Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Η ΝΔ θέλει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για την Παιδεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Η ΝΔ θέλει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία κατηγορώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «θέλει να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στο παλιό πολιτικό σύστημα για τα δάνεια, τη στάση του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα.

Έκανε λόγο για συκοφαντίες, ψεύδη και θεσμικές εκτροπές της αντιπολίτευσης επικαλούμενος και μια ρήση του Hegel ότι για το «σκοτάδι μέσα στο οποίο όλες οι αγελάδες είναι μαύρες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας λέγοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης και πως μέχρι τέλους του έτους θα υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Για το θέμα της Παιδείας ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών του Νίκου Φίλλη λέγοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών «Δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό. Να ξεκαθαρίσω, την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.

«Στον διάλογο που συνεχίζεται», συνέχισε, «είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας», τονίζοντας όμως ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

- Η συζήτηση είναι ευκαιρία να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους και θα την αξιοποιήσω.

- Το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να καλύψουν κάποιοι τη χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όλα όσα μας έφεραν ως εδώ έχουν αυτουργούς, οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης και η συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων.

- Είμαστε εδώ για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. και για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Κλείνει η πρώτη αξιολόγηση και 2,8 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Τα έσοδα υπεραποδίδουν και έχουμε μπει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε μείωση