Τρία σενάρια για τα κανάλια μετά τις «τρύπες Καλογρίτσα»

Γιατί η έκπτωση ενός υπερθεματιστή θέτει υπό αμφισβήτηση την δημοπρασία. Οι αποκαλύψεις για το Πόθεν Έσχες του Ι.Β. Καλογρίτσα και ο πόλεμος που ξεσπά εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τρία σενάρια για τα κανάλια μετά τις «τρύπες Καλογρίτσα»

Εγκλωβισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες ενός εκ των υπερθεματιστών για άδεια, του κ. Ι.Β. Καλογρίτσα καθώς και την έκθεση της ΤτΕ για την τράπεζα Αττικής στην οποία φέρεται να εμπλέκονται εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα οι οποίες έχουν λάβει δάνεια άνω των 100 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ οι ενδοκυβερνητικές κόντρες έχουν ανησυχήσει το Μ. Μαξίμου. Μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το Πόθεν Έσχες του κ. Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη τα οποία παραχώρησε η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε του κ. Σ. Καραμπάτσου στον υπερθεματιστή και κοστολογούνται 10 αντί 100 εκ. ευρώ, το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες που φέρουν την οικογένεια Καλογρίτσα να ερευνάται για φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Σπύρος Καραμπάτσος προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του προσφυγή στη Δικαιοσύνη και να αμυνθεί «στην απόπειρα των οικονομικών κολοσσών που επιχειρούν, για δικά τους συμφέροντα και λόγους» να τον «αποδομήσουν ηθικά και εξοντώσουν επιχειρηματικά μέσω καθ’ ολοκληρίαν ψεμάτων, στρέβλωσης, χλεύης και απαξίας».

Μέσα σε αυτό το πολεμικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι να επιτίθενται στην κυβέρνησης κάνοντας λόγο για SYRIZA Bank κτλ, το ΠΑΣΟΚ μέσω του πρώην Προέδρου του Κινήματος κ. Β. Βενιζέλου ζήτησε και πέτυχε να κληθούν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι τέσσερις υπερθεματιστές και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς μαζί με τον Γενικό Γραμματέα κ. Κρέτσο για να ενημερώσουν την βουλή σχετικά με τον διαγωνισμό.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για πολιτικές και ποινικές ευθύνες όσων κατοχύρωσαν ως υπερθεματιστές εταιρείες και τρύπιο πόθεν έσχες και μέσα σε λίγες ώρες έκανε διορθωτική δήλωση επιρρίπτοντας ευθύνες μόνο στις εταιρείες που κατέθεσαν αμφισβητούμενα οικονομικά στοιχεία.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας και ο απόλυτος εγκλωβισμός της κυβέρνησης

Τρία είναι τα σενάρια για την εξέλιξη του διαγωνισμού με βάση τα αποτελέσματα ελέγχου του Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών.

Σενάριο 1ο: παραμένουν οι ίδιοι οι υπερθεματιστές
Είναι η περίπτωση κατά την οποία από τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες της εταιρείας του Ι.Β. Καλογρίτσα κριθεί ότι δεν υπάρχουν τρύπες στα περιουσιακά της στοιχεία και πως μπορεί να διατηρήσει την τηλεοπτική άδεια. Μπορεί με νομικά μέσα να προχωρήσει η διαδικασία για την λειτουργία των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών όμως θα τεθεί υπό αμφισβήτηση στην κοινωνία το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης με υπόνοιες για παροχή εύνοιας σε επιχειρηματικά συμφέροντα φιλικά προς την κυβέρνηση.

Σε αυτήν την εκδοχή του σίριαλ των αδειών κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια αφού στην εξέλιξη της υπόθεσης θα υπάρξουν δημόσιες συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής όπου οι επιχειρηματίες που διαθέτουν άδειες μετά τον διαγωνισμό και οι αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στα μέλη του κοινοβουλίου

Σενάριο 2ο: Κηρύσσεται έκπτωτος υπερθεματιστής λόγω Πόθεν Έσχες.
Στην κυβέρνηση ακούγεται έντονα το σενάριο από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να κηρυχθεί έκπτωτος ο κ. Καλογρίτσας λόγω των κενών που παρατηρούνται στο Πόθεν Έσχες το οποίο έχει καταθέσει. Οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικό κέρδος στην κυβέρνησης καθώς θα ήταν φανερό πως «μπροστά στην εφαρμογή του νόμου δεν μπαίνει κανένα εμπόδιο και μπορούν να την πληρώσουν ακόμα και φίλα προσκείμενοι επιχειρηματίες». Συμπληρώνουν δε ότι θα μπουν τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ περισσότερα στο δημόσιο ταμείο από τον πρώτο ή δεύτερο επιλαχόντα και υποστηρίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε το «καθαρό» προφίλ της κυβέρνησης.

Όμως σε αυτή ν την περίπτωση τίθεται υπό αμφισβήτηση το σύνολο του διαγωνισμού καθώς η έκπτωση ενός υπερθεματιστή θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους υπόλοιπους να αμφισβητήσουν την διαδικασία ισχυριζόμενοι ότι θα ήταν διαφορετικό το τίμημα εάν δεν συμμετείχε ο έκπτωτος υπερθεματιστής ή ο Ιβάν Σαββίδης που παραδέχτηκε δημόσια ότι έπαιξε το ρόλο του λαγού. Ο πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος έχει μηνυθεί από το STAR και τον κ. Κοντομηνά μετά τις δηλώσεις του στο τέλος του διαγωνισμού όπου παραδέχτηκε ότι ..στενοχωρήθηκε που ο Σκάι πήρε την άδεια με λίγα λεφτά. Αλλά και οι υπόλοιποι υπερθεματιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το ύψος του τελικού τιμήματος λόγω της παρουσίας επιχειρηματιών που εξέπεσαν μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας.

Το σενάριο αυτό είναι και ο εφιάλτης της κυβέρνησης αφού ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση όλο τον διαγωνισμό. Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στις απαντήσεις που δημοσιοποιεί προς την ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι ο διαγωνισμός έχει γίνει προσπαθώντας να αποτρέψει κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα του πρώτου και υπό πολιτική αμφισβήτηση την δουλειά του ίδιου του υπουργού Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαξίμου έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει αρκετές φορές στην ομιλία του στην ΚΕ ότι η κυβέρνηση είχε τους επιχειρηματίες επί 66 ώρες κλεισμένους για να δώσουν προσφορές.

Σενάριο τρίτο: το ΣτΕ χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό.
Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η απόλυτη ήττα της κυβέρνησης καθώς σε κάθε ανακοίνωση κάνει λόγο για εφαρμογή της νομιμότητας και των νόμων του κράτους. Μία αντίστοιχη απόφαση με την αιτιολογία ότι αρμόδιο όργανο είναι το ΕΣΡ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κυβέρνηση. Το κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν αναπόφευκτες οι πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά υπόλογη για την διενέργεια του διαγωνισμού από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών με την εξέλιξη που είχε όσον αφορά τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών και την σύνδεση κάποιων εξ αυτών με την τράπεζα Αττικής, φαίνεται να έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση που αναζητεί εναγωνίως διέξοδο διαφυγής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:12

Κορονοϊός: "Κλειδώνουν" τα οριζόντια μέτρα για 15 ημέρες στην Αττική

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 Σεπ 2020 | 09:57

ΚΙΝΑΛ για μάσκες: Πρωτοφανές φιάσκο, εξοργιστικό να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι

Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορονοϊό στην Αττική, μεταξύ αυτών και την καθολική χρήση μάσκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Σεπ 2020 | 11:33

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ανησυχούμε για τα πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται για έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 14 Σεπ 2020 | 10:51

Στο τραπέζι σενάριο αύξησης της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο και την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:26

ΚΚΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επιλεκτική ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση

"Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους - όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές" αναφέρει το ΚΚΕ.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:04

Επιμένει το ΚΙΝΑΛ: Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του πρωθυπουργού για υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία

Το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για υπογραφή συμφωνίας με Τουρκία.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 09 Σεπ 2020 | 11:23

Φωτιά στη Μόρια: Ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαξε το ΚΥΤ μιλάει για "εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη"

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Σεπ 2020 | 08:08

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια με ΕΥΠ και ΓΕΕΘΑ - Πέτσας: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη σύσκεψη θα μετέχουν και ο διοικητής της ΕΥΠ αναγιώτης Κοντολέων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΣΤΟ TWITTER 04 Σεπ 2020 | 15:13

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις, ενώ η ύφεση καλπάζει

Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις τη στιγμή που η ύφεση καλπάζει αναφέρει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου

Ν. ΠΑΠΠΑΣ - Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ 03 Σεπ 2020 | 14:01

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2020 φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη", αναφέρουν Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 03 Σεπ 2020 | 12:40

Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση με τις υπερωρίες: Ούτε μια ώρα απλήρωτη δουλειά

"Η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας", είπε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.