ τον Ιούλιο. Όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι όσο πιο κοντά στις ολλανδικές ή στις γαλλικές εκλογές οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα αφού θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να…παίξει με την προσπάθεια των ευρωπαίων για αποφυγή νέας κρίσης στα σπλάχνα της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο σενάριο δεν περιλαμβάνει εκλογές αλλά μόνο καθυστερήσεις και πιέσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τα μέτρα. Για τον λόγο αυτό από τώρα βουλευτές και στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι όποιος βουλευτής δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα.

Προοπτική συμφωνίας και …αμπαλάρισμα των μέτρων: Το πιο ευνοϊκό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να καταγραφεί πρόοδος και να προσδιοριστεί νέο χρονοδιάγραμμα για άμεσο κλείσιμο συμφωνίας με τους εταίρους. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί τα μέρα που θα ψηφιστούν στην βουλή τα οποία ενδέχεται να είναι η μείωση του αφορολόγητου πιθανότατα στα 6.500- 6.700 ευρώ, η αύξηση των ομαδικών απολύσεων κατά 5% το μήνα και η μείωση των συντάξεων ως τμήμα του δημοσιονομικού κόφτη. Αντίστοιχα η ελληνική πλευρά ενδέχεται να λάβει διαβεβαιώσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και για την μείωση του ΦΠΑ ή της φορολογίας στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι.

Αδιέξοδο και …κάλπες: το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει διαφωνία έστω και σε ένα σημείο που θα τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα και θα οδηγήσει την χώρα σε κάλπες. Αν και δεν φαίνεται να καταλαμβάνει τις περισσότερες πιθανότητες, η εφαρμογή του συγκεκριμένου σεναρίου αποτελεί κυρίως θέμα πολιτικής απόφασης του Μαξίμου. Εάν η ηγεσία της κυβέρνησης αποφασίσει ότι τα χαμηλά δημοσκοπικά αποτελέσματα οδηγούν σε αφανισμό το κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ το 2012 τότε ενδέχεται να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές με διακύβευμα την αντίσταση στο ΔΝΤ και την άρνηση του 4ου Μνημονίου που θα έρχεται… ολοταχώς για την χώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26 Μαϊ 2021 | 09:10

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τριπλή, με "βαθμολογητές" τους μαθητές και οικονομικό μπόνους

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο - Τι θα προβλέπει για τα μπόνους.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ 24 Ιουν 2021 | 22:35

Σύνοδος Κορυφής: Περιορισμοί στα ταξίδια στην ΕΕ αν "ξεφύγουν" οι μεταλλάξεις - Γρηγορότερους εμβολιασμούς θέλουν οι "27"

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την πανδημία και τους εμβολιασμούς - Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Ιουν 2021 | 22:18

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 14,8 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ για να διαχειριστεί τα φλέγοντα θέματα έχουν πάνω από το 50% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης για λογαριασμό της "Βεργίνα Τηλεόραση"

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 24 Ιουν 2021 | 21:36

Γιώργος Τράγκας: Με τούρτες, Χριστόδουλο και αγκαλιές τα εγκαίνια των γραφείων του κόμματος "Ελεύθεροι Άνθρωποι" [Εικόνες]

Αν σε ένα μέρος της Αθήνας δεν υπήρχε περίπτωση να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αυτό θα ήταν τα γραφεία το κόμματος του Γιώργου Τράγκα

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 24 Ιουν 2021 | 21:33

"Πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ευρω-ψήφισμα περί αμβλώσεων

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που αφορά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2021 | 20:57

Σύνοδος Κορυφής: Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη μετάλλαξη Δέλτα - Να "τρέξουν" οι εμβολιασμοί, να ανοίξουν με προσοχή τα σύνορα

Ικανοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού και τη μείωση των κρουσμάτων - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2021 | 18:49

Μητσοτάκης: H θέση της Τουρκίας για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι είναι απορριπτέα η λύση δύο κρατών στο Κυπριακό επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Ιουν 2021 | 18:18

Και ο Τσακαλώτος "αδειάζει" Πολάκη για τα εμβόλια: "Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού"

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαχώρισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τις τοποθετήσεις του Παύλο Πολάκη για τα εμβόλια

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ» 24 Ιουν 2021 | 17:52

Ο Τασούλας έβαλε "ταφόπλακα" στα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών -  "Δεν είναι κάτι συνταρακτικό..."

Ταφόπλακα μέχρι νεωτέρας έβαλε ο Κώστας Τασούλας στην κύρωση από το κοινοβούλιο των μνημονίων - Τι δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 24 Ιουν 2021 | 16:34

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος - Θα συνδέει Ανατολική με Δυτ. Ελλάδα

Με την ολοκλήρωσή του Ε65 το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιουν 2021 | 15:29

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: "Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς - Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε"

Άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ώστε να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ 24 Ιουν 2021 | 13:56

Ο Τράγκας έδιωξε τον Νικολόπουλο από το "Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι" γιατί έκανε περιοδεία ως πρόεδρος... δικού του κόμματος

Σύγκρουση κορυφής μετά την αποχώρηση από το "Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι" του Γιώργου Τράγκα και του Νίκου Νικολόπουλου.

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ 24 Ιουν 2021 | 13:00

Δίωξη σε δύο Τούρκους που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά του Καστελόριζου

Δίωξη για κακούργημα σε δύο τούρκους που επιχείρησαν τα ξημερώματα της Τρίτης να εμβολίσουν με το ταχύπλοό τους, σκάφος του Λιμενικού.