Τσίπρας: Βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια

Γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια

Γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε υπενθυμίζοντας, κατά τα δικά του λόγια, με το πως ήταν η κατάσταση τον Ιανουάριο του 2015 και που είναι η Ελλάδα σήμερα.

"Η ανεργία επί ημερών σας ήταν στο 28% ενώ η ανεργία των νέων στο 60%. Μέσα στα 5 χρόνια των 2 πρώτων προγραμμάτων 800.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Πετύχατε το απόλυτο διπλό φιάσκο. Από τη μια είχατε βάλει την υπογραφή σας σε πλεονάσματα 4,5% και από την άλλη δεν καταφέρατε ποτέ να τη προσεγγίσετε. Επομένως τι καταφέρατε; Να φτιάξετε μια οικονομία που ήταν αναντίστρεπτα εκτός πορείας όπως έλεγαν οι θεσμοί. Και είχατε το θράσος να μιλάτε για τέλος των μνημονίων."

Και συνέχισε:

"Όχι μόνο δεν πήρατε καμία ρύθμιση για το χρέος αλλά και δεν προχωρήσατε και σε καμία μεταρρύθμιση. Και φυσικα όταν καταλάβατε ότι η εκλογική ήττα ήταν αναπόφευκτη ασχοληθήκατε με το πώς θα οργανώσετε το σχέδιο του εγκλωβισμού της επόμενης κυβέρνησης, για να βρεθεί με άδεια ταμεία. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα."

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως στις 20 του Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, "οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημονια. Εκεί όπου απέτυχαν 3 δικές σας κυβερνήσεις αυτή η κυβέρνηση το πέτυχε. Η ανεργία έχει μειωθεί σε 3 χρόνια κατά 7 μονάδες και η ανεργία των νέων κατά 20 μονάδες. Εμείς δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας."

Επιπλέον σημείωσε ο πρωθυπουργός, ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ιστορική διότι επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και δημιουργεί καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία, ενώ, τόνισε, πως η λύση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές.

"Εκτός και αν κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι μετά τον κ. Μοσκοβισί και οι αγορές είναι κομμάτι της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της ΝΔ. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και βγαίνουν από αυτά. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος θα ανήκει στις εκλεγμένες από το λαό κυβερνήσεις της χώρας. Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτο είναι που δυσκολεύεστε να παραδεχθείτε."

"Ο ελληνικός λαός βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια έχει προοπτική. Προχωρήσαμε με σχέδιο και στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να κανουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι η πιο κρίσιμη. Για αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα σχέδια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το τέλος των μνημονίων μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Καθένας θα πρέπει να δει απτά στην καθημερινότητά του σταδιακή βελτίωση."

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του ευθέως κατά του προέδρου της ΝΔ.

"Κύριε Μητσοτάκη σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική. Θέλετε να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καταστροφή. Κατανοείτε όμως τις θετικές προοπτικές. Θα έπρεπε όμως να είστε θαρραλέος. Αλλά εσείς ποτέ δεν ήσασταν θαρραλέος για να αναγνωρίσετε ότι η χώρα πάει καλύτερα. Όποιος δεν έχει θάρρος το αντικαθιστά με θράσος. Το αποδείξατε με την επίθεσή σας στον κ. Μοσκοβισί. Γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα. Γιατί όσα είπε κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα. Και τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη. Ψεύτες και όσοι μετά το Eurogroup είπαν τα ίδια με τον Μοσκοβισί. Ψεύτης και ο Γιούνκερ που είπε τα ίδια σε αυτήν την αίθουσα. Ψεύτες και οι ευρωπαίοι ηγέτες, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι αγορές. Ψεύτες όλοι."

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην "υπεροπλία" του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΜΜΕ.

"Έχετε μια προφανή επικοινωνία υπεροπλία ΜΜΕ στην Ελλάδα. Το να πείσετε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση είναι λίγο δύσκολο. Το εντυπωσιακότερο όλων δεν είναι μόνο η στάση της ΝΔ για να υπερασπιστεί το ψέμα περί 4ου μνημονίου. Πιο ενδιαφέρουσαν η πρεμούρα στο θέμα των συντάξεων. Κρατήστε τα προσχήματα. Βγήκε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης και έσπευσε να μαλώσει τον επίτροπο που μίλησε για ελαστικές δεσμεύσεις στο βαθμό που πιάνονται οι στόχοι και τα πλεονάσματα. Το συμπέρασμα είναι ένα: Ότι τελικά επιθυμείτε την περικοπή των συντάξεων και φοβάστε μήπως και το μέτρο αυτό τελικά δεν εφαρμοστεί. Αποδείξατε στους Έλληνες ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις. Δεν σας ενδιαφέρουν οι ανάγκες των ανθρώπων αλλά η πολιτική σας επιβίωση. Πορεύεστε με ένα δόγμα: Όσα χειρότερα για το λαό τόσο καλύτερα για εσάς."

Ακολούθως, ο πρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, με στόχο να λάβει διαβεβαιώσεις ότ η Γερμανία θα πιέσει ώστε αν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

"Όπως μάθαμε σήμερα από ένα αποκαλύπτικό δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο. Ντροπή. Πρέπει να ντρέπεστε. Αλλά επειδή το θράσος σας δεν έχει όρια, την ίδια στάση έχετε πάρει και με τα όσα έχουν να κάνουν με την προσφυγική κρίση. Κατηγορήσατε την κ. Μέρκελ και εμένα ότι κάνουμε παζάρια και βρώμικες συναλλαγές. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε το ΦΠΑ στα νησιά με τη δημιουργία νέων hot spot. Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας."

"Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα και πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της συντηρητικής παράταξης αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε την εσωκομματική αναμέτρηση και εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο ο κ. Μειμαράκης. Με τον κ. Μεϊμαράκη είχα έντονη αντιπαράθεση, πάντοτε όμως με πολιτικά επιχειρήματα. Και του αναγνωρίζω ότι στη δύσκολη στιγμή έβαλε μπροστά το εθνικό και όχι το προσωπικό συμφέρον. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα εξευτελιζόταν αλλά θα μου έλεγε ότι εμείς βάζουμε πλάτη για τις συντάξεις γιατί είναι καλό για όλους μας. Κύριε Μητσοτάκη είστε εγκλωβισμένος σε μια στάση επιζήμια για τη χώρα."

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν χωρίς το άλλοθι των μνημονίων.

"Οι καταστροφικές πολιτικές που σχεδιάζετε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν χωρίς το άλλοθι των μνημονίων. Τα διλήμματα είναι σαφή: Με το 8ωρο ή το 12ωρο. Με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις; Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή με την εργασιακή απορρύθμιση; Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ή με την φοροασυλία του μεγάλου πλούτου;"

Για να ακολουθήσει η μομφή προς τη ΝΔ και τον αρχηγό της για υιοθέτηση διχαστικών πολιτικών.

"Παίζετε επικίνδυνο παιχνίδι. Αποφασίσατε σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα να διχάσετε τους Ελληνες για να μην διχάσετε το κόμμα σας. Με τη στάση σας παίρνετε οριστικά διαζύγιο με ότι ονομάστε φιλευθερισμός και κεντροδεξιά. Υιοθετώντας το λόγο μιας νέας εθνικοφροσύνης προσφέρετε πολιτική κάλυψη στον φασισμό. Δώσατε την ευκαιρία σε κάθε είδους ομάδες να βγουν από τις κρυψώνες τους. Έχετε ευθύνη κ. Μητσοτάκη για την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής. Υποθηκεύετε και το δικό σας πολιτικό μέλλον.

Είχατε μια ιστορική ευκαιρία, στο προσφυγικό, να διαλέξετε τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Συνεχίζετε την αγαστή σύμπλευση με την ακροδεξιά εντός και εκτός συνόρων. Ταυτίζεστε με τις απόψεις του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς. Την Ευρώπη των λαϊκιστών και των εθνικιστών. Που απειλούν την ύπαρξη της ΕΕ. Σημερα με τη στάση σας στο Μακεδονικό και το προσφυγικό χαρακτηρίζεστε ως ο έλληνας Όρμπαν."

Για το τέλος, ο κ. Τσίπρας επεφύλαξε ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίον χαρακτήρισε ως πολιτικό κατασκεύασμα επιχειρηματικών συμφερόνων, ενώ έκανε αναφορά στους κυρίους Φρουζή και Χριστοφοράκο.

"Aποδεικνύεται ότι θέλετε να καταγραφείτε ως ένας πολιτικός απατεώνας. Την ώρα που σκορπάτε τον διχασμό, ψεύδεστε. Είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών συμφερόντων, μεταξύ αυτών και του κ. Φρουζή. Του κατηγορούμενου για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Αυτού που διοργάνωνε δείπνα προς τιμήν σας. Και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την εκλογή σας στην ηγεσία της ΝΔ. Και είχατε το θράσος να μας λέτε ότι στήσαμε σκευωρία. Τι σας υποσχέθηκαν όλοι αυτοί;

Η χώρα δεν είναι πια τσιφλίκι. Ούτε του κ. Φρουζή, ούτε του κ. Χριστοφοράκου. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Τον επίλογο αυτής της Ελλάδας του χτες τον έχει γράψει ο ελληνικός λαός."

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 174 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ 13 Οκτ 2021 | 14:49

Άρση ασυλίας Πολάκη για εξύβριση του Στουρνάρα- Τον είχε αποκαλέσει "τρισάθλιο αρχιτραπεζίτη"

Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη για το αδίκημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας