Τρικυμία:"Εμπρός εκλογές,πίσω μέτρα" και στη μέση ο Τσακαλώτος

Το Μαξίμου αναζητά πλέον συμβιβασμό με τους εταίρους κόντρα στους …κομματικούς που θέλουν εκλογές. Στην μέση βρίσκεται ο Ευ. Τσακαλώτος, χαμένος στη ...μετάφραση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Τρικυμία:"Εμπρός εκλογές,πίσω μέτρα" και στη μέση ο Τσακαλώτος

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκέλα Μέρκελ στη Μάλτα όπου η καγκελάριος συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να τα βρει με τους Θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση ,ίσως αποδειχθεί πολιτικό ορόσημο για το Μαξίμου.

Επιστρέφοντας από την Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας και με δεδομένη την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την προσεχή Δευτέρα έχει μπροστά του τρία 24ωρα για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του : συμφωνία και μέτρα ή ρήξη και εκλογές. Ο Β. Σόιμπλε έθεσε ένα ακόμη deadline στην ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο επισημαίνοντας « Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση»

Γιατί το Μαξίμου προκρίνει τον συμβιβασμό

Το Μ. Μαξίμου δείχνει να αναζητά έναν συμβιβασμό με τους εταίρους έχοντας αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει η εικόνα της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα και ότι θα ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία.

Παράλληλα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν επιθυμούν εκλογές σε αυτήν την φάση.

Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση του κυβερνώντος κόμματος και πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Ποιοι θέλουν εκλογές

Η παράταση όμως των συζητήσεων θυμίζει έντονα το 2015 και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η τάση του Π. Λαφαζάνη που αργότερα αποσχίστηκε από το κόμμα και δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα, φλέρταρε ανοιχτά με τα σενάρια της δραχμής έως ώτου συγκρούστηκε μετωπικά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της ευρωζώνης.

Σήμερα στο εσωτερικό του κόμματος μία σειρά κορυφαίων στελεχών διαφωνούν με την τακτική του δεύτερου συμβιβασμού με τους δανειστές και υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο δρόμος της διαφυγής μέσω εκλογών προκειμένου να διατηρήσουν ποσοστά της τάξης του 20% και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμμα στο άμεσο μέλλον.

Πρώτος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν οι κάλπες σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εμφανίζεται ως θιασώτης του σεναρίου των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύγκρουση του Ν. Βούτση με τον Ευ.Τσακαλώτο για τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών έχουν ως υπόβαθρο την διαφωνία του Προέδρου της Βουλής με την τακτική ενός δεύτερου συμβιβασμού με τους εταίρους για την οποία… πιστώνει τον Ευ. Τσακαλώτο και το Μ. Μαξίμου.

Οπαδός των εκλογών εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ο οποίος υποστηρίζει ότι σε ένα νέο αδιέξοδο με τους εταίρους θα πρέπει να μιλήσει ο λαός ενώ ο …«τέταρτος σωματοφύλακας» των εκλογών είναι ο Στ. Κούλογλου ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να γίνουν εκλογές τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την στήριξη του λαού παρά αργότερα.

Είναι προφανές ότι οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει το Μ. Μαξίμου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της ηγεσίας με τις ...συνιστώσες του κόμματος καθώς και η ομάδα των 53+ διαφωνεί με την μείωση του αφορολόγητου.

Τόσο ο Ν. Μανιός όσο και ο Γ. Κυρίτσης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη εάν έρθει στην βουλή δημιουργώντας πονοκέφαλο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα με τον Τσακαλώτο

Στην μέση της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ του Μ. Μαξίμου και των «σωματοφυλάκων των εκλογών» βρίσκεται ο Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος μοιάζει με το εύκολο εξιλαστήριο θύμα στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει να ρήξη την ευθύνη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις σε ένα κυβερνητικό στέλεχος. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ο Ευ. Τσακαλώτος δεν ήθελε να παραμείνει υπουργός Οικονομικών στον τελευταίο ανασχηματισμό και έμεινε στην θέση μετά από πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Η παρουσία του στην κυβέρνηση και μάλιστα ως επικεφαλής της διαπραγμάτευσης δημιουργούσε αναστολές στην ομάδα των 53+ να επιτεθούν στην ηγεσία του κόμματος για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο ίδιος έχει εκφράσει αρκετές φορές την διαφωνία του με την ακολουθούμενη τακτική αλλά στο τέλος πάντα συμβιβαζόταν με την γραμμή της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η απειλή που εξαπέλυσε στα μέλη του Ουάσιγκτον group στην πρώτη αξιολόγηση ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο. Τελικά το αφορολόγητο έπεσε κάτω από τα 9.000 ευρώ αλλά ο κ. Τσακαλώτος έμεινε στην θέση του.

Η προσπάθειά του να απαντήσει στην βουλή και η απόφαση του Ν. Βούτση να μην του δώσει τον λόγο, όταν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε να λάβει τον λόγο ο Τσακαλώτος για να τα …ρίξει στην ΝΔ με τα σπαστά ελληνικά που χρησιμοποιεί, οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση στην οποία καταγράφεται η διάσταση απόψεων που έχει με τμήμα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει κλείσει ένα σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης όταν τόσο ο Δ. Τζαανακόπουλος όσο και ο Ν. Βούτσης σε συνεντεύξεις τους τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το σύνολο των συμφωνηθέντων και πως οι εταίροι καθυστερούν με σκοπιμότητα τις συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Ευ. Τσακαλώτος βρίσκεται στην μέση μίας σύγκρουσης μεταξύ Μ. Μαξίμου και κομματικών όπου ο ίδιος εμφανίζεται να είναι χαμένος στην μετάφραση των διαπραγματεύσεων…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 12:47

Βορίδης για ΣΥΡΙΖΑ statistics: Ζήτησαν να υπολογίζονται στους επιτυχόντες του διαγωνισμού ιθαγένειας και όσοι δεν συμμετείχαν

Έχω ακούσει παραδοξολογίες εδώ μέσα αλλά αυτή είναι μία από τις καλύτερες, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 10:49

Νέα στοιχεία "φωτιά" κατέθεσε ο Καλογρίτσας: Τα SMS που "καίνε" τον Νίκο Παππά και η χρηματοδότηση του Documento

SMS "φωτιά" και τιμολόγια χρηματοδότησης του Documento φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει. Τα απέστειλε ο Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιουν 2021 | 07:55

Ηχηρή σιωπή Τσίπρα για το αντιεμβολιαστικό παραλήρημα Πολάκη - ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει και σφυρίζει αδιάφορα

Στο Μαξίμου τονίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει δημόσια ή μέσω της σιωπής του τον Παύλο Πολάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 18 Ιουν 2021 | 07:45

Ο Ακης Σκέρτσος στο TheTOC: "Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιαστούν - Θα στερηθούν τη ψυχαγωγία τους"

Ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος μιλάει στο TheTOC για τα μέτρα που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο για εκείνους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 17 Ιουν 2021 | 23:08

Τσίπρας για τα 3 χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών: "Είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και με πολιτικό κόστος"

"Αποδείξαμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο" το μήνυμα Τσίπρα, τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:33

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Συστήνει ο Τσίπρας στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο Πολάκης;

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν οι δηλώσεις Πολάκη για τα εμβόλια εκφράζουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17 Ιουν 2021 | 18:06

"Πυρά" Πελώνη σε Πολάκη που δεν έχει εμβολιαστεί: Ισοπεδώνει την επιστήμη - Ευτυχώς δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση της Αριστοτελίας Πελώνη κατά του Παύλου Πολάκη που ομολόγησε πως δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:39

Οι ευρωσοσιαλιστές ξανακάλεσαν τον Τσίπρα: Στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 17 Ιουν 2021 | 10:48

Ο Φλωρίδης "τρολάρει" τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό: Η μάχη των μαχών ήταν για να τα ψηφίσει σχεδόν όλα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε ότι το εργασιακό θα είναι η "μητέρα των μαχών", εννοούσε ότι θα έδινε μάχη να ψηφιστούν τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου;", σχολιάζει ο Γιώργος Φλωρίδης.

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 23:34

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατέστρεψε μόνη της τις ζωές των εργαζομένων - Ψηφίσαμε μόνο τις ευρωπαϊκές οδηγίες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές του

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 23:12

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα, αλλά όχι την κατοχύρωση του 8ώρου"

"Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Πού ψήφισε "παρών" ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ 16 Ιουν 2021 | 22:23

Βουλή: Πέρασε με 158 "ναι" το εργασιακό νομοσχέδιο - 74 άρθρα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, 56 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους - Σχεδόν τα μισά άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τα μισά το ΚΙΝΑΛ, παρά τη σκληρή κριτική που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες