Follow us

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλέξης Τσίπρας Θεσσαλονίκη 2

"Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της βόρειας Ελλάδας συνολικά, είναι δραματική και κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες γι’ αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια σε σχέση με την βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και εργαζόμενους σε αυτό.

"Όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες προδίκαζαν, διαμήνυαν σε όλους, τους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των σοβαρών περιστατικών και θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, μόλις μια βδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολιούχο, ενώ την 28η Οκτωβρίου με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες γινόταν λιτανεία παρουσία εκατοντάδων πιστών και της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης που κατά τα άλλα είχε αναστείλει την παρουσία εκπροσώπων της στην δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης [υπήρχε] συνωστισμός πολιτών και η ευθύνη διαρκώς [επιρρίπτονταν] στον πολίτη. Καμία ευθύνη στις αρχές. Καμία πολιτική ευθύνη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση. Και -καθώς έχει κρασάρει το σύστημα στην βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές- ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας", επισήμανε.

Αλέξης Τσίπρας Θεσσαλονίκη

Οι κρίσιμες ευθύνες είναι γνωστές και θα καταλογιστούν

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μίλησε για ευθύνες που θα καταλογιστούν λέγοντας: "Βεβαίως, οι κρίσιμες ευθύνες είναι γνωστές και θα καταλογιστούν. Εμείς είχαμε γίνει γραφικοί να φωνάζουμε ότι δεν τελείωσε ο κίνδυνος με την επιτυχία της πρώτης φάσης.

Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και ανήγγειλε 15.000 προσλήψεις στον στρατό, όχι στα νοσοκομεία. Κι όταν λέγαμε για ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι είναι πεταμένα λεφτά. Υπάρχουν οι δηλώσεις. Τι κάνουμε τώρα όμως; Αυτό έχει σημασία. Διότι τώρα είναι η ώρα να σώσουμε οτιδήποτε μπορεί να σωθεί".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διατύπωσε μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη δημόσια υγεία, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε "οριακό σημείο".

Τσίπρας Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα για τις προτάσεις αυτές υπογράμμισε:

- Εμείς λέμε άμεση προτεραιότητα, εδώ στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν νέες κλίνες. Το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: οφείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να πάρει την απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ανοίξουν οι κλίνες και κλίνες εντατικής για να καλυφθούν περιστατικά.

-Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών μονάδων. Σε μια κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να είναι το κέρδος πάνω, στη λογική μας σε μια κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει ιδιώτης και Δημόσιο, όλοι πρέπει να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου, διότι, όπως είπε, "δεν είναι μόνο η επιλογή για την προστασία ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό αλλά και σε σχέση με όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν χρόνια ή έκτακτα περιστατικά. Κι εδώ έχει γίνει αναστολή στο 80% των χειρουργείων όλων των υπόλοιπων περιπτώσεων. Οφείλουμε λοιπόν άμεσα να προχωρήσουμε στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και στην κάλυψη περιστατικών Covid-19 σε όποιες ιδιωτικές κλινικές κριθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα".

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων, είπε πως "υπάρχει μια κούραση, μια απογοήτευση από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήτανε στην πρώτη γραμμή, είναι στη πρώτη γραμμή" και συνέχισε: "Εδώ και οκτώ μήνες δίνουν τη μάχη. Κάποιοι τους χειροκροτούσαν και τώρα τους ξεχάσανε. Νομίζω ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι:

-Αυτή την στιγμή να πάρουμε αποφάσεις σε σχέση με την αναμόρφωση του μισθολογίου και για γιατρούς και για νοσηλευτές. Την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Την προκήρυξη, εμείς είπαμε για τουλάχιστον 15.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Την επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών του επικουρικού προσωπικού αλλά και όσων είναι με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Δεν μπορεί αυτή την ώρα να φεύγει ούτε ένας από το σύστημα υγείας. Πρέπει να έρχονται.

-Να δοθούν κίνητρα και μισθολογικά γιατί πολλές φορές υπάρχει πρόθεση να προσληφθούν γιατροί και δεν βρίσκονται ειδικότητες.

-Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να παρθούν κρίσιμες και γενναίες αποφάσεις. Και τέλος το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, έπρεπε να είχε γίνει χθες, είναι σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ. Είναι αδιανόητο να μην συνταγογραφούνται και να μην καλύπτονται δωρεάν.

Τα διαγνωστικά τεστ μπορούν να προλάβουν καταστάσεις πριν επιδεινωθούν. Ο πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να δώσει 80 ευρώ -μια τετραμελής οικογένεια να δώσει πάνω από 300- να έχει δυνατότητα συνταγογράφησης από το Δημόσιο του διαγνωστικού τεστ.

Αυτονόητα πράγματα. Έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και οκτώ μήνες. Έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, πρέπει να γίνουν.

Στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού "δεν χωράνε ούτε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε προπαγανδιστικά ψέματα και προπαγανδιστικές πολιτικές. Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο απώλειας της ανθρώπινης ζωής", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή και μέλη της διοίκησης από τα οποία ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί.

