Καλεσμένος στην εκπομπή "Happy Day" του Alpha και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για τις εκλογές, το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με ΝΔ ή ΜέΡΑ25, την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, αλλά και την οικογένειά του.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, με τον ίδιο να σημειώνει αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση για όσα διαφορετικά μπορεί να πράξει το κόμμα του στο ενδεχόμενο μίας νέας θητείας:
"Δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα. Θέλει και εμπειρία, γιατί ο κόσμος θέλει και σιγουριά. Εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, με την Τρόικα, με τα μνημόνια, με δημοσιονομική αυστηρότητα. Έπειτα, ήρθε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Υπήρχαν ελπίδες και προσδοκίες ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα. Δεν πήγαν, όμως, καλύτερα. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Άρα, νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή".
Ερωτηθείς για τη φορολόγηση των πολιτών και τον προϋπολογισμό του κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: "Εμείς είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα δημόσια ταμεία. Η σημερινή κυβέρνηση είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60 δισ. Αν εμείς είχαμε αυτή την ευχέρεια, σήμερα θα είχαμε νοσοκομεία, κοινωνικό κράτος, καλύτερες συντάξεις. Εμείς θα μειώσουμε τον ΦΠΑ. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τους έμμεσους φόρους το 2022 ήταν παραπάνω από το κανονικό κατά 4,5 δισ. Αυτή είναι η λεγόμενη κρατική αισχροκέρδεια. Εμείς λέμε πως η μείωση του ΦΠΑ έχει ένα κόστος 2,5 δισ. Αυτά τα υπερέσοδα γιατί δημιουργούνται; Για να γίνονται επιδοτήσεις. Αυτές, όμως, δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών, αλλά πάνε στα λεγόμενα pass για βενζίνη και σούπερ μάρκετ. Και έτσι κατάντησε η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς "οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι πολιτικές, οι ιδεολογικές, ακόμα και οι αξιακές. Ακόμα κι αν αυτό μπορούσε να είναι θέμα συζήτησης, μετά από μία διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας, νομίζω καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι. Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και είχε δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης στη δικαιοσύνη και την ενημέρωση. Δεν θα ήταν και καλό να γίνει κάτι τέτοιο. Θα τροφοδοτούσε και τα άκρα κάτι τέτοιο".
Παράλληλα, κάλεσε για ακόμα μία φορά τον πρωθυπουργό σε debate, λέγοντας: "Καταρχάς, το δίλημμα της κάλπης Τσίπρας ή Μητσοτάκης δεν το έβαλα εγώ. Το έβαλε ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης. Κι όταν βάζεις αυτό το δίλημμα, πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκριθείς. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται debate. Ο Μακρόν με τη Λεπέν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έκαναν διάλογο, όχι στημένο debate. Ο κύριος Μητσοτάκης το αρνείται και το αρνήθηκε και το 2019. Γιατί δεν έρχεται σε έναν ανοιχτό ουσιαστικό διάλογο; Τι φοβάται;".
Αναφορικά με την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: "Ήταν ένα δυσάρεστο και στενάχωρο γεγονός, αλλά αμέσως μόλις το μάθαμε αντιδράσαμε ακαριαία, άμεσα, σκληρά, αλλά σωστά. Σε μία πατριαρχική κοινωνία όπου τα φαινόμενα της έμφυλης βίας είναι πολύ έντονα, δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Βεβαίως ο κύριος Γεωργούλης, όπως και κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις γι' αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως. Εμείς είμαστε με το θύμα και όχι με το θύτη. Εμείς ενημερωθήκαμε όταν έγινε δημόσια καταγγελία. Η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της. Είναι δυνατόν να μην το ήξερε η οικογένειά της, το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να μην το ξέρουμε εμείς; Εμείς στο "γιατί τώρα" απαντάμε "γιατί έτσι"".
Τι είπε για Βαρουφάκη και ΜέΡΑ25
Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε ότι "οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο".
Υπογράμμισε ότι "εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί". Ανέφερε ότι "δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν" και ότι "υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε με την ανοχή του".
"Πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον Καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν νόμιζε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο". "Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τη χώρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών".