Follow us

Ο Δημήτρης Τσακούμης στο TheTOC για τα προβλήματα της Αθήνας και πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας

O επιχειρηματίας και συνιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας Do It For Fun εξηγεί γιατί κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη "Αθήνα Ψηλά".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Τσακούμης

Στους λόγους για τους οποίους είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον συνδυασμό "Αθήνα Ψηλά" αναφέρθηκε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τσακούμης.

Μιλώντας στο TheTOC, ο κ. Τσακούμης αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα του σήμερα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των ενοικίων και την εκτόξευση του κόστους ζωής στο κέντρο της πόλης, δηλώνοντας πως τρέμει την ημέρα που θα πρέπει να εγκαταλείψει την γειτονιά που μένει εδώ και 20 χρόνια.

Ο Δημήτρης Τσακούμης τονίζει ότι έχει ξεχωρίσει τον Κώστα Μπακογιάννη "για τη σπάνια γαϊδουρινή επιμονή του να παράγει έργο -πολύ έργο- κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες ελληνικού δημοσίου, παραίτησης και "αυτό δεν γίνεται".

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Τσακούμη στο TheTOC:

Γιατί για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και γιατί με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Και με ποιον άλλο;

Κατ’ αρχάς ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν που με ξεχώρισε και μου έκανε την πρόταση να ασχοληθώ πρώτη φορά με τα κοινά. Νομίζω είδε σε μένα έναν Αθηναίο που περπατάει μέρα-νύχτα την πόλη και την παρατηρεί κριτικά. Που δεν είναι ούτε απελπιστικά γκρινιάρης, ούτε "τρία πουλάκια κάθονται", να νομίζει ότι όλα βαίνουν άψογα.

Επειδή εδώ κατοικώ, εδώ έχω την επιχείρησή μου κι εδώ βγαίνω, θεωρώ ότι έχω μια σφαιρική κι ολοκληρωμένη γνώση του πώς είναι να ζεις στην Αθήνα, τι πάει καλά και τι από το κακό στο χειρότερο, ποιο κεντρικό πεζοδρόμιο έχει σπάσει και οφείλει να επιδιορθωθεί γρήγορα, που διπλοπαρκάρουν τα αυτοκίνητα συστηματικά, ποια πλατεία γίνεται τα βράδια απροσπέλαστη από τα τραπεζοκαθίσματα, πού κουρνιάζουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, τι δυσκολίες συναντάει ένας ηλικιωμένος μέχρι να φτάσει στον φούρνο το πρωί.

Κι επίσης, επειδή ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός είναι μάλλον αυτά που μου έμειναν από τις σπουδές του Μηχανολόγου Μηχανικού, κι ας μην εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα, κι επειδή το μυαλό μου λειτουργεί πάντα με πρακτικές λύσεις και , όχι με μεγάλες κουβέντες που τις ακούω κι ανατριχιάζω, έχω ξεχωρίσει κι εγώ τον Κώστα Μπακογιάννη για τη σπάνια γαϊδουρινή επιμονή του να παράγει έργο -πολύ έργο- κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες ελληνικού δημοσίου, παραίτησης και "αυτό δεν γίνεται".

Όλα γίνονται για αυτόν τον Δήμαρχο. Τα περισσότερα τα έκανε, κάποια λίγα άργησαν, αλλά τελειώνουν ή έχουν δρομολογηθεί κι εγώ ήθελα, πρώτα ως πολίτης και μετά ως υποψήφιος, να τον στηρίξω για να κρατήσει, αυτός και η ομάδα του, τα κλειδιά της Αθήνας ακόμη πέντε χρόνια. Αντί να τα παραδώσουμε σε κάποιον αδοκίμαστο και τυχαίο.

Ο Δημήτρης Τσακούμης στο TheTOC για τα προβλήματα της Αθήνας και πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας

Γιατί θέλετε να εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες εφόσον οι συνδημότες σας τιμήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές;

Το θέμα δεν είναι γιατί εγώ θέλω, δεν έχει δηλαδή να κάνει με προσωπική φιλοδοξία στην περίπτωσή μου. Εγώ απλά είπα "ναι" στην πρόταση που μου έκανε ο Δήμαρχος να περάσω από την κριτική στην πράξη, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μου, αν χρειαστεί.

Το θέμα είναι γιατί οι συμπολίτες μου να θέλουν να εκλέξουν κάποιον σαν εμένα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που υποεκπροσωπείται στα κοινά, πολίτες που έχουμε διαφορετική αισθητική και ηθική (αλληλένδετα είναι αυτά), από την κυρίαρχη, που δεν αναγνωρίζουμε την πάστα μας σε όσους συνήθως εκλέγονται και θα θέλαμε πολύ να εκπροσωπηθεί ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή και να επηρεάσουμε τις κοινές αποφάσεις, στρέφοντας το τιμόνι κατά εκεί που ονειρευόμαστε. Αλλά δεν θα γίνει ποτέ αυτό, όσο απέχουμε.

Προτεραιότητες δεν θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ο Δήμαρχος με το πρόγραμμά του, που είναι δημοσιοποιημένο (βλ. εδώ). Εγώ δεσμεύομαι να ελέγχω, να προτείνω, να υπερψηφίζω ή να καταψηφίζω με ηθική και ρεαλισμό.

Σας ανησυχεί η αύξηση των ενοικίων και η εκτόξευση του κόστους ζωής ειδικά στην Αθήνα;

Δεν με ανησυχεί απλά. Τρέμω ότι έρχεται καλπάζοντας η μέρα που θα πρέπει να φύγω από τη γειτονιά που μένω εδώ και 20 χρόνια. Ίσως και να πρέπει ξαφνικά να συγκατοικήσω ή να μετακομίσω με υψηλό ενοίκιο σε κάποιο άθλιο διαμέρισμα. Γιατί έτσι έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή για όποιον τυχαίνει να ψάχνει σπίτι -είναι απελπισία!

Η άνευ όρων και άνευ κοινωνικής στρατηγικής αξιοποίηση των διαμερισμάτων της Αθήνας για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και γενικά η φούσκα των ενοικίων, όπως έχει διογκωθεί από επισκέπτες και επενδυτές, θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ριζικά και οριστικά ο επόμενος Δήμαρχος σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση. Τι να την κάνουμε την τουριστική ανάπτυξη αν είναι οι γειτονιές μας να αποψιλωθούν από τους ανθρώπους που τους δίνουν τον χαρακτήρα τους; Σοβαρά μιλάμε τώρα;

Ευτυχώς, φαίνεται ότι οι πολιτικοί έχουν πιάσει τη δυσαρέσκειά μας για το στεγαστικό πρόβλημα, και θα παρακολουθήσω με αγωνία (κατ’ αρχάς ως Αθηναίος νοικάρης), που θα πάει το πράγμα.

Και ναι, όλα είναι ακριβά στην Αθήνα πια. Και συγκρίνονται με τις απλησίαστες τιμές σε πρωτεύουσες με τετραπλούς μισθούς. Ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που γνωρίζαμε καταρρέει.

Πώς θα είναι η Αθήνα μια βιώσιμη πόλη τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους τουρίστες;

Η Αθήνα είναι μια εκπληκτικά πλούσια σε συναρπαστικές εμπειρίες μεσογειακή πρωτεύουσα, και είμαστε τυχεροί που ζούμε εδώ. Όπως συμβαίνει, όμως, με όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου, τα προβλήματα του υπερπληθυσμού (κυκλοφοριακό, απορρίμματα, μόλυνση ασφάλεια κ.α.) διογκώνονται.

Όσο δεν κάνεις τίποτα, όπως συνέβαινε με προηγούμενους Δημάρχους που δείλιασαν, βαρέθηκαν και κρύφτηκαν, τα προβλήματα γίνονται τέρατα, Όταν αρχίζεις να τα αντιμετωπίζεις συστηματικά, τόσο κεντρικά όσο και ξεχωριστά σε κάθε μία από τις 129 γειτονιές της πόλης, όπως έκανε η παρούσα δημοτική αρχή, υπάρχει ανακούφιση και μακροπρόθεσμα ύφεση και λύση.

Μιας και έχετε σπουδάσει μηχανικός, πώς μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο ο κτιριακός πλούτος της πόλης;

Έχω σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, αλλά η αρχιτεκτονική είναι η αδυναμία μου και με εντυπωσιάζει όλη αυτή η ποικιλία που βρίσκεις στην Αθήνα, από τον Παρθενώνα, τα βυζαντινά εκκλησάκια και τα νεοκλασικά, μέχρι το βιοκλιματικό Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τον Ρένζο Πιάνο ή τις αστικές πολυκατοικίες του Άρη Κωνσταντινίδη.

Ξέρετε, πολλοί φοιτητές απ’ όλον τον κόσμο έρχονται στην Αθήνα για να τη μελετήσουν, αφού δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό το συναρπαστικό μίγμα.

Έχουμε, όμως. οπωσδήποτε ανάγκη τρία πράγματα:

Πρώτον, να συντηρηθεί επαρκώς ο ήδη υφιστάμενος κτιριακός πλούτος. Δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας που χρειάζεται τη φροντίδα μας. Είδατε τι έγινε πρόσφατα με το σκέπαστρο Καλατράβα. Ή βλέπουμε με τα μάτια μας σε ορισμένες γειτονιές το αστικό τοπίο να παρακμάζει με τις άβαφες πολυκατοικίες και τα μισογκρεμισμένα νεοκλασικά.

Δεύτερον, να επενδύσουμε σε νέα υψηλή αρχιτεκτονική που θα μας δώσει ελπίδα, όραμα και αγάπη για την Αθήνα του μέλλοντος. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ θα είναι ένα καλό τέτοιο παράδειγμα.

Και τρίτον, να ασχοληθούμε και με το επίπεδο του δρόμου, με τον αστικό εξοπλισμό και το πράσινο. Τι να τα κάνεις τα ωραία κτίρια, αν δεν μπορείς να βολτάρεις ευχάριστα και με ασφάλεια στην πόλη σου;

Πόσο σημαντικό είναι για την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας να πηγαίνει στη δουλειά του με τα πόδια, όπως εσείς;

Σούπερ σημαντικό! Για μένα ήταν επιλογή να μη χρειάζεται να περνάω ώρες ολόκληρες πήγαινε-έλα σπίτι- δουλειά. Το έχω κάνει στο παρελθόν για πολλά χρόνια και τόσος χρόνος χαμένος, τον οποίο θα μπορούσα να έχω δώσει σε ύπνο, φίλους και δραστηριότητες, δεν αναπληρώνεται.

Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι κάθε μια γειτονιά της Αθήνας πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και να είναι ένα αυτάρκες κύτταρο. Ώστε να μπορείς να ζεις και να εργάζεσαι μέσα σε walking distance. Το να πάρεις το αυτοκίνητο να πας πιο έξω, να είναι επιλογή, όχι υποχρέωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 26 Νοε 2023 | 09:27

Ο Χάρης Δούκας στο TheTOC: "Θα αφήσω την Πανεπιστημίου στην ησυχία της" - Τα παιδικά χρόνια, η σύντροφός του και το όνειρό του

Ο Χάρης Δούκας μιλάει στο ΤheTOC για το δύσκολο έργο που τον περιμένει αλλά και τις προτεραιότητές του ως δήμαρχος Αθηναίων.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ 21 Νοε 2023 | 18:05

Mε 24.000 φωτάκια και στολίδια φωταγωγείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο την Πέμπτη στο Σύνταγμα

Δέκα χριστουγεννιάτικα χωριά με πλούσιο πρόγραμμα στήνονται σε ισάριθμες πλατείες.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ 20 Νοε 2023 | 18:48

Ο Μπακογιάννης μειώνει κατά 5% τα δημοτικά τέλη στην Αθήνα - Ποιοι απαλλάσσονται τελείως

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση Μπακογιάννη - Πλέγμα απαλλαγών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της πόλης.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ 16 Νοε 2023 | 08:03

Το εμβληματικό θέατρο "Εμπρός" στου Ψυρρή περνά στα χέρια του Δήμου Αθηναίων

Από το 1988 έως το 2007 λειτούργησε για πρώτη φορά ως θέατρο, ενώ το 2011 τέθηκε υπό κατάληψη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Νοε 2023 | 07:29

Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη με Δούκα στο Μαξίμου - Μετά τις κόντρες για το μετρό στα Εξάρχεια και τις κάμερες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11:00 14 Νοε 2023 | 09:28

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Χάρης Δούκας - Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα υποδέχεται σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ 11 Νοε 2023 | 12:56

Χάρης Δούκας: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση του με την 28χρονη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου

Η τρυφερή σχέση ανάμεσα στον νέο δήμαρχο Αθηναίων και τη νεαρή διεθνολόγο προχωράει με τους καλύτερους οιωνούς.

Η ΣΤΙΛΑΤΗ CASUAL ΕΜΦΑΝΙΣΗ 09 Νοε 2023 | 13:33

Σία Κοσιώνη: Άνετη και στιλάτη στην πόλη με γκρι τσάντα Christian Dior και μπλέιζερ στην ίδια απόχρωση

Ο tone sur tone συνδυασμός της Σίας Κοσιώνη, η υπέροχη πρωινή Dior τσάντα της και το τζιν με τα ξέφτια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 08 Νοε 2023 | 11:49

Μπακογιάννης για Εξάρχεια: Το δίλημμα "μετρό ή δέντρα" είναι τεχνητό, ψευδές και πάλιωσε

Σε ανάρτηση σχετικά με το μετρό στα Εξάρχεια, προχώρησε ο Κώστας Μπακογιάννης, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων για την κοπή των δέντρων και τις προσαγωγές, σημειώνοντας πως με "το μετρό δεν παίζουμε".

ΓΡΑΜΜΗ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ 08 Νοε 2023 | 10:38

Πού θα μεταφυτευτούν τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων - Προμήθεια άλλων 2.975 νέων δέντρων για τα έργα του Μετρό

"Το δίλημμα "μετρό ή δέντρα" είναι τεχνητό, είναι ψευδές και επιπλέον πάλιωσε", τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 30 Οκτ 2023 | 10:17

Επανέρχεται ο Χάρης Δούκας για τη Βασιλίσσης Όλγας: Τα 5 παράδοξα - "Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες"

Ο κ. Δούκας παραθέτει πέντε "παράδοξα" -όπως τα χαρακτηρίζει- σημεία γύρω από την υπόθεση η οποία τον έφερε σε κόντρα με τον Κώστα Μπακογιάννη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 29 Νοε 2023 | 17:49

Ο Πολάκης τρολάρει το νέο κόμμα των "11": Προσοχή στο όνομα, μπορεί να φύγει ο Μπίστης και να καταστραφείτε

Το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πιθανόν να μετεξελιχθεί σε κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.