Στον προαύλιο χώρο συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ελένη Σιώτου είπε ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο, καθώς οι 25 κλίνες ΜΕΘ και 82 κλίνες Covid-19 έχουν ήδη γεμίσει. Επίσης ότι μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου έχουν βρεθεί 71 θετικά κρούσματα. Μέσα στο 2020 ζήτημα να έγιναν 2 ή 3 μόνιμες προσλήψεις και το νοσοκομείο ενισχύθηκε με περίπου 100 άτομα, που δεν είναι μόνιμο προσωπικό και μπορούν να προσφέρουν επικουρικές εργασίες, όπως προσέθεσε.

Η ίδια μίλησε για έλλειψη σχεδιασμού, τόνισε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 500) και χαρακτήρισε "ανέκδοτο" τις υποσχέσεις για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Γιατροί άλλων ειδικοτήτων, εκτός Covid-19 είπαν ότι στις κλινικές τους γίνεται ήδη επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν, επειδή υπάρχει η εντολή να γίνονται μόνο το 20% των χειρουργείων που εκτελούνταν πριν, ενώ αναρωτήθηκαν τι θα γίνουν οι ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Τόνισαν πως η επίταξη ιδιωτικών μονάδων νοσηλείας μπορεί να δώσει λύση σε αυτή τη φάση και η πρόεδρος του σωματείου είπε πως "βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο πάμε όλοι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

PRIDE PARADE 25 Ιουν 2022 | 20:12

Θεσσαλονίκη: Το 10ο Τhessaloniki Pride ολοκληρώθηκε με την Παρέλαση Υπερηφάνειας [εικόνες, βίντεο]

Το 10ο Thessaloniki Pride στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται με την Παρέλαση Υπερηφάνειας, μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 25 Ιουν 2022 | 16:46

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για Τσίπρα: Θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, αν βγει ο ήλιος από τη Δύση

"Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ξεζούμισε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 25 Ιουν 2022 | 14:21

ΣΥΡΙΖΑ για ρήτρα αναπροσαρμογής: Όλοι γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τη ληστεία - Δεν γλιτώνει την οργή των πολιτών ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι "τώρα που έρχονται οι εκλογές αποφάσισε να ξεχάσει όλα όσα έλεγε και έκανε και πανικόβλητος σπεύδει δήθεν να την αναστείλει και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες".

ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25 Ιουν 2022 | 12:00

Τσίπρας σε γραμμή Καραμανλή: Τέλος το πάρτι για τους δέκα νταβατζήδες - Μόνο με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ η προοδευτική κυβέρνηση

"Ποτέ δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι", λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι "μόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Ιουν 2022 | 22:38

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου - Κατέβασε 11χρονο επειδή δεν φορούσε μάσκα

Οδηγός λεωφορείου ζήτησε από 11χρονο να κατέβει από το λεωφορείο γιατί δεν φορούσε μάσκα κατά του κορονοϊού - Τον έψαχναν οι γονείς του

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ 24 Ιουν 2022 | 18:53

Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ : "13 εκατ. ευρώ δάνεια έχουν οι γαλάζιοι βουλευτές" - "Ούτε μεμπτό είναι, ούτε παράνομο"

Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες και την τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 24 Ιουν 2022 | 15:18

Γιώργος Μαζωνάκης: Μαγείρεψε για άστεγους παρέα με την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος" [Βίντεο]

Ο Γιώργος Μαζωνάκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και μαγείρεψε για αστέγους κι άλλους συνανθρώπους μας σε ανάγκη με την οργάνωση "Ο Άλλος Άνθρωπος"

Η ΣΠΟΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Ιουν 2022 | 13:59

Ο Άδωνις στο Σύνταγμα: Αγόρασε κουλούρι, έβγαλε σέλφι και ειρωνεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε"

Για να αγοράσει ένα κουλούρι πήγε στο Σύνταγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ 24 Ιουν 2022 | 13:17

Θεσσαλονίκη: Κοπάδι αγριογούρουνα κάνει... τσάρκα στο Ρετζίκι [βίντεο]

Τα αγριογούρουνα βγήκαν στον δρόμο, με τους οδηγούς να ακινητοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μην προκληθεί τροχαίο ατύχημα.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2022 | 13:12

Οδηγίες Τσίπρα στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές: Να βγαίνετε στα ΜΜΕ και να κάνετε περιοδείες

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, βασικό θέμα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στρατηγική του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 24 Ιουν 2022 | 12:23

Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του νόμου περί πόθεν έσχες - Ζητά αποδεικτικά για δάνεια και ακίνητα

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες".

ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 24 Ιουν 2022 | 11:51

Γεωργιάδης: Ως το τέλος του 2022 το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως το τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 24 Ιουν 2022 | 11:49

Απίστευτη απάτη στη Θεσσαλονίκη: Ζημιά άνω των 2,6 εκατ. ευρώ σε 34 επιχειρήσεις από σπείρα

Καίριο πλήγμα σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών – επιχειρήσεων αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ.