Τρεις δρόμους έχει η ζωή, τρεις και η... αξιολόγηση

Το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας. Τα τρία σενάρια για την Αθήνα την επόμενη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τρεις δρόμους έχει η ζωή, τρεις και η... αξιολόγηση

Όλο και περισσότερο οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θυμίζουν σκηνικό «2015», με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την βεβαιότητά της ότι στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία και τους εταίρους να στέλνουν μηνύματα ότι η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να οδηγήσει σε άμεσο αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα.

Μετά το ταξίδι του Ευρωπαίου Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, αυξήθηκαν τα …σκληρά μηνύματα των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή το Μ. Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών επενδύουν στην υποτιθέμενη κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. και εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της πολιτικής συμφωνίας», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν».

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες αναμένεται ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και τον Μπενουά Κερέ.

Το deja vu του 2015 και τα σκληρά μηνύματα των δανειστών

Το σκηνικό πάντως θυμίζει έντονα «2015» όταν κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία… γράφεται και την ίδια στιγμή η Ε.Ε. έστελνε τελεσίγραφα στην Αθήνα. Από την πλευρά των εταίρων, Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM κινούνται σε κοινή γραμμή ζητώντας προληπτικά μέτρα για το 2018 και το 2019 τα οποία θα περιλαμβάνουν μείωση αφορολόγητου και συντάξεων καθώς και υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια από το τέλος του Μνημονίου.

Το τελευταίο μήνυμα από την πλευρά των δανειστών το έστειλε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Βίζερ αναφέρει πως η Αθήνα θα πρέπει να προνομοθετήσει μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί. «Δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης» λέει χαρακτηριστικά. Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, τονίζει ενώ προσθέτει ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα Εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Βερολίνο και Ουάσιγκτον συζητούν για την Ελλάδα χωρίς την …Ελλάδα

Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται συνάντηση στο Βερολίνο, την ερχόμενη Τετάρτη, μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ για να οριστικοποιήσουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση γίνεται χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δις. ευρώ. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα η συνάντηση των δύο «σιδηρών κυριών» μπορεί να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να ζητά τηλεδιάσκεψη πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Τα τρία σενάρια για το Eurogroup της Δευτέρας

Στο Eurogroup της Δευτέρας σύμφωνα με τις πλέον ευνοϊκές εκτιμήσεις για την ελληνική πλευρά που εκφράζονται από κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να υπάρξει αναφορά προόδου του ελληνικού προγράμματος που θα παραπέμπει σε επόμενο Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα μηνύματα των δανειστών το επερχόμενο Eurogroup δεν θα καταγράψει πρόοδο των συνομιλιών και στο τραπέζι θα παραμένουν τα σκληρά μέτρα που έχουν ζητήσει οι εταίροι για το κλείσιμο της συμφωνίας που είναι μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και αυξημένα πλεονάσματα μετά το 2018 καθώς επίσης και η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως όλα δείχνουν μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, «ανοίγονται» τρία σενάρια για την ελληνική κυβέρνηση.

Αδιέξοδο και νέες καθυστερήσεις: το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και νέες καθυστερήσεις που φαντάζει ως εξέλιξη πανομοιότυπη με το 2015. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η Αθήνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από το 2015 και μπορεί να αντέξει κάποιους μήνες ακόμη όπως για παράδειγμα δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και ξάδερφος του Πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει εφαρμόσει καλύτερα το Μνημόνιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η προοπτική να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο μοιάζει εφιαλτική για την Ελλάδα αφού αναμένεται να οδηγηθεί σε μία νέα επώδυνη συμφωνία με άδεια ταμεία και ενόψει της εξόφλησης υποχρεώσεων ύψους 7,5 δις. ευρώ τον Ιούλιο. Όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι όσο πιο κοντά στις ολλανδικές ή στις γαλλικές εκλογές οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα αφού θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να…παίξει με την προσπάθεια των ευρωπαίων για αποφυγή νέας κρίσης στα σπλάχνα της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο σενάριο δεν περιλαμβάνει εκλογές αλλά μόνο καθυστερήσεις και πιέσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τα μέτρα. Για τον λόγο αυτό από τώρα βουλευτές και στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι όποιος βουλευτής δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα.

