Τριγμοί στo "success story" του Τσίπρα, 24 ώρες μετά τη ΔΕΘ

Τρεις «ειδήσεις» προκαλούν ρωγμές στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και απειλούν να ανοίξουν νέα μέτωπα με τους δανειστές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τριγμοί στo "success story" του Τσίπρα, 24 ώρες μετά τη ΔΕΘ

«Εμπόδια» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και το νέο κυβερνητικό σχέδιο που περιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη - με βασικά συστατικά ανάπτυξη, επενδύσεις...Gr.invest,υπεραπόδοση εσόδων, επίτευξη δημοσιονομικού χώρου- ορθώνει η πραγματικότητα.

Ελάχιστες ώρες μετά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ τρεις «ειδήσεις» προκαλούν ρωγμές στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και απειλούν να ανοίξουν νέα μέτωπα με τους δανειστές που επιστρέφουν για την γ'αξιολόγηση.

* Στο μέτωπο των εσόδων τον Ιούλιο επήλθε «κατάρρευση» καθώς δημιουργήθηκαν νέα χρέη 2 δισ. μέσα σε έναν μήνα. Και 172.704 μέχρι τώρα συνεπείς φορολογούμενοι μπήκαν στα κατάστιχα της εφορίας.

* Η εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη και την πορεία του προϋπολογισμού «απειλεί» τον στόχο του πλεονάσματος και εξανεμίζει κάθε πιθανότητα δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου για κοινωνικό μέρισμα και παροχές που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας

* Οι εξελίξεις στο θέμα της επένδυσης της Eldorado θέτουν σε αμφισβήτηση την βούληση και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για αποφασιστική στήριξη των επενδύσεων

Χρωστάνε στην εφορία 3,978 εκατομμύρια Ελληνες - δυο δις νέα χρέη μόνο τον Ιούλιο

Η υπέρ απόδοση των εσόδων για το 2017 ,την οποία προεξόφλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη ΔΕΘ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, διαψεύδεται από τα σημερινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Σύμφωνα με αυτά στα βιβλία της εφορίας γράφτηκαν μόνο τον Ιούλιο 2 δισ. ευρώ νέα χρέη! 'Ετσι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιούλιο έφτασαν τα 7,483 δις από τα 5,475 δις. ευρώ τον Ιούνιο. Είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του ληξιπρόθεσμου χρέους η οποία έχει παρατηρηθεί μέσα σε έναν μήνα και αποδεικνύει το γεγονός ότι η εφορία βεβαίωσε φόρους τους οποίους δεν μπορεί να εισπράξει. Μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε από τα 3,805 εκατομμύρια άτομα στα 3,978 εκατομμύρια άτομα αυξημένος κατά 172.704. Στο ΥΠΟΙΚ ισχυρίζονται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι και η εικόνα θα αναστραφεί τον μήνα που διανύουμε. Η απόκλιση όμως είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί ενώ στο τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Φόβοι για την ανάπτυξη και το στόχο του πλεονάσματος

Επιφυλάξεις για το κατά πόσον η χώρα μπορεί να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης 1,8% για φέτος εκφράζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στο 3μηνιαίο δελτίο του παρά τη γενικότερη αισιοδοξία του ότι για ανοδική πορεία του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, αναδεικνύοντας και το πρόβλημα της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων, επισημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% προϋποθέτει ανάπτυξη 3,1% στο δεύτερο μισό του έτους.

Σύμφωνα με το ΔΣ, το ως τώρα αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι κατά βάση απόρροια της συγκράτησης δαπανών, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι είναι μάλλον πρόσκαιρη. Το Συμβούλιο στέκεται επίσης στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στοιχείο που παρακολουθούν οι θεσμοί για να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης 800 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σε ότι αφορά στο πλεόνασμα συμπέρασμα του ΔΣ είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στους τομείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% είναι απλά επιτεύξιμος. Κι αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Πιο θετικά είναι πάντως τα συμπεράσματα στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς το Συμβούλιο εκτιμά ότι το έως τώρα αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά εφικτό τον στόχο του 1,75%.

