Τρία αγκάθια για το Μαξίμου: Βουλή, κοινωνία, δανειστές

Αναταραχή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και προβληματισμό στο Μαξίμου προκαλεί το νέο ασφαλιστικό. Αντιρρήσεις εκφράζουν οι δανειστές, σε θέση μάχης συνδικάτα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τρία αγκάθια για το Μαξίμου: Βουλή, κοινωνία, δανειστές

Οι διαρκείς επιθέσεις στην αντιπολίτευση για το θέμα του ασφαλιστικού και η επιμονή της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολ. Γεροβασίλη αλλά και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα περιλαμβάνουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την ίδια στιγμή που επιβεβαιώνεται ότι οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 15% μεσοσταθμικά, διαμορφώνουν την «γραμμή άμυνας» του Μαξίμου ενόψει της κρίσιμης κοινοβουλευτικής μάχης που θα δοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το Μαξίμου με το θέμα του ασφαλιστικού καλείται να αντιμετωπίσει τους τρεις «κακούς δαίμονες» που θα κρίνουν την συνοχή των 153 βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είναι η κοινωνία που βράζει με τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις, η βουλή και κυρίως οι ΚΟ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και παράλληλα οι δανειστές οι οποίοι ακόμα δεν έχουν παρουσιάσει επίσημα τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις τους επί του ελληνικού σχεδίου.

Αγωνία για την κοινοβουλευτική ομάδα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη βομβαρδίζει τα ΜΜΕ με ανακοινώσεις σχετικά με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα ενώ παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζει παραδείγματα όπου οι συνταξιούχοι θα λάβουν μεγαλύτερες συντάξεις με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προτείνει η κυβέρνηση.

Τόσο οι παρεμβάσεις της κ. Γεροβασίλη όσο και η επιμονή του Γ. Κατρούγκαλου ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές έχουν ένα διπλό στόχο: από την μία πλευρά να «μπετονάρουν» τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση με την πρόταση της θα τηρήσει την δέσμευσή της ότι δεν θα επιβάλει νέες περικοπές στις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανές από την ανάλυση της πρότασης πως οι περικοπές στις κύριες συντάξεις επιβάλλονται από την πρώτη μέρα για τους νέους συνταξιούχους και μετά από τρία χρόνια για τους παλαιούς.

Από την άλλη πλευρά προετοιμάζουν το έδαφος να ρίξουν την ευθύνη στην αντιπολίτευση η οποία δεν «στήριξε» την πρόταση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό στην περίπτωση που γίνουν υποχωρήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις προς το Μαξίμου από βουλευτές του κόμματος οι οποίοι τονίζουν ότι δεν θα δεχτούν δυσμενείς αλλαγές επί του αρχικού σχεδιασμού. Με την παρουσία του στην γραμματεία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά να διαμεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης, ΚΟ και κόμματος προκειμένου να αμβλυνθούν αντιθέσεις με τυχόν αλλαγές που θα υποστεί η κυβερνητική πρόταση.

Εν αναμονή κοινωνικών αντιδράσεων από αγρότες, ελ. επαγγελματίες και συνδικάτα

Στο επικοινωνιακό «παιχνίδι» που έχει ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το σημαντικότερο εμπόδιο αποτελούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένεται να κορυφωθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και οι μειωμένες συντάξεις που θα καταβληθούν στους νέους συνταξιούχους έχουν εξοργίσει συνδικάτα και αγροτικές οργανώσεις που προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Στην περιφέρεια οι αγρότες προειδοποιούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην …επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρεις ένα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κάνοντας σαφές ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από το Μαξίμου και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Οι αντιρρήσεις των δανειστών

Η αντιπαράθεση που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας για την κυβερνητική πρόταση επί του ασφαλιστικού γίνεται χωρίς τον ξενοδόχο αφού οι εταίροι δεν έχουν ακόμα εκφράσει επισήμως την πρότασή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διαφωνούν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στις περικοπές που προβλέπονται εκφράζοντας τον φόβο ότι θα ενισχυθεί η ανασφάλιστη εργασία.

Στα κλιμάκια των δανειστών υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την προστασία συγκεκριμένων ομάδων συνταξιούχων από την κυβερνητική πρόταση, οι οποίοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις. Με στόχο να διαμορφώσουν συμμαχίες στο εξωτερικό για να «περάσει» με τις μικρότερες δυνατές απώλειες η ελληνική πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος μαζί με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ξεκινούν διεθνείς επαφές.

Ο κ. Παυλόπουλος, στα μέσα Ιανουαρίου θα έχει συναντήσεις στο Βερολίνο, με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουκ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ενώ ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με ηγέτες της Ε.Ε. στο Νταβός στις 21 και 22 του μήνα. Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στα μέσα του Ιανουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Νοε 2021 | 07:22

Νέα γερμανική κυβέρνηση: Μία "Πράσινη" φιλέλληνας απέναντι στον Ερντογάν και ένας "Σόιμπλε" στο τιμόνι της οικονομίας

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα της Αθήνας από τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία των τριών κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 24 Νοε 2021 | 18:16

Εξεταστική για τις "λίστες Πέτσα": Αυτοί είναι οι πρώτοι 18 μάρτυρες που θα καταθέσουν στην Επιτροπή

Κατά πλειοψηφία ο κατάλογος των 18 μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις "λίστες Πέτσα"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 24 Νοε 2021 | 17:50

Γερμανία: "Ο φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα" - Πώς μοιράζονται τα κρίσιμα υπουργεία - Η συμφωνία 177 σελίδων

Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Ο ΣΟΛΤΣ 24 Νοε 2021 | 14:06

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: O "σκληρός" Κρίστιαν Λίντνερ υπουργός Οικονομικών - Η "Πράσινη" Αναλένα Μπέρμποκ στο ΥΠΕΞ

Ανακοινώνεται η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με το SPD, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο Όλαφ Σολτς έτοιμος να αναλάβει την Καγκελαρία.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ 24 Νοε 2021 | 11:25

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών - Πενταετές σχέδιο δράσης

Τι είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2021 | 16:33

Αδιανόητη πρόκληση από τον βουλευτή, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι κοσμικό κράτος η Ελλάδα, η Τουρκία είναι

Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος ενώ η Ελλάδα όχι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ 29 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2021 | 12:19

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για γκάλοπ και λίστες Πέτσα: Εκλέχθηκε το προεδρείο

Ο χρόνος εργασιών της Επιτροπής έχει αρχικά προσδιοριστεί σε δύο μήνες, εάν και υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ολομέλεια η παράτασή του.

"ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ" 22 Νοε 2021 | 18:25

Εκρηξη Κουτσούμπα στη Βουλή: Σήκωσαν το ξερό τους εδώ μέσα και ψήφισαν μνημόνια

Δριμεία επίθεση Κουτσούμπα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι απουσίες που τον ενόχλησαν.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 22 Νοε 2021 | 15:58

Καρφί Μητσοτάκη σε Τσίπρα- Εξαφανισμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την ακρίβεια- Τόσο ενδιαφέρον...

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αυξήσεις των τιμών στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ 22 Νοε 2021 | 14:31

Η συγκινητική αναφορά του Κώστα Σκανδαλίδη στη Φώφη Γεννηματά- Η πρώτη "προ ημερησίας" χωρίς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Με μια συγκινητική αναφορά στη Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 22 Νοε 2021 | 14:20

Live- Βουλή: Παρακολουθείστε τη συζήτηση για την ακρίβεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Νοε 2021 | 13:25

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια - "Είστε η κυβέρνηση των deals με συμφέροντα"

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια.