Τσιάρας για Novartis: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η λειτουργία βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, νωρίτερα στη Βουλή, η οποία αφορούσε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η λειτουργία βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, νωρίτερα στη Βουλή, η οποία αφορούσε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου, λέγοντας ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί την αρχή και το τέλος του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και χωρίς αυτήν δεν νοείται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών ούτε και η αρχή του κράτους δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, όπως σημείωσε, "τίθεται τεράστιο ζήτημα όταν επιχειρείται αθέμιτος επηρεασμός των δικαστικών οργάνων, ιδίως όταν ο επηρεασμός αυτός αφορά εκκρεμή υπόθεση, όπως η υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου Novartis" και "τεράστιο, επίσης, ζήτημα δημιουργείται όταν κορυφαίος υπουργός, που τυγχάνει ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη, απειλεί δικαστικό λειτουργό".

"Ξεπερνάει κάθε όριο το πρωτοφανούς μεγέθους απαξιωτικό και απειλητικό ύφος που χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος ότι η εισαγγελική λειτουργός που ερευνά την υπόθεση πρέπει να πάει φυλακή", τόνισε ο κ. Μάρκου και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης "να επιλέξει τον δύσκολο αλλά συνετό δρόμο που επιβάλλει η θέση του, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και παίρνοντας σαφείς αποστάσεις και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ελεγχόμενος υπουργός μίλησε ως πολίτης".

"Πίστευα ότι ειδικά μετά την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν θα υπήρχε μια τέτοια ερώτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης", επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν περάσει τεράστια περιπέτεια, όλη την προηγούμενη περίοδο, και άρα η δυνατότητά του να μιλήσει για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να συνδέεται με την υπουργική θέση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Μίλησε ως ένας πολίτης, ο οποίος εύλογα θα μπορούσε να εκφράσει την προσωπική του αγανάκτηση, διότι μετά από χρόνια δεν έχει διαλευκανθεί μία υπόθεση και όλοι είδαν πού κατέληξε αυτή η υπόθεση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και πού βρίσκεται σήμερα. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μία τέτοια θέση, σε μία δυνατότητα προσωπικής έκφρασης μπορεί να μιλήσει και να πει κάποια πράγματα. Βεβαίως, όλα όσα λέγονται δημόσια προφανώς κρίνονται. Αυτό όμως που έκανε ο κ. Γεωργιάδης, νομίζω το έχουν κάνει όλοι οι "εμπλεκόμενοι", μετά από αυτή την πρωτοφανή μεθόδευση που υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία οδήγησε 10 πολιτικά πρόσωπα σε μία πρωτοφανή διαπόμπευση. Και το έκαναν με διαφορετικό τρόπο και ύφος ο καθένας, ακόμη και με μηνύσεις κατά δικαστικών λειτουργών. Πιστεύω ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να υπερασπίζεται κάποιος τον εαυτό του, με όποιο νόμιμο μέσο μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Ακόμη και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν αυτό το δικαίωμα και η πολιτική συμπεριφορά όλων αξιολογείται και κρίνεται από τους πολίτες", απάντησε ο κ. Τσιάρας.

"Ο ρόλος μου ως υπουργού Δικαιοσύνης περιγράφεται σαφώς από το Σύνταγμα. Περιορίζεται στις αρμοδιότητες που άπτονται αποκλειστικά στην οργάνωση της διοίκησης της δικαιοσύνης και του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών για τους λόγους που προβλέπει ο νόμος. Σεβόμενος την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η δική μου θεσμική ευθύνη, μου επιβάλλει να απέχω από οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση που άμεσα ή έμμεσα θα μπορούσε να επηρεάσει εν εξελίξει δικαστικές έρευνες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως και δικαστικούς λειτουργούς. Τιμώ και σέβομαι τους Έλληνες δικαστές και τους έχω πραγματικά εμπιστοσύνη. Όλες οι πτυχές αυτής της θλιβερής ιστορίας θα ερευνηθούν και οι τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών", πρόσθεσε.