Προοπτική συμφωνίας και …αμπαλάρισμα των μέτρων: Το πιο ευνοϊκό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να καταγραφεί πρόοδος και να προσδιοριστεί νέο χρονοδιάγραμμα για άμεσο κλείσιμο συμφωνίας με τους εταίρους. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί τα μέρα που θα ψηφιστούν στην βουλή τα οποία ενδέχεται να είναι η μείωση του αφορολόγητου πιθανότατα στα 6.500- 6.700 ευρώ, η αύξηση των ομαδικών απολύσεων κατά 5% το μήνα και η μείωση των συντάξεων ως τμήμα του δημοσιονομικού κόφτη. Αντίστοιχα η ελληνική πλευρά ενδέχεται να λάβει διαβεβαιώσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και για την μείωση του ΦΠΑ ή της φορολογίας στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι.

Αδιέξοδο και …κάλπες: το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει διαφωνία έστω και σε ένα σημείο που θα τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα και θα οδηγήσει την χώρα σε κάλπες. Αν και δεν φαίνεται να καταλαμβάνει τις περισσότερες πιθανότητες, η εφαρμογή του συγκεκριμένου σεναρίου αποτελεί κυρίως θέμα πολιτικής απόφασης του Μαξίμου. Εάν η ηγεσία της κυβέρνησης αποφασίσει ότι τα χαμηλά δημοσκοπικά αποτελέσματα οδηγούν σε αφανισμό το κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ το 2012 τότε ενδέχεται να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές με διακύβευμα την αντίσταση στο ΔΝΤ και την άρνηση του 4ου Μνημονίου που θα έρχεται… ολοταχώς για την χώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2020 | 17:54

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ παρέλαβε ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ από τα χέρια του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπρατάκου.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 26 Οκτ 2020 | 16:48

Τελευταία εξέλιξη: Η Άγκυρα ακυρώνει τη Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Άγκυρα ακύρωσε τη Navtex για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 26 Οκτ 2020 | 16:09

Δώρο στον Πατούλη BMW αξίας 100.000 ευρώ - Τι αποκαλύπτει η ΕφΣυν

Η ΕφΣυν διατυπώνει ερωτήματα για την αποδοχή δωρεάς μιας πολυτελούς BMW από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 26 Οκτ 2020 | 16:02

Σακελλαροπούλου από Θεσσαλονίκη: "Δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" - Πλήρης συμπαράσταση στον Μακρόν

"Η ακραία τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή", δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2020 | 14:50

Η ΕΕ χάνει την υπομονή της με τον Ερντογάν: Θα σκεφτούμε πλέον πώς θα δράσουμε

"Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν" ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και πλέον θα σκεφτούμε πώς θα δράσουμε

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΝΟΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 26 Οκτ 2020 | 14:44

Χρυσή Αυγή: Ο Χρήστος Παππάς κατέθεσε έφεση μέσω του δικηγόρου του- Εως τότε θα μείνει φυγόδικος

Ο φυγόδικος Χρήστος Παππάς κατέθεσε έφεση για να μειωθεί η ποινή του και όπως σημείωσε ο δικηγόρος του δεν θα παραδοθεί

ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ 26 Οκτ 2020 | 14:27

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους- Αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά

Για μία ακόμα φορά τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους στο σύμπλεγμα των Φούρνων

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ 26 Οκτ 2020 | 14:02

Θετικός στον κορονοϊό βουλευτής της ΝΔ - Τι γράφει σε ανάρτησή του

Θετικός στον κορονοϊό διεγνώσθη βουλευτής της ΝΔ. Το ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΡΑΠΤΗ 26 Οκτ 2020 | 13:51

Δένδιας σε Λαβρόφ για Τουρκία: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα...- Τι σημαίνει η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Δείτε τις δηλώσεις Δένδια - Λαβρόφ μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 12:33
ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 26 Οκτ 2020 | 11:11

Μητσοτάκης και Γιάννα προσκάλεσαν τον πρίγκιπα Κάρολο, Πούτιν και Μακρόν στις γιορτές για το 1821

Οι ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου προσκλήθηκαν στην Αθήνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ 26 Οκτ 2020 | 11:05

Σοκ στη Γερμανία: Κατέρρευσε και πέθανε μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο ο Αντιπρόεδρος της Bundestag

Σοκ προκαλεί στη Γερμανία η είδηση ότι η αντιπρόεδρος της Bundestag πέθανε ξαφνικά, ενώ βρισκόταν σε στούντιο