Στο άρθρο 86 που αφορά τις ποινικές διώξεις υπουργών και στην ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Καυτηρίασε την πρακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που για δεκαετίες δεν άλλαξαν το κατάπτυστο όπως είπε άρθρο ενώ και μίλησε για θράσος διότι όπως είπε τα δύο κόμματα λένε και σήμερα ότι αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, αν πήρε μίζες πριν από το 2015 δεν θα διωχθεί, γιατί τα αδικήματά του πηγαίνουν με την παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί.
Μας λέτε με δυο λόγια ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.
Γι’ αυτό εμείς προτείναμε την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86.
Για να είναι ξεκάθαρο ότι –καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς– δεν θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά.
Αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν.
Και ψάχνω να βρω με πιο επιχείρημα προσπαθείτε να φυλάξετε τα νώτα σας.
Μας λέτε: δεν υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία για το άρθρο 86.
Απαντάμε: βεβαίως και υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία και για αυτό ακριβώς προτείνουμε την δήλωση. Ερμηνευτική δήλωση σημαίνει αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος. Αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος μόνο η αναθεωρητική βουλή κάνει.
Μας λέτε: δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομικότητα σε ποινική διάταξη.
Απαντάμε: Για ποια αναδρομικότητα μας λέτε;
Άλλο τροποποίηση διάταξης, άλλο αυθεντική ερμηνεία της διάταξης.
Εδώ δεν εισάγεται νέος ποινικός κανόνας.
Και ξέρετε κάτι; Η πρότασή μας είναι πεντακάθαρη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι.
Όσο ασκήσαμε εξουσία, την κυβερνητική παρουσία μας δεν τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου.
Ενώ η δική σας στάση σήμερα είναι θλιβερή και σκιώδης.
Ψάχνετε να βρείτε νομικά επιχειρήματα και δικαιολογίες, γιατί η δική σας παρουσία στη διακυβέρνηση του τόπου ήταν θλιβερή και σκιώδης, για αυτό άλλωστε και οδηγήσατε τον τόπο στη χρεοκοπία.
Αλήθεια, κυρίες και κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, και του ΚΙΝΑΛ, εσείς τί φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015;
Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας;
Έχετε μήπως αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς και στην εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Κατηγόρησε την ΝΔ ότι με τις προτάσεις της για εκλογή ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία προτείνει το αδιανόητο «Πρόεδρο μειοψηφίας».
Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής!
Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό.
‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη.
Μα τόσο σέβεται η Νέα Δημοκρατία το παρελθόν της; τα στελέχη της; την ιστορία της;
Πότε είχε η Νέα Δημοκρατία εκφράσει τέτοια άποψη για μειοψηφικό Πρόεδρο;
Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;
Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν, αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;
Και, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη και οι λοιποί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που είχατε υπογράψει την πρόταση αναθεώρησης το 2014, τόση αξία δίνετε στην υπογραφή σας, και υπογράφετε τώρα τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα υπογράφατε τότε;
Δε νομίζω πως χρειάζεται να πω οτιδήποτε άλλο γι’ αυτή την πρόταση.
Ούτε ότι είναι αντισυνταγματική, ούτε ότι αναιρεί τον προεδρευόμενο χαρακτήρα του πολιτεύματος και το ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο καθιστά ενεργούμενο της πλειοψηφίας (ή ακόμα και μειοψηφίας) που τον εξέλεξε.
Θα πω μόνο ότι, αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Καταλήγοντας ανέφερε τις προτάσεις του κόμματος του για τον πολιτικό όρκο, το δικαίωμα στην πρόσβαση στο ΕΣΥ, τη παραμονή αγαθών όπως το νερό στο δημόσιο έλεγχο, την ισότητα αμοιβής κα.
«Είμαστε υπερήφανοι για τις προτάσεις μας θα υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο».
Φωτό: Ευρωκίνηση