Τσίπρας: Εχουμε επίγνωση της στάσης των αγορών

Τον Σαμαρά προσωπικά βάζει στο στόχαστρό του ο Αλ. Τσίπρας. Και αυτοκριτική στην ΚΕ αλλά και βολές κατά του γγ του ΚΚΕ. Νέο μήνυμα Λαφαζάνη στην ηγεσία.

Από τη σφοδρή, σε κάποια σημεία και προσωπική, επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίστηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία άνοιξε η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας», ήταν η χαρακτηριστική μομφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επεχείρησε όμως και την αποδόμηση του τελευταίου, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, κάστρου της κυβέρνησης: την αξιοπιστία του πρωθυπουργού. «Ο κ. Σαμαράς πήγε από το ‘όχι στο μνημόνιο - ναι στη δανειακή σύμβαση’ που έλεγε το 2011, στο ‘ναι στο μνημόνιο, όχι στη δανειακή σύμβαση’ το 2014» είπε χαρακτηριστικά

Μόνο για τις καρέκλες

Ενώ στο «κατηγορώ» κατά της συγκυβέρνησης, θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβει κανείς και την αποστροφή, «δεν τους απασχολεί η επόμενη μέρα, το μόνο που ξέρουν είναι να διαχειρίζονται επικοινωνιακά τις αγωνίες του λαού μας, το μόνο που τους νοιάζει είναι να παρατείνουν την παραμονή τους στις καρέκλες της εξουσίας. (Όμως) επειδή διαισθάνονται ότι δεν θα έχουν επόμενη ημέρα, ούτε στα ίδια τα κόμματά τους, γι’ αυτό και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα. Δεν διστάζουν προκειμένου να υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στη χώρα».


Παρά ταύτα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στην κινδυνολογία και την πόλωση, γιατί είναι σήμερα η δύναμη σταθερότητας στη χώρα», δεσμεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τη συγκυβέρνηση για «το πιο χυδαίο, το πιο υποκριτικό, το πιο απροκάλυπτο ψέμα που έχει ειπωθεί ποτέ», που δεν είναι άλλο -όπως υποστήριξε- από την επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη, μετά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Εσείς πώς θα τα καταφέρετε;


Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και σε ένα ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη πολλών, ιδίως μετά το πρόσφατο κραχ: «Πώς θα τα καταφέρετε;», είναι το ερώτημα, για να το απαντήσει λέγοντας, «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών», μία από τις οποίες είναι η στάση των αγορών. Και όπως παραδέχθηκε, «οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέτεινε ένα σχέδιο που «δεν είναι πυροτέχνημα και επικοινωνιακή φούσκα. Που προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου. Που περιλαμβάνει ένα κοστολογημένο και λεπτομερώς επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη. Και ταυτόχρονα τη σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους».

Το βασικό, κατά τον Αλ. Τσίπρα, δίλημμα προ της κάλπης θα είναι, ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί: η κυβέρνηση των Μνημονίων ή μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή εντολή. «Οι εκλογές -ζήτησε- πρέπει να γίνουν το συντομότερο», ενώ δεν απέκλεισε άλλωστε και το σενάριο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Προεδρική εκλογή χαρακτηρίσθηκε ορόσημο, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια, όπως είπε με έμφαση.

Κατά Κουτσούμπα αλλά και αυτοκριτική

Στο σημείο αυτό επέκρινε μάλιστα τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την πολιτική του των ίσων αποστάσεων. «Δεν είναι επαναστατική γραμμή το να μένεις έξω από τις εξελίξεις... Δεν βοηθά το λαϊκό κίνημα αλλά τους εχθρούς του... το λέει πρώτα από όλα ο δικός τους κόσμος», σημείωσε.

Με αυτοκριτική, τέλος, διάθεση εμφανίσθηκε για τη λειτουργία του κόμματός του, ο Αλ. Τσίπρας, και ζήτησε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, «να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια», αλλά και «να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία, να ανοίξουμε και τα ψηφοδέλτιά μας», ώστε να γίνουν «ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε».

Νέο «μήνυμα» Λαφαζάνη σε Τσίπρα

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 26 Φεβ 2020 | 15:07

"Καταπέλτης" ο Μυωνής: Παραδικαστική συμμορία ειχε φτιάξει ο Παπαγγελόπουλος- Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Ένα καλοστημένο παρακρατικό μηχανισμό που ήλεγχε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και στον οποίο συμμετείχαν δικαστές, εκδότες και δημοσιογράφοι κατήγγειλε ο Σάμπυ Μιωνή κατά την κατάθεση του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΣΟΕΕ 26 Φεβ 2020 | 10:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει συνεχώς "αστυνομοκρατία", αλλά θέλει και κεντρώους ψηφοφόρους

Έχει πάντως ενδιαφέρον το "μείγμα" στη ρητορική που αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα περί Δημόσιας Ασφάλειας.

26 Φεβ 2020 | 10:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το περίστροφο στην ΑΣΟΕΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το περίστροφο στην ΑΣΟΕΕ

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Σφαγή" και στη Νεολαία για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θέλουν τους ΠΑΣΠίτες

Στη συνύπαρξή τους το Σάββατο στην αρένα του ταε κβο ντο για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, όπου δεν συνέπιπταν ούτε στα..συνθήματα.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

24 Φεβ 2020 | 16:09

O σωσίας του... Σπηλιωτόπουλου πήγε στην ομιλία Τσίπρα

Απάντηση στα δημοσιεύματα  που τον ήθελαν να δίνει το παρών στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Tae Kwon Do, το απόγευμα του Σαββάτου, απάντησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook.

"ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΜΕ ΑΡΩΜΑ ...ΑΝΕΛ 24 Φεβ 2020 | 06:59

Η "δεξιά συνιστώσα" του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στα κάγκελα τους διαφωνούντες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα "αποκαλυπτήρια" της "δεξιάς" συνιστώσας που ψήνεται εδώ και μήνες.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Φεβ 2020 | 11:14

Μητσοτάκης για Τσίπρα: "Επικαλείται την Αριστερά αλλά είναι η ντροπή της Αριστεράς"

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.