"Δεν περίμενα να υιοθετήσετε αυτά τα περί προσωπικών απόψεων", σχολίασε ο κ. Μάρκου και συμπλήρωσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σαν να μαζεύτηκαν πολλές προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές τελευταία στη ΝΔ. Στο θέμα της δικαιοσύνης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πρόσφατα προχώρησε σε απροκάλυπτη και ωμή παρέμβαση στο έργο των δικαστών, σχολιάζοντας αγόρευση εισαγγελέως σε δίκη πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, για τη ΝΔ το όλο ζήτημα των προσωπικών απόψεων και ιδιωτικών συμπεριφορών το έχετε φτάσει σε άλλο επίπεδο. Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει ιδιωτική την υπόθεση πρώην υπουργού της ΝΔ που εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδεραστίας, όπως αποκαλύφθηκε από τις νόμιμες ηχογραφήσεις της ΕΥΠ. Ιδιωτική ήταν και η παρόμοια υπόθεση παιδεραστίας άλλου μεγαλοστελέχους, προσωπικού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη ο οποίος απαλλάχθηκε από το δικαστήριο λόγω παραγραφής. Κάπως περίεργα δεν είναι όλα αυτά; Και πώς συσσωρεύονται και τόσοι παιδεραστές στη ΝΔ; Υποθέτω έφτασε στο γραφείο σας ο ήχος από το χαστούκι του προέδρου του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έκαναν λόγο για στοχοποίηση δικαστικού λειτουργού. Τελικά τι είναι ντροπή για τη ΝΔ;". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, επίσης, "προστασία και θαλπωρή που παρέχει η ΝΔ σε παιδεραστές και συνεργάτες κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου, όπως εν ενεργεία βουλευτής της".

"Αν θεωρείτε όλα αυτά ως παρεμβάσεις, θα πρέπει να δικαιολογήσετε τη ρήση του πρώην πρωθυπουργού ότι η δικαιοσύνη είναι ένα θεσμικό εμπόδιο, δηλώσεις υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η δικαιοσύνη είναι προστασία του κάθε νταβατζή και βεβαίως μία σειρά γεγονότων που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ήθος και τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τη δικαιοσύνη η προηγούμενη κυβέρνηση", απάντησε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι σήμερα δεν υπάρχει υπουργός που να προαναγγέλλει έξω από τον Άρειο Πάγο το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. "Πόσο άνετα αισθάνεστε όταν διασύρθηκαν και διαπομπεύθηκαν δέκα άνθρωποι απλά και μόνο από μία πολιτική σκοπιμότητα; Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί και λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί όλες. Αυτό δεν ήταν μεθόδευση της προηγούμενης κυβέρνησης; Εγώ δεν έχω μπει στον πειρασμό να κρίνω δικαστικές αποφάσεις ή να προαναγγείλω εξελίξεις στον χώρο της δικαιοσύνης. Αυτά είναι έργα και ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης", είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι είναι 22 οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στον χώρο της δικαιοσύνης. "Θα ξεχάσει κανείς ότι είχε διαπομπευθεί μέχρι και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ; Θα ξεχάσει κανείς τις δηλώσεις μελών της προηγούμενης κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι σεβαστές;", σημείωσε ο κ. Τσιάρας και κάλεσε τον βουλευτή να αναλογιστεί πόσες φορές η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε συστηματική προσπάθεια παρεμβάσεων στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 04 Αυγ 2020 | 17:33

"Βόμβα" Γεωργιάδη για κορονοϊό: Μπορεί να επιστρέψουν τα sms για την μετακίνηση

Μπορεί να επιστρέψουν τα sms για την μετακίνηση των πολιτών δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ" 04 Αυγ 2020 | 13:43

Χρυσοχοΐδης: Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στέλνει στον εισαγγελέα τις θεωρίες συνωμοσίας που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 03 Αυγ 2020 | 16:25

"Σφαγή" Πολάκη - Τσακαλώτου: Έτσι θα ελεγχθούν και θα σπάσουν οι αρμοί της εξουσίας!

Mε ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης στέλνει "χαιρετισμούς από τα Σφακιά" στον πρώην υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 03 Αυγ 2020 | 16:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί βγήκε με μάσκα ακόμα και σε "παράθυρο" εκπομπής

Φορώντας μάσκα ακόμα και σε "παράθυρο" εκπομπής εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας