Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ταυτίζεστε με τις αθλιότητες που διακινούν Πολάκης και Βαξεβάνης- Είστε ένα πράγμα...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να πάρει απόσταση από το δίδυμο Πολάκη- Βαξεβάνη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
mitsotakis

Συνέχισε το σφυροκόπημα σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στην τριτολογία του, καθώς βρήκε αφορμή από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να αποδοκιμάσει τις αθλιότητες των αναρτήσεων των Πολάκη και Βαξεβάνη. Σημειώνεται ότι τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας όσο και ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν ευθέως να εννοηθεί ότι υπάρχει κύκλωμα παιδεραστών που λειτουργεί στο Μαξίμου…

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι αποκαλύψεις που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν πολιτικό χρώμα και σημείωσε την υποχρεωσή του να θωρακίσει το κίνημα Metoo θεσμικά.

Κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι καλά ενημερωμένος στα θέματα του βιασμού θυμίζοντάς του ότι το κόμμα του καταψήφισε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αυστηροποιούσαν τις ποινές για την γεννετέσια προσβολή.

Αυτό θα γράψει η ιστορία και αυτή είναι η αλήθεια, συνέχισε ενώ σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε για την ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τους Πολάκη και Βεξεβάνη:

Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόσταση από τον Πολάκη και τον Βαξεβάνη. Είναι μία πραγματικότητα, του είπε. Εχετε ακραίες φωνές που διακινούν τις ίδιες αθλιότητες και εσείς τεχνηέντως αναφερθήκατε σε αυτά. Τσίπρας-Πολάκης-Βαξεβάνης είναι το ίδιο πράγμα.

Κατηγόρησε ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε λάθος με τα ασυνόδευτα παιδιά που μειώθηκαν στο ελάχιστο επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απάντησε και στην σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κ. Αγαπηδάκη που έχει αναλάβει στο Μαξίμου το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ταυτίζεστε με τις αθλιότητες που διακινούν Πολάκης και Βαξεβάνης- Είστε ένα πράγμα...

Μητσοτάκης για την Αγαπηδάκη:

Σχολιάζοντας τις ακραίες αναρτήσεις της για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι εγκληματίας και ανήθικος, τις χαρακτήρισε σκληρές αλλά σημείωσε ότι όταν τις έγραψε η κυρία Αγαπιδάκη ήταν πολίτης και δεν είχε κάποιο αξίωμα

Ο κύριος Πολάκης είναι βουλευτής όμως σημείωσε.

Πράγματι στο διαδίκτυο μπορεί να γραφτούν πολύ σκληρά πράγματα πρόσθεσε και άρχισε να διαβάζει πολύ σκληρές αναρτήσεις σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα…από τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.

"Αρρωστημένα εγωπαθής ο Τσίπρας, ο πιο ανέντιμος πολιτικός της Μεταπολίτευσης", "Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος που σε κάνει να νιώθεις ότι όταν τον επικρίνεις είναι σαν να κλέβεις Εκκλησία", "Ο Τσίπρας έχει τελειώσει πολιτικά. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα φύγει μόνος του ή εξαναγκασμένος" ήταν μερικές από τις αναρτήσεις που διάβασε..

Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; ο κ. Ραγκούσης που είναι δίπλα σας. Ποιος είναι πιο υποκριτής; Αυτός που ήρθε σε εσάς ή εσείς που τον δεχτήκατε;

Γιάννης Ραγκούσης Βουλή

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή


Παραχώρησα τη θέση μου στην κυρία Γεννηματά για να ακολουθήσουμε την κανονική ροή της συζήτησης και ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς που σεβάστηκαν τους χρονικούς περιορισμούς, τους οποίους είχαμε καθορίσει εξ’ αρχής. Θα ξεκινήσω με μία γενική παρατήρηση. Ας κρατήσουμε πέρα από τις αντεγκλήσεις και τις διαφορές μας για τα ζητήματα του πολιτικού διαλόγου, στα οποία θα έρθω στη συνέχεια ως ένα κεκτημένο, ότι το #ΜeΤοο και οι αποκαλύψεις οι οποίες γίνονται σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα.

Κυρία Γεννηματά, δεν με ενδιαφέρει καθόλου να καπελώσω πολιτικά και κομματικά αυτό το κίνημα. Έχω την ευθύνη όμως ως Πρωθυπουργός της χώρας να το στηρίξω, να το ενισχύσω και να το θωρακίσω θεσμικά. Αυτό ακριβώς κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Και εξακολουθώ να μην μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι επί της ουσίας των προτάσεων που κατέθεσα, λίγα πράγματα ακούσαμε σήμερα. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να τα ξανασυζητήσουμε αυτά, να τα επεξεργαστούμε σε μεγαλύτερο βάθος, γιατί το ζήτημα αυτό έχει έρθει εδώ για να μείνει. Και τα στόματα τα οποία άνοιξαν, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία μιντιακή φωτοβολίδα, ως ένα θέμα το οποίο κυριάρχησε στην επικαιρότητα για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μιντιακό το θέμα. Το γνωρίζετε πολύ καλά και πολλές από αυτές τις υποθέσεις πρέπει να λύνονται -και αυτές που αντιμετωπίζονται τελικά δικαστικά- μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό είναι τελικά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει και πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η αποτροπή. Θα το ξανατονίσω. Η αποτροπή. Να περιοριστούν αυτά τα συμβάντα στο μέλλον.

Και πρέπει να σας πω ότι ειδικά για το κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει πολλή δουλειά και από συναδέλφους βουλευτές, θα μνημονεύσω προσωπικά την κυρία Έλενα Ράπτη, η οποία είναι στην αίθουσα και έχει ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα αυτό και έχει κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία δεν έχει κομματικό χρώμα και την οποία σας καλώ όλες και όλους να αγκαλιάσουμε ώστε αυτό το πρόβλημα, το πιο απεχθές, το πιο ειδεχθές κομμάτι ενός ευρύτερου φαινομένου το οποίο περιγράψαμε σήμερα, να τύχει σωστής αντιμετώπισης, σωστής πρόληψης, σωστής αποτροπής και όπου απαιτείται δίκαιης τιμωρίας.

Είναι μία προσπάθεια η οποία ενώνει όλες και όλους και εξακολουθούμε και σήμερα να έχουμε πολλά τέτοια σιωπηλά ένοχα μυστικά και πολλές περιπτώσεις βέβαια, ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά μας, για τα μικρά παιδιά που έχουν και μία πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία τα ίδια να έρθουν και να μιλήσουν και να αποκαλύψουν αυτά τα περιστατικά. Αυτά ως προς το σκέλος που αφορά την ευρύτερη συζήτηση για το #Metoo την οποία είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανακάνουμε σε αυτή την αίθουσα.

Έρχομαι τώρα να δώσω κάποιες απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα τα οποία τέθηκαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Αλέξης Τσίπρας

Κύριε Τσίπρα, για τα ζητήματα του βιασμού δεν ήσασταν καλά ενημερωμένος. Θα σας ενημερώσω, λοιπόν, ακριβώς τι έγινε. Θα θυμάστε πολύ καλά πόσο μεγάλη σκόνη σήκωσε η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ που έγινε εσπευσμένα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές χωρίς να μας δώσετε καμία απολύτως εξήγηση γιατί συνέβη αυτό. Ήταν μία πράξη την οποία στηλίτευσαν και πολλά στελέχη του κόμματός σας, καθώς και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος διαφωνούσε ανοιχτά με αυτή σας την πρωτοβουλία.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας νέος Ποινικός Κώδικας ισχύει πάντα η ευμενέστερη διάταξη και μία ημέρα να ισχύσει. Για αυτό και είχαμε ασκήσει τόσο έντονη κριτική στην ψήφιση του Ποινικού Κώδικα- έτσι όπως το κάνατε και δεν έχετε δώσει ποτέ εξηγήσεις- γιατί προχωρήσατε σε αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς, λοιπόν, είχαμε πει στη συζήτηση την οποία είχαμε κάνει τότε στην Βουλή, αφού είχαμε στηλιτεύσει έντονα την επιλογή σας για την οποία, επαναλαμβάνω, δεν δώσατε καμία απολύτως εξήγηση ότι αν με το καλό μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα έρθουμε και θα αλλάξουμε τον Ποινικό Κώδικα.

Και πράγματι το κάναμε αυτό. Έχω εδώ πέρα το σχετικό ΦΕΚ με το νόμο 4637 όπου στο άρθρο 336 περί βιασμού επαναφέρουμε τη δεκαετία και τα ισόβια για τον ομαδικό βιασμό.

Τι κάνατε κ. Τσίπρα για αυτές τις διατάξεις; Τις καταψηφίσατε. Ας μας κρίνουν αυτοί που μας ακούν. Αυστηροποιήσαμε, θα το ξαναπώ για να το καταλάβουν όλες και όλοι. Αυστηροποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα από εδώ και στο εξής. Εσείς αυτή την αυστηροποίηση για αυτά τα εγκλήματα την καταψηφίσατε. Αυτό θα γράψει η ιστορία τελικά και αυτή είναι και η αλήθεια, διότι κάποια στιγμή ξέρετε, η αλήθεια δεν επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών. Αυτό έγινε σε αυτή εδώ πέρα την αίθουσα, αυτό έγραψαν τα πρακτικά της Βουλής και αυτό θα θυμούνται από αυτή τη συζήτηση αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτό ακριβώς το θέμα.

Έρχομαι, τώρα, στο ζήτημα της επικοινωνιακής διαχείρισης αυτού που αποκαλέσαμε ποιότητα Δημοκρατίας, το πώς αντιμετωπίζουμε τα trolls του διαδικτύου, αν αυτά ταυτίζονται κομματικά ή πολιτικά με τις παρατάξεις μας. Ποιος έγραψε κάτι στο παρελθόν, αν παίρνουμε ή αν δεν παίρνουμε αποστάσεις από αυτά.

Παύλος Πολάκης

Ο Μητσοτάκης για τον Τσίπρα, τον Πολάκη και τον Βαξεβάνη

Εγώ τι κατάλαβα, κ. Τσίπρα: Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόσταση από τον κ. Πολάκη και από τον κ. Βαξεβάνη και από τα πιο ακραία στοιχεία τα οποία σήμερα καθοδηγούν την πολιτική σας. Δεν μπορείτε. Γιατί το κάνετε; Είναι δικό σας ζήτημα. Αν σας κάνει καλό ή όχι κομματικά θα το κρίνουν οι πολίτες φαντάζομαι στην πορεία. Είναι όμως μια πραγματικότητα αυτή.

Έχετε ακραίες φωνές που και σήμερα που μιλάμε εξακολουθούν να διακινούν τις ίδιες αθλιότητες, τα ίδια υπονοούμενα στα οποία και εσείς τεχνηέντως αναφερθήκατε στη δευτερολογία σας. Δήθεν ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για αυτά αλλά μιλάτε, γνωστό το κόλπο. Εντάξει; Εσείς ο ίδιος, λοιπόν, καλλιεργείτε αυτή τη λάσπη, γιατί αυτός είστε. Είστε ένα, όχι δισυπόστατο, τρισυπόστατο. Τσίπρας, Πολάκης, Βαξεβάνης, το ίδιο πράγμα. Λοιπόν, και από αυτό δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Εάν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή τη γραμμή αυτό είναι δικό σας εσωτερικό πρόβλημα.

Ο λόγος για τον οποίο είχε αξία αυτή η συζήτηση στη Βουλή είναι γιατί ενδεχομένως κάποια πράγματα πράγματι να αποκαλύφθηκαν. Εγώ είχα το θάρρος για βουλευτή της παράταξής μας να πω ανοιχτά ότι διαφωνώ με κάτι το οποίο είπε και να του ζητήσω να ανακαλέσει. Εσείς, το ίδιο θάρρος, την ίδια γενναιότητα για δυο τουλάχιστον βουλευτές σας δεν το επιδείξατε.

Μας διαβάσατε μια σειρά από αναρτήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη. Και μας δώσατε, επίσης, κάποια στοιχεία για να καταδείξετε ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από αυτή που ήταν.

Θα περίμενα κ. Τσίπρα όταν κάποιος σας δίνει κάποια στοιχεία, είστε άνθρωπος που έχετε και μία εξοικείωση με αριθμούς, αυτά έχετε σπουδάσει, να μπορείτε να διαβάσετε, τουλάχιστον, τα στοιχεία τα οποία σας δίνουν.

Τα στοιχεία, λοιπόν, καταδεικνύουν ακριβώς αυτό το οποίο σας είπα. Ότι επί δικών μας ημερών μειώθηκε στο απολύτως ελάχιστο ο αριθμός των ασυνόδευτων που βρίσκονται σε δομές στα νησιά και δημιουργήσαμε 1.000 καινούργιες θέσεις μέσα σε ένα χρόνο, εκεί που εσείς δημιουργήσει 900. Προσέξτε, δεν είπα ότι δεν κάνατε τίποτα. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είπα ποτέ ότι δεν κάνατε τίποτα. Είπα ότι τα εύσημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τα πήρε αυτή η Κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντιδιαστολή με αυτό το οποίο κάνατε εσείς. Και ναι, αυτή η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κ. Τσίπρα έστειλα επιστολή σε όλους τους ομολόγους μου, λέγοντάς τους ότι εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ζητήματα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, ας συμφωνήσουμε, τουλάχιστον, να υποστηρίξετε την Ελλάδα και να μετεγκαταστήσετε ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία στο κάτω – κάτω είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Και ναι, ανταποκρίθηκαν Ευρωπαϊκές χώρες.

Δική μου πρωτοβουλία ήταν και είμαι υπερήφανος που το έκανα αυτό και που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν σε αυτή μας την πρόταση. Αυτό λοιπόν ως προς την ουσία του τι έχει γίνει, του τι δεν έχει γίνει.

Τι έγραψε η Αγαπηδάκη και προκάλεσε τις ύβρεις Πολάκη

Έρχομαι τώρα και θα κλείσω με αυτό κ. Πρόεδρε, στις αναφορές που κάνατε σε αυτά τα οποία είπε, έγραψε, η κυρία Αγαπηδάκη. Κατ’ αρχάς, μπορεί το ύφος όντως και εμένα να με ξενίζει, να το θεωρώ λίγο ακραίο. Γράφτηκαν, όμως, αυτά κ. Τσίπρα όταν η κυρία Αγαπηδάκη ήταν πολίτης. Δεν είχε δημόσιο αξίωμα. Τα έχετε μπλέξει λίγο εδώ πέρα. Ήταν πολίτης, δεν είχε δημόσιο αξίωμα. Η κυρία Αγαπηδάκη σήμερα έχει Δημόσιο αξίωμα όπως και ο κ. Πολάκης έχει δημόσιο αξίωμα, είναι εκλεγμένος Βουλευτής, όπως και η κυρία Ελευθεριάδου έχει δημόσια αξίωμα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο. Είναι άλλο ο πολίτης και άλλο ο πολιτικός διορισμένος ή εκλεγμένος. Φαντάζομαι ότι αυτή τη βασική διαφορά μπορείτε να την κατανοήσετε.

Και να κλείσω και με κάτι ακόμα. Πράγματι στο διαδίκτυο κατά καιρούς μπορεί να γραφτούν πολύ σκληρά πράγματα. Έχουν γραφτεί για εσάς, έχουν γραφτεί για μένα.

Φαντάζομαι ότι έχουν γραφτεί για αρκετούς. Διαβάζω κάποια μόνο. "Αρρωστημένα εγωπαθής ο Τσίπρας”, "ο πιο ανέντιμος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης”. "Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος, που σε κάνει να νοιώθεις ότι πλέον όταν τον επικρίνεις, είναι σαν να κλέβεις εκκλησία”. "Ο Τσίπρας έχει τελειώσει πολιτικά. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα φύγει μόνος του ή εξαναγκασμένος”. Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; Ο κ. Ραγκούσης που κάθεται δίπλα σας. Δεν ξέρω ποιος είναι πιο υποκριτής. Αυτός που ήρθε σε εσάς ή εσείς που τον δεχτήκατε;

Μητσοτάκης

Τι είπε στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη:

Διέκρινα, κ. Τσίπρα, αρκετά χαμόγελα κάτω από την μάσκα σας όταν μιλούσε ο κ. Βαρουφάκης. Εσείς τον είχατε Υπουργό, εσείς τον είχατε Υπουργό έξι μήνες. Και ειλικρινά, κ. Βαρουφάκη, δεν ξέρω πότε είστε χειρότερος, όταν μιλάτε εντός ή εκτός κειμένου. Αυτό θα το κρίνουν φαντάζομαι αυτοί οι οποίοι μας ακούν. Δεν μπορώ βέβαια, μέσα στην πολεμική την οποία εκτοξεύσατε για το lifestyle της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, να μη θυμηθώ αυτήν την πολύ ωραία συνέντευξη που είχατε δώσει στο "Paris Match" με θέα την Ακρόπολη, γιατί φαντάζομαι αυτή δεν εμπίπτει καθόλου στη λογική του lifestyle την οποία επικαλείστε.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης επανήλθε "πυροβολώντας" Σόιμπλε - ΣΥΡΙΖΑ

Για το Metoo

Πρέπει να σας πω ότι ακούγοντας προσεκτικά τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών, θεωρώ ότι η συζήτηση δεν τοποθετήθηκε στο σωστό της πλαίσιο. Τουλάχιστον τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθαν σήμερα στη Βουλή για να κάνουν μία ομιλία τελείως γενική, αναφερόμενοι σε όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, από την πανδημία, από το τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια μέχρι άλλα θέματα της επικαιρότητας, χωρίς να αφιερώσουν το χρόνο και τη σημασία που αναλογεί στην ουσία του θέματος που ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε.

Για τη Σοφία Μπεκατώρου

σοφια μπεκατωρου

Θα επανέλθω, λοιπόν, στην ουσία του θέματος και θα επαναλάβω το ερώτημα το οποίο δεν απαντήθηκε από κανέναν πολιτικό αρχηγό, όπως το διατύπωσα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Γιατί το #Μetoo ξεκίνησε στην Ελλάδα τώρα και όχι πριν από κάποια χρόνια; Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου, την οποία όλοι ευχαριστούμε, δεν μίλησε σε μία εκδήλωση τυχαία. Θα επαναλάβω για ακόμα μία φορά, μίλησε σε μία εκδήλωση οργανωμένη από την κυβέρνηση, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αντικείμενο ακριβώς το ζήτημα του τρόπου με τον οποίον άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτού του είδους τις τραυματικές εμπειρίες μπορούν να σπάσουν τη σιωπή τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, οι οποίοι μίλησαν και οι οποίοι μιλούν σήμερα, προφανώς αισθάνονται άνετα να το κάνουν. Εγώ δεν θα αποδώσω, κ. Τσίπρα, σε αυτό κάποια κομματική διάσταση ότι δεν έγινε επί δικών σας ημερών, έγινε επί δικών μας. Ίσως είναι και μία φυσική διαδικασία ωρίμανσης μιας κοινωνίας η οποία ενδεχομένως να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εξωτερικό μετά από κάποια χρόνια.

Μίλησαν όμως αυτοί οι άνθρωποι. Αισθάνθηκαν τη δυνατότητα και την ασφάλεια να πουν την ιστορία τους. Και ο λόγος για τον οποίο δεν έλεγαν την ιστορία τους στο παρελθόν ήταν ακριβώς διότι ήξεραν -μας το είπαν εξάλλου- ότι δεν θα μπορούσαν να ακουστούν, ότι δεν θα είχαν πολιτική στήριξη ή ότι εάν κατέφευγαν στη Δικαιοσύνη υποψιάζονταν ότι δεν θα έβρισκαν το δίκιο τους. Διότι αισθάνονταν αδύναμοι απέναντι στην εξουσία κάποιων ισχυρών. Και αυτό αλλάζει. Και αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και γι’ αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι.

Όλοι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, στέλνουμε το μήνυμα σε αυτούς τους συμπολίτες μας ότι μπορούν πια να μιλήσουν με ασφάλεια. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για οποιονδήποτε συμπολίτη μας έχει υποστεί ένα τόσο βαρύ τραύμα, να μιλήσει έστω και μετά από πολλά χρόνια, έστω και σε χρονικό διάστημα που οι υποθέσεις είναι νομικά παραγεγραμμένες, να αντιμετωπίσει με αυτό το θάρρος το τεράστιο το οποίο χρειάζεται, τον θύτη του και να πάψει πια να αισθάνεται τις ενοχές μιας συγκάλυψης που στιγμάτισαν ανεξίτηλα τον ψυχικό του κόσμο.

Γι’ αυτό συζητάμε σήμερα και αυτές είναι οι συνθήκες τις οποίες θέλουμε να διαμορφώσουμε στο δημόσιο διάλογο και γι’ αυτό και η κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις.

Δεν άκουσα τίποτα να λέτε γι’ αυτές τις προτάσεις, απολύτως τίποτα. Η κα Γεννηματά ψέλλισε μία κουβέντα θετικής αποδοχής και κατά τα άλλα ασχολήθηκε μόνο με μία συνολική αποδόμηση του κυβερνητικού έργου. Σας ρωτώ, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο εννέα προτάσεων. Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο; Περιμένω τη δική σας ουσιαστική συνεισφορά σε αυτό το δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι η ουσία της συζήτησης σήμερα.

Για τη Μενδώνη και το μυστικό που τους ενώνει…

Μενδώνη

Και εν πάση περιπτώσει, όσο και αν προσπαθείτε εδώ να μιλάτε για θεωρίες συγκάλυψης, εγώ θα σας πω ότι το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει. Αποκάλυψη υπάρχει τώρα, δεν υπάρχει συγκάλυψη. Για ποια συγκάλυψη επιμένετε να μιλάτε; Και όταν αναφέρεστε εσείς και τα διάφορα -γιατί είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω λίγο και τον δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια της συζήτησης- κομματικά σας φερέφωνα, ότι υπάρχει κάποιο "ένοχο μυστικό", μας είπατε υπάρχει ένα "ένοχο μυστικό" το οποίο συνδέει εμένα με την κα Μενδώνη, το οποίο δεν μου επιτρέπει για κάποιο λόγο -τον οποίο εσείς μόνο γνωρίζετε- να την αποπέμψω.

Ποιο είναι αυτό το ένοχο μυστικό, δεν μας το λέτε κιόλας; Για εξηγήστε μας στη δευτερολογία. Και αυτός είναι ο ορισμός της λάσπης, κ. Τσίπρα, να αφήνετε ένα ασαφές υπονοούμενο. Μια ομίχλη, μια θολούρα. "Κάτι συμβαίνει", "κάτι υποψιάζομαι", "κάτι νομίζω", "κάτι άκουσα" αλλά δεν λέω τι είναι. Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως: Ποιο είναι το "ένοχο μυστικό" το οποίο συνδέει εμένα με την κα Μενδώνη και δεν μου επιτρέπει να την αποπέμψω; Έχετε τη δυνατότητα λοιπόν στη δευτερολογία σας να απαντήσετε. Τι είναι αυτό; Με κρατάει η κυρία Μενδώνη από κάπου; Και αν με κρατάει από κάπου από πού με κρατάει;

Δεν ήταν φίλος μου ο Λιγνάδης

λιγναδης

Έτσι γεννιούνται οι τερατολογίες και οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο, από κάποιες τέτοιες γενικές αναφορές. "Ήταν φίλος σας ο κ. Λιγνάδης αλλά δεν πειράζει που ήταν φίλος σας, δεν θα έπρεπε να ξέρετε...", μόνο που δεν ήταν φίλος μου αλλά εσείς το είπατε, δεν πειράζει κάτι μένει. Ρίξε, ρίξε, ρίξε, ρίξε κάτι θα μείνει.

Λοιπόν, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική την οποία ακολουθήσατε και σήμερα, δυστυχώς, σε αυτή την αίθουσα. Και είχατε πράγματι την ευκαιρία, ίσως το κάνετε στη δευτερολογία σας -μακάρι, δεν νομίζω όμως- να πάρετε διακριτές αποστάσεις από τη χυδαιότητα η οποία εκπορεύτηκε από ένα κομμάτι του δημόσιου λόγου που σαφώς, σαφέστατα, είχε την υποκίνηση του δικού σας πολιτικού χώρου.

Για την Πολάκη και τον Βεξεβάνη

βαξεβανησ

Εγώ μίλησα με ονόματα, με ονόματα συγκεκριμένα. Αναφέρθηκα σε δηλώσεις στελεχών σας, συγκεκριμένες, δυο βουλευτών σας τουλάχιστον, η κυρία Ελευθεριάδου και ο κ. Πολάκης, για τις χυδαίες αναρτήσεις τους, για τον άκρως απαξιωτικό λόγο. Άλλη ανάρτηση του κ. Πολάκη "ούτε το ανίκανο τρολάκι η Αγαπηδάκη", μα είναι λόγος αυτός; Ανέχεστε αυτόν το λόγο; Βγείτε μετά και πείτε "το καταδικάζω". "Το ανίκανο τρολάκι Αγαπηδάκη;" ο ορισμός του σεξιστικού λόγου σε μια συζήτηση η οποία αφορά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Μπορείτε, επιτέλους, να το κάνετε ή δεν μπορείτε να το κάνετε; Είμαι σίγουρος ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταλαβαίνουν ότι με αυτή την τακτική σας να μην παίρνετε αποστάσεις από αυτές τις χυδαιότητες, τους οδηγείτε στον τοίχο. "Προσβλητικός για την Αριστερά ο τρόπος που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Λιγνάδη". Είναι μια δήλωση, μάλιστα ο κ. Κοντονής ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης σας. Το καταθέτω. Εσείς τον είχατε Υπουργό, δεν τον είχα εγώ.

Άρα, το ερώτημα είναι: Έχετε τη δυνατότητα επιτέλους να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές; Μπορείτε να το κάνετε; Ή μήπως τελικά εσείς είστε δέσμιος μιας πολιτικής από την οποία δεν μπορείτε με τίποτα να ξεφύγετε, γιατί μόνο έτσι δυστυχώς έχετε μάθει να πολιτεύεστε.

Τα ανώνυμα πληκτρολόγια

Μιλήσατε για τα πληκτρολόγια, μάλιστα. Λοιπόν, κ. Τσίπρα, επειδή είστε και μηχανικός σας προτείνω να καταθέσετε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα αφορά μια δική σας ανακάλυψη. Τα μη επανδρωμένα πληκτρολόγια. Είναι τα πληκτρολόγια που γράφουν μόνα τους. Δεν υπάρχει κάποιος που να πληκτρολογεί. Από μόνα τους. Πίσω από πληκτρολόγια δεν κρύβεται κανείς, γράφουν μόνα τους. Είναι αυτοματοποιημένα πλήρως. Λοιπόν, δεν υπάρχουν μη επανδρωμένα πληκτρολόγια, υπάρχουν αυτοί που πληκτρολογούν στα πληκτρολόγια, επώνυμα, με τις χυδαιότητες στις οποίες αναφέρθηκα.

Για τον Μακάριο Λαζαρίδη

Κάνατε μία επισήμανση που νομίζω ότι έχει την αξία της. Αναφερθήκατε σε ένα στέλεχος, συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας. Θα το πω και επώνυμα, τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε μία αναφορά, τη λέξη "κίναιδος", την οποία θεωρώ βαθιά προσβλητική για τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας. Του ζήτησα προσωπικά να ανακαλέσει και το έκανε. Προσωπικά του ζήτησα να ανακαλέσει και το έκανε. Διότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η απάντηση σε Βελόπουλο

βελόπουλος

Η κυβέρνηση αυτή κ. Βελόπουλε, δεν επέλεξε στελέχη για Υφυπουργούς, για κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους, επειδή ανήκουν στην κοινότητα, αλλά δεν πρέπει να απασχολεί κάποιους γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν είχε επιλέξει κάποιον ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος να πάρει κυβερνητική θέση; Γιατί δεν είχε γίνει αυτό; Γιατί έτσι σπάμε έμπρακτα τα τείχη της σιωπής.

Εγώ λοιπόν, κ. Τσίπρα, ζήτησα από το συνάδελφο -και το έκανε προς τιμήν του- να ανακαλέσει και ανακάλεσε. Εσείς σήμερα από το βήμα της Βουλής θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη, παρόντα στην αίθουσα, να κάνει ίδιο; Θα το ζητήσετε; Εδώ είμαστε, θα περιμένουμε. Είστε εσείς εδώ, είναι και ο κ. Πολάκης. Λαμπρή ευκαιρία. Επιτέλους, θα αποδείξετε έμπρακτα ότι Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα; Ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν ενώνονται τελικά για να αποτελέσουν το ίδιο και το αυτό, για να μην κρύβεστε πίσω από τη σοβαροφάνεια σας και τη δυνατότητα σας να εκφέρετε σοβαρό λόγο. Εδώ είμαστε, κάντε το. Σας έκανε και ο κ. Πολάκης τη χάρη να έρθει στην αίθουσα, οπότε θα μπορεί να λυθεί και το ζήτημα μια και καλή.

Λοιπόν, δυο κουβέντες και πάλι πριν κλείσω, κ. Πρόεδρε, για το ζήτημα πάλι της περιβόητης καθυστέρησης, ολιγωρίας στην υπόθεση του κ. Λιγνάδη. Επειδή εμένα μου αρέσει, όπως ξέρετε, πάντα από το βήμα της Βουλής να μιλάω με πραγματικά δεδομένα. Λοιπόν, στις 6 Φεβρουαρίου, 13:42 για την ακρίβεια, δημοσιεύεται η καταγγελία του Νίκου Σ. Ανατριχιαστική γροθιά στο στομάχι σε όποιον τη διάβασε. Δημοσιεύεται στο 2020mag.gr. Ανώνυμη καταγγελία, εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο Νίκος Σ. Δεν ξέρω αν τον γνωρίζει και η Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω αν έχει υποβάλλει ο ίδιος μήνυση ή όχι. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Σ. σε αυτή την καταγγελία του φωτογραφίζει τον κ. Λιγνάδη. Η παραίτηση του κ. Λιγνάδη έγινε δεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού πέντε ώρες μετά, πέντε ώρες μετά από τη στιγμή που υπήρχε ανώνυμη καταγγελία.

Μας ζητάτε να πάμε στον εισαγγελέα. Να πάμε στον εισαγγελέα με τι ακριβώς στοιχεία; Καταλαβαίνετε τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου; Ότι εδώ πέρα δεν υπήρχε καταγγελία, δεν υπήρχε μήνυση, δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχε ένα σαφέστατο υπονοούμενο για έναν άνθρωπο ο οποίος ξεκάθαρα δεν μπορούσε να ασκεί άλλο τα καθήκοντά του. Τα υπόλοιπα, κ. Τσίπρα, ανήκουν στη Δικαιοσύνη.

Κινήθηκε γρήγορα η Δικαιοσύνη; Ρωτώ: Κινήθηκε γρήγορα η Δικαιοσύνη; Έχουμε την αίσθηση εδώ ότι υπήρχε οποιαδήποτε συγκάλυψη στη δικαστική έρευνα; Καμία απολύτως. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχει μία απολογία, η Δικαιοσύνη θα λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει. Και κάπου εδώ τελειώνει η δική μας ανάμιξη ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Go back madam Mendoni

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όλο αυτό το επιχείρημα -καταθέτω στα πρακτικά- περί της κας Μενδώνη έχει και σχεδόν έναν εμμονικό χαρακτήρα. Πρέπει να σας πω ότι μου θύμισε, μιας και αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης στην κα Merkel, το "Go back Madam Merkel" το κάνατε "Go away Madam Mendoni". Συστηματικά επαναλαμβάνετε το ίδιο τροπάρι.

Σας λέω εγώ πρώτος, η κα Μενδώνη έκανε λάθος στον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης. Η πολιτική ευθύνη για την παραμονή της στην κυβέρνηση είναι δική μου, κ. Τσίπρα, μην ψάχνετε παραπέρα. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για αυτό, ότι έπρεπε να φύγει η κα Μενδώνη και εγώ θα σας λέω έπρεπε να μείνει η κα Μενδώνη. Αλλά θα ανέβετε σε αυτό το βήμα ή από τη θέση σας, από όπου θέλετε και θα μας πείτε ποιο είναι το "ένοχο μυστικό" το οποίο μας συνδέει. Διότι αν δεν το κάνετε, τότε όπως καταλαβαίνετε το τεκμήριο ότι επενδύετε στη λασπολογία θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, από εκεί που ξεκίνησα. Η Ελλάδα του 2021 δεν είναι ίδια με την Ελλάδα του 2011, την Ελλάδα του 2016. Μια κοινωνία η οποία έχει ωριμάσει, η οποία παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, μια κοινωνία ώριμη και έτοιμη πιστεύω να αναμετρηθεί και με τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού της.

Θέλω και σήμερα από το βήμα της Βουλής να ενθαρρύνω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά εάν αισθάνεται ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας, να μιλήσει και να καταγγείλει το περιστατικό αυτό. Κανείς στην Ελλάδα του 2021 δεν δικαιούται να ζει στο φόβο και στη σιωπή, κανείς. Και αυτό τουλάχιστον ας είναι το μήνυμα το οποίο θα βγει από αυτή την αίθουσα όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και θα μαλακώσει η τραχύτητα του πολιτικού διαλόγου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 10 Απρ 2021 | 18:34

Μητσοτάκης για Αγγελικούση: Η ελληνική ναυτοσύνη θρηνεί τον κορυφαίο της καπετάνιο

Ο Γιάννης Αγγελικούσης τίμησε τη θαλασσινή παράδοση και την πατρίδα μας με κάθε τρόπο: Κατέκτησε τους ωκεανούς, υψώνοντας την γαλανόλευκη στα σκάφη του", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ 10 Απρ 2021 | 15:41

Μήνυμα Τσίπρα για την δολοφονία Καραϊβάζ - "Πυρά" κατά Μητσοτάκη, Χρυσοχοίδη

Ο κ.Τσίπρας επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς όπως αναφέρει "έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 10 Απρ 2021 | 13:09

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το συλλυπητήριο μήνυμα του Μητσοτάκη στην οικογένεια – "Έχει σοκάρει όλη την κοινωνία"

"Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθούν οι ένοχοι" διαβεβαίωσε την οικογένεια του άτυχου δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 10 Απρ 2021 | 12:18

Μητσοτάκης: Σε φαρμακείο της Καλλιθέας για το self test της Δάφνης - "Ήρθαμε να το πάρουμε" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός πήγε στο φαρμακείο με την κόρη του για να προμηθευτεί αυτοδιαγνωστικό τεστ ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ 10 Απρ 2021 | 12:04

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ – Πολύ σύντομα θα εντοπίσουμε τους ενόχους - Η εντολή Μητσοτάκη

Δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Απρ 2021 | 08:44

Γιώργος Καραϊβάζ: Εκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για τη γρήγορη εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις 10:30 στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 09 Απρ 2021 | 20:45

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο του Φίλιππου: "Θα λείψουν πολύ το έργο του και οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες"

Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου εξέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 09 Απρ 2021 | 16:40

Ο διάλογος Μητσοτάκη με τους συνταξιούχους: "Να ξαναδείτε τα εγγόνια σας, να πάτε στο χωριό σας"

Να ξαναδείτε τα παιδιά σας, να πάτε στο χωριό σας, να πάτε εκκλησία χωρίς να υπάρχει ανησυχία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπρόσωπους των συνταξιούχων.

ΣΤΟ FACEBOOK 09 Απρ 2021 | 13:41

Ο Βαρεμένος και το χυδαίο σχόλιο για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων- Η απάντηση της ΝΔ

Το λογοπαίγνιο του Γ. Βαρεμένου στο Facebook που προκάλεσε την οργή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κάνει λόγιο για "πολακισμό".

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ 09 Απρ 2021 | 12:33

Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους στο Μαξίμου: "Πρέπει όλοι οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με συνταξιούχους στο Μέγαρο Μαξίμου για να στείλει το μήνυμα της ανάγκης των εμβολιασμών

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΕΦ 09 Απρ 2021 | 10:29

#MeToo στην πρεσβεία Βενεζουέλας: Αυτός είναι ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που τα "κουκούλωνε" - Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και η κόρη του

Η Ελληνίδα σεφ που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας μιλά για τα πρόσωπα που διαδραμάτησαν ρόλο- κλειδί στην υπόθεση.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ 09 Απρ 2021 | 07:37

Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στους δρόμους τα πρώτα 40 λεωφορεία μέσω leasing

Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ βρέθηκε ο Πρωθυπουργός για να παραδώσει τα 40 νέα λεωφορεία που θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας.

09 Απρ 2021 | 07:22

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, οι σεξουαλικές επιθέσεις και η επιστολή Τσίπρα - Το πρώτο ελληνικό #MeToo

Η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας -