Η αγωνία του άγνωστου πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου

Φόβοι για επανάληψη του κακού αποτελέσματος του Μαΐου του 2012. Η κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως λένε κορυφαίοι «γαλάζιοι» υπουργοί, της γύρισε την πλάτη.

Η αγωνία του άγνωστου πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ο φόβος και η ανησυχία είναι έκδηλη. Κάθε πρόβλεψη καθίσταται παρακινδυνευμένη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ ακόμα και η μάχη των αυτοδιοικητικών έχει τις μαύρες τρύπες της για τη ΝΔ.

Ουδείς εκ των δημοσκόπων μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Ουδείς εκ των δημοσκόπων μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Το άγνωστο αποτελεί τον εφιάλτη του πρωθυπουργικού γραφείου και απλά το μόνο που κάνουν είναι να ξορκίζουν το κακό! Ποιο είναι αυτό; Η επανάληψη του κακού αποτελέσματος του Μαΐου του 2012.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούει οτιδήποτε αρνητικό και οι στενοί του συνεργάτες κινούνται στο πλαίσιο που οι ίδιοι έχουν οριοθετήσει. Αδυνατούν, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις τους με πολιτικούς και δημοσιογράφους, να αντιληφθούν τα πραγματικά μηνύματα της κοινωνικής βάσης της ΝΔ. Θεωρούν ότι η ιστορία θα δικαιώσει τον Αντώνη Σαμαρά για την διακυβέρνηση των δυο τελευταίων ετών και αυτό θα το αναγνωρίσει και το εκλογικό σώμα στη μάχη που έρχεται.

Αυτό πάντως δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους έμπειρα κομματικά στελέχη. Η ΝΔ δεν μπορεί να συγκινήσει και να συσπειρώσει τον κόσμο της, εκτός βέβαια από τον πολύ σκληρό πυρήνα της. Η κοινωνική της βάση, όπως λένε και κορυφαίοι «γαλάζιοι» υπουργοί, της γυρίζουν την πλάτη!

Τα μηνύματα που φθάνουν από τους δήμους της Αττικής και από την περιφέρεια είναι πάρα πολύ αρνητικά. Κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ της ΝΔ

Τα μηνύματα που φθάνουν από τους δήμους της Αττικής και από την περιφέρεια είναι πάρα πολύ αρνητικά για τη ΝΔ. Κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ της ΝΔ, ενώ πολύ περισσότερο δεν διαφαίνεται διάθεση ουσιαστικής υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Περισσότερο αμυντικά κινούνται οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία απέχει από τον εκλογικό αγώνα, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τέσσερις πριν ανοίξουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Το μόνο που κάνουν είναι να παραχωρούν ανούσιες, τυπικές συνεντεύξεις, απλά για να μην κατηγορηθούν για αφάνεια!

Καμία διάθεση ενεργής στήριξης της προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τις τελευταίες δυο ημέρες πραγματοποίησε δυο ομιλίες σε δυο εκδηλώσεις, σε Λαμία και Μυτιλήνη, που αποτελούν το παράδειγμα της κακής προεκλογικής εκστρατείας. Σε πάρα πολύ μικρούς χώρους, στη μεν Λαμία μίλησε σε μια σύναξη περίπου 50-60 γυναικών και στη δε Μυτιλήνη συνομίλησε με 30-40 αγρότες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν και σε μεγάλη ηλικία. Η εικόνα που εξέπεμπε ήταν κακή και αντιεπικοινωνιακή.

Αρκετά παραδείγματα δείχνουν την προχειρότητα της επικοινωνιακής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία δείχνει ανέτοιμη να δώσει με επάρκεια μια μεγάλη μάχη

Δυο παραδείγματα που δείχνουν την προχειρότητα της επικοινωνιακής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία δείχνει ανέτοιμη να δώσει με επάρκεια μια μεγάλη μάχη. Την ίδια στιγμή, το δεύτερο τηλεοπτικό σποτ αναδεικνύει το φόβο για το αύριο και προσπαθήσει να επενδύσει στην αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει εάν δεν στηριχθεί η ΝΔ.

Μέχρι στιγμής αυτά τα μηνύματα δεν έχουν συγκινήσει την κοινωνική βάση της ΝΔ, ενώ δεν φαίνεται να κερδίσει ο πρωθυπουργός και την εύνοια τμήματος της μεγάλης μάζας των αναποφάσιστων. Επίσης, δεν έχει καταφέρει ακόμα να «πιάσει» το δίλημμα της ΝΔ που έχει τεθεί με πολύ χαλαρό τρόπο.

Αυτή η αδυναμία της ηγεσίας της ΝΔ να θέσει το δικό της πολιτικό πλαίσιο με επιτυχία, δίνει το δικαίωμα σε κορυφαίους υπουργούς και πολύπειρους βουλευτές, με θητεία κυβερνητική επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, να μιλάνε για το ενδεχόμενο βαριάς ήττας.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι «καραμανλικοί» αναμένουν το μοιραίο για τη ΝΔ, ενώ ακόμα και οι υποστηρικτές της οικογένειας Μητσοτάκη, ευελπιστούν σε βαριά ήττα του πρωθυπουργού. Μένει να αποδειχθεί.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι «καραμανλικοί» αναμένουν το μοιραίο για τη ΝΔ, ενώ ακόμα και οι υποστηρικτές της οικογένειας Μητσοτάκη, ευελπιστούν σε βαριά ήττα του πρωθυπουργού

Η εικόνα που μεταδίδουν αυτά τα στελέχη που κινούνται πέριξ αυτών των δυο μεγάλων πολιτικών οικογενειών της ΝΔ είναι πολύ κακή για τον πρωθυπουργό και δεν είναι τυχαίο ότι τονίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, αντίστοιχο του Μαΐου του 2012.

Τα προβλήματα της ΝΔ είναι γνωστά σε περιφέρειες και δήμους, ενώ τα τελευταία αρνητικά σημάδια εντοπίστηκαν στο Δήμο Αθηναίων, όπου υπάρχει αγωνία για την εκλογική τύχη του Αρη Σπηλιωτόπουλου που δίνει μάχη για την είσοδο στο δεύτερο γύρο.

Πολλά έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η είσοδός του στο δεύτερο γύρο είναι δύσκολη και επικαλούνται πληροφορίες για μη ενεργή και ουσιαστική στήριξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου από τα πολιτικά γραφεία της Α΄ Αθηνών.

Επίσης, μαύρα είναι τα μαντάτα για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, για τον οποίο οι εκτιμήσεις νεοδημοκρατικών παραγόντων είναι πως θα έρθει με το ζόρι τρίτος. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ, όπου και θα γίνει και η μεγάλη πολιτική μάχη, καταγράφεται με ένα 12-14%, ποσοστό που αποτελεί κόλαφο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πιο αρνητικό για το Μαξίμου δεν είναι τόσο η εκλογική τύχη των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων, όσο η μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ

Το πιο αρνητικό όμως για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι τόσο η εκλογική τύχη των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων, όσο η μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ που σε απόλυτους αριθμούς είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Πως αντιδρούν από το πρωθυπουργικό γραφείο; Ελπίζουν στην αλλαγή του κλίματος, αλλά αυτό όπως παραδέχονται και οι ίδιοι δεν γίνεται με χαλαρή προεκλογική εκστρατεία! Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να τεθεί πολύ πιο έντονα και σκληρά, με άκρως εκβιαστικό τρόπο, το νέο δίλημμα τις επόμενες ώρες. Εξάλλου, όπως φαίνεται ο Αντώνης Σαμαράς θα τα παίξει όλα για όλα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 04 Ιουλ 2020 | 12:53

Μητσοτάκης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ: Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα

"Η Τρίτη 7 Ιουλίου δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών, είναι μέρα δουλειάς για μας, όπως όλες οι άλλες"

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ 03 Ιουλ 2020 | 15:02

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Ζαν Καστέξ - Ο άνθρωπος που έβγαλε τη χώρα από το lockdown

O Ζαν Καστέξ , 55 ετών, προέρχεται από την κεντροδεξιά της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΑ 03 Ιουλ 2020 | 14:58

Κεφαλογιάννη: Τους υπουργούς τους κρίνει μόνο ο πρωθυπουργός - Ως Κρητικιά ίσως να μην μπορώ να κάνω υποχωρήσεις

"Στην πολιτική δεν είμαστε για τις καρέκλες, όλα κρίνονται από τον κόσμο", είπε.

ΝΟΜΙΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΗΘΙΚΟ... 02 Ιουλ 2020 | 23:12

Άγριες Μέλισσες: Γιατί ο Τόλλιας ξαναβγήκε κοινοτάρχης στο Διαφάνι - Πώς γίνονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 1950

Το "αντιδημοκρατικό" σύστημα της μεταπολεμικής Ελλάδας και η έμμεση εκλογή δημάρχου

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 30 Ιουν 2020 | 18:45

Κύκλοι ΝΔ: Ο "Ρασπούτιν" και ο πολλάκις ψευδόμενος Παππάς κρατούν αγκαλιά τον Τσίπρα

"Τον υποχρεώνουν να στηρίζει μέχρι τέλους το παραμάγαζο μπας και σώσει κάτι από το μαγαζί του"

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 29 Ιουν 2020 | 20:54

Μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη το υπουργικό με πλούσια ατζέντα

Στις 11:00 το πρωί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 29 Ιουν 2020 | 19:29

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε Ραγκούση για Novartis: "Κηπουρός του Τσίπρα - Εμπειρία στα ψεύδη"

Kυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους τόνους για την υπόθεση Novartis

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 29 Ιουν 2020 | 16:31

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αννα Φόνσου για "το σπίτι του ηθοποιού"

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την βιωσιμότητα του έργου που επιτελείται στο Σπίτι του Ηθοποιού

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουν 2020 | 15:20

Σύσκεψη Μητσοτάκη - τουρισμός: "Κλειστή" η Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου για απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία

Συζητήθηκαν ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 29 Ιουν 2020 | 11:36

Σταύρος Παπασταύρου: Αλλη μία απάτη του ΣΥΡΙΖΑ το δήθεν έμβασμα για τον Σαμαρά

Ηρθε η ώρα του παρακρατικού μηχανισμού που με στοχοποίησε λέει

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 29 Ιουν 2020 | 07:22

Γαλλία: Για πρώτη φορά η Μαρίν Λεπέν κερδίζει πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων

Το Παρίσι στους σοσιαλιστές, άνοδος των Πρασίνων και αποτυχία του Μακρόν.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΒΟΛΕΣ 28 Ιουν 2020 | 16:55

Τσοβόλας: Ο Σαμαράς παρανόμως αρνήθηκε να προσέλθει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis

"Κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και προσβλητικό για τους θεσμούς, αποφεύγοντας τη βάσανο των ερωτήσεων των μελών της Επιτροπής, προσέφυγε σε μονόλογο με συνέντευξη", τόνισε.