Τρίτη παρέμβαση του ΥΠΕΞ για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε μια ακόμη παρέμβαση που αφορά την εφαρμογή και τήρηση της Συμφωνία των Πρεσπών, αναγκάστηκε να προχωρήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

triti-parembasi-tou-upeks-gia-tin-tirisi-tis-sumfwnias-twn-prespwn
SHARE THIS
0
SHARES

Σε μια ακόμη παρέμβαση που αφορά την εφαρμογή και τήρηση της Συμφωνία των Πρεσπών, αναγκάστηκε να προχωρήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στέλνοντας χθες διάβημα στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση του ΥΠΕΞ από τις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία όπου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Αυτή τη φορά η παρέμβαση αφορούσε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βόρειας Μακεδονίας, σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας.Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε ερώτηση που του έθεσε δημοσιογράφος για το ποια γλώσσα μιλάνε οι «Μακεδόνες του Αιγαίου» είπε: «Υπάρχει μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα, που μιλά διαφορετική γλώσσα από την ελληνική, αλλά δεν είμαστε εμείς, που θα καθορίσουμε ποια γλώσσα είναι αυτή, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα (της Ελλάδας)». Παράλληλα ο κ Μποσνιακόφσκι τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και μιλούν Ελληνικά» προσθέτοντας ότι «εμείς σεβόμαστε πλήρως το άρθρο 7 (της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παρά το διάβημα που εστάλη, πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη για το εν λόγω ζήτημα και από την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών και τονίζουν ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες πως «η μακεδονική γλώσσα ομιλείται από πολίτες της χώρας μου και δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες».

Μέχρι στιγμής η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δοκιμάσει σε δύο ακόμη περιπτώσεις τα αντανακλαστικά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αρχικά την έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ προκάλεσε ρεπορτάζ του βρετανικού BBC για τους Έλληνες σλαβομακεδονικής καταγωγής, το οποίο τιτλοφορείται «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα. 

Ο έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς με επιστολή του εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ιστορικές ανακρίβειες και πως δεν υφίσταται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Λίγες ημέρες αργότερα, νέες αντιδράσεις προκάλεσε φωτογραφία που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την οποία η Βόρεια Μακεδονία αυτοπροβάλλεται στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία.

Συγκεκριμένα η χώρα προβάλλονταν στην ΙΤΒ με το διαφημιστικό σλόγκαν Macedonia timeless, δηλαδή «Διαχρονική Μακεδονία».

Μετά από υπόδειξη της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά η οποία συμμετέχει στην ΙΤΒ, ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης επισκέφτηκε το περίπτερο της γειτονικής χώρας. Όπως δήλωσε στην DW, ο ίδιος επισήμανε στην υπεύθυνη του περιπτέρου ότι οι αναγραφές Macedonia, Macedonia your next destination και Macedonia timeless δεν συνάδουν με αυτά που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο των Πρεσπών. Η υπεύθυνη υποσχέθηκε να τα αλλάξει.

 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook