«Τροχάδην» για... δύο συμφωνίες και χρήματα με το σταγονόμετρο

Το Μαξίμου ελπίζει σε πλαίσιο συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα. Τρέχει η Αθήνα να πετύχει …δύο συμφωνίες μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Τροχάδην» για... δύο συμφωνίες και χρήματα με το σταγονόμετρο

Τρέχει και δεν φτάνει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει μέχρι την Κυριακή …δύο συμφωνίες με τους δανειστές: μία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μία με το ΔΝΤ που παραμένει στο πρόγραμμα και εμμένει στις θέσεις του.

το Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνει ένα κλίμα επιτυχίας στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με αφορμή το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν ήδη καταθέσει στην ελληνική πλευρά σχέδιο του αναμορφωμένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο οποίο περιλαμβάνονται το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση με την ψήφισή του στην βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους και διαφοροποίησης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, και μάλιστα, υπό τους όρους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Μετά το πρόσφατο περιστατικό με την δημοσιοποίηση των διαλόγων Τόμσεν Βελκουλέσκου, αλλά και την κόντρα Μαξίμου -ΔΝΤ, όπου η ελληνική κυβέρνηση άφηνε αιχμές για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνει ένα κλίμα επιτυχίας στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με αφορμή το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό όπου θα περιλαμβάνει την απόδοση βασικής σύνταξης 384 ευρώ – όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση- αλλά στα 20 αντί των 15 ετών που ήταν η αρχική πρόταση και τα ποσοστά αναπλήρωσης που έχει προτείνει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει η Αθήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σύγκρουση ελληνική κυβέρνησης και ΔΝΤ αποδίδει καρπούς.

Όμως στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης καταγράφεται απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καθώς, για να κλείσει το σύνολο της συμφωνίας, θα πρέπει να «βγουν» τα νούμερα των κονδυλίων που πρέπει να εξοικονομηθούν.

Έτσι τα ποσά που δεν θα περικοπούν από το ασφαλιστικό ουσιαστικά μεταφέρονται στο φορολογικό όπου ετοιμάζεται καταιγίδα έμμεσων και άμεσων φόρων.

Η ελληνική πλευρά καλλιεργεί ένα κλίμα ευφορίας ότι οι δανειστές έρχονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Και σε αυτό το σημείο όμως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας καθώς στο ερώτημα «περικοπή δαπανών ή αύξηση φόρων», Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επιμένουν στην περικοπή δαπανών, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για απομείωση του χρέους και μείωση φόρων.

Η ελληνική πλευρά καλλιεργεί ένα κλίμα ευφορίας ότι οι δανειστές έρχονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είναι έτοιμη να συμφωνήσει στις πιέσεις των δανειστών για οδυνηρές περικοπές στην προοπτική να πετύχει μία διευθέτηση του ελληνικού χρέους- και όχι κούρεμα – με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Εισιτήριο όμως για το χρέος, είναι η επίσπευση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα να θέλει περισσότερο από ποτέ να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση υπό την απειλή των άδειων κρατικών ταμείων.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως ακόμα και στην περίπτωση που το ασφαλιστικό οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, η αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα στην τσέπη των φορολογούμενων, εντείνοντας τις αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ακόμα και μία άμεση διευθέτηση του χρέους δεν θα μπορούσε να… καλύψει σε πολιτικό επίπεδο, τις μειώσεις που θα επιφέρει στο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων και των μισθοσυντήρητων η αύξηση στους έμμεσους φόρους που αφορούν τα καύσιμα, τα τσιγάρα, την κινητή τηλεφωνία κτλ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 11 Οκτ 2021 | 12:50

Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών και μαθητών κατά της αξιολόγησης - Έξω από το Εφετείο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ [εικόνες - βίντεο]

Στο Εφετείο οι εκπαιδευτικοί, στα Προπύλαια οι μαθητές. Αντιδρούν στην εξιολόγηση. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 11:59

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Γίνεται αλλά όλοι παίρνουν πάνω από 7

"Είναι ως μη αξιολόγηση", είπε ο κ. Βορίδης. Το 95% των αξιολογουμένων παίρνει βαθμούς από 7 και 7,5 έως 8,9 και το υπόλοιπο ποσοστό παίρνει πάνω από το 9.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 09:42

Απεργία εκπαιδευτικών και συγκέντρωση στις 11:30 στο Εφετείο - Αντιδρούν στην αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στο λεκανοπέδιο από τις 11:30 πμ. Συγκέντρωση στο Εφετείο.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ 08 Οκτ 2021 | 15:41

Συνταξιούχοι: Πορεία διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό εν μέσω καταρρακτώδους βροχής [εικόνες]

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Δάσκαλοι: Με 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου αντιδρούν στην αξιολόγηση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι δάσκαλοι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Θα κάνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Σεπ 2021 | 22:38

Νίκη Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Προηγήθηκε κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ 30 Σεπ 2021 | 10:21

Κεραμέως: Κατεπείγουσα αγωγή κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την "αποχή διαρκείας" στην αξιολόγηση

Η Ν. Κεραμέως ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η "απεργία-αποχή" ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

19 Σεπ 2021 | 08:07

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Νέα αρχή" με διαγραφή χρεών και καταργήσεις νόμων – Μαξίμου: Το ημερολόγιο έδειχνε 2014

Για πρόγραμμα χωρίς κοστολόγηση κατηγορεί το Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα που υποσχέθηκε αυξήσεις, προσλήψεις και επιδόματα

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 17 Οκτ 2021 | 22:16

Αρχαία Ολυμπία: Eγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 [Εικόνες]

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία

ΚΑΙ «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ 17 Οκτ 2021 | 20:34

ΚΙΝΑΛ: Μπαράζ επαφών Παπανδρέου με τους υποψήφιους - Οι πρώτες αντιδράσεις - "Καρφιά" Λοβέρδου

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την παρέμβαση Παπανδρέου και τις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος .

ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 17 Οκτ 2021 | 18:46

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παίζει μπάσκετ: Σε τουρνουά 3Χ3 της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη [Εικόνες]

Το τουρνούα μπάσκετ διοργάνωσε η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΩΝ 17 Οκτ 2021 | 18:44

Αν. Μεσόγειος: Επικίνδυνος "συνωστισμός" στην κυπριακή ΑΟΖ - Πιέζει με το Oruc Reis η Άγκυρα

H Άγκυρα αποφάσισε την κάθοδο του Oruc Reis, το οποίο σε πρώτη φάση θα κινείται βορείως του νησιού.