Ωστόσο δεν προκύπτει ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ.

Στα θετικά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταγράφει την σταθερή μείωση της ανεργίας για έκτο συνεχή μήνα και διαμόρφωση στο 21,2%. Ενώ διαπιστώνει ότι οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφανίζουν σταθερή βελτίωση, η μεταποίηση εμφανίζει θετικά σημάδια, ενώ σημαντική κάμψη παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος.

«Στα τσακίδια Eldorado» - σφοδρή κόντρα με την αντιπολίτευση

Ο χειρισμός της νέας εμπλοκής που παρουσιάστηκε με την επένδυση της Eldoradogold προκαλεί αμφιβολίες κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση εννοούν την «πίστη» τους στις επενδύσεις ως εργαλείο ανάπτυξης. Τα καθαρά σήματα Τσίπρα από την ΔΕΘ αλλά και την κλειστή συνάντηση στο γαλοελληνικό φόρουμ θόλωσε η απλοϊκή και προκλητική ανάρτηση του συμβούλου του κ. Τσίπρα Νίκου Καρανίκα που έστειλε την εταιρία ...στα τσακίδια με την ευχή να μην στεριώσει πουθενά. Ενώ και ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης ειρωνεύτηκε την εταιρία με ατάκα ελληνικής ταινίας » μύγδαλα στάσου».

Σε κεντρικό επίπεδο το Μαξίμου δεν ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την εταιρία αλλά επιτέθηκε πρωτίστως στην ΝΔ την οποία κατηγόρησε εμμέσως ότι ενορχήστρωσε την υπόθεση για να πλήξει το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τη ΔΕΘ και την επίσκεψη Μακρόν. Ο Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον Σκαι ανέφερε ότι προξενεί εντύπωση το timing της επιλογής της Eldorado να προχωρήσει στις ανακοινώσεις λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και υποστήριξε πως διοίκηση της εταιρείας είχε συνάντηση λίγες ημέρες πριν με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως « η ΝΔ επιμένει να ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πράξη που δεν ταιριάζει σε κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό». Ενώ για τη στάση της εταιρίας είπε ότι εκφράστηκε με «αποικιοκρατική αυθάδεια» και πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τελεσίγραφα»

Για τα ζητήματα που υπάρχει διαφορετική οπτική με την εταιρεία υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διαιτησίας, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και διαβεβαίωσε πως καμία κίνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, διεθνώς.

Η χώρα παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία κατέληξε.

Νωρίτερα ο ο αρχηγός της ΝΔ είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα εδώ και χρόνια για να σταματήσει την επένδυση και παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των ήδη εργαζομένων στην επένδυση και όσους επρόκειτο να βρουν δουλειά από την επέκτασή των σχεδίων της εταιρίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενορχήστρωσε την όλη υπόθεση πανικόβλητη από το θετικό κλίμα που υπήρξε μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την επίσκεψη Μακρόν. Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ ότι «ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας» και σε σχετικό non paper διαβεβαιώνει« Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62».«Μια κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση» ανταπάντησε στο πρωθυπουργικό non paper η ΝΔ.

Εξίσου επικριτικά για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της επένδυσης της Eldorado ήταν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Υπουργικές βολές από Σταθάκη - Σκουρλέτη - Βήματα πίσω από Καμμενο

Ο αρμόδιος υπουργός Γ.Σταθάκης τον οποίο η εταιρία φωτογραφίζει ως υπαίτιο των καθυστερήσεων πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την Eldorado πως «δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες». Και χαρακτήρισε πρωτοφανές μια εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Και ο πρώην υπουργός ενέργειας Π.Σκουρλέτης έβαλε κατά της εταιρίας εκτιμώντας ότι «πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο». Και έκανε μάλιστα λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. Ο Πάνος Καμμένος ο οποίος στις αρχές Αυγούστου είχε χαρακτηρίσει την επένδυση «απάτη» μιλώντας ακόμη και για «ξέπλυμα χρήματος» σήμερα φάνηκε πιο προσεκτικός. Ζήτησε η εταιρία να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Και κατέληξε «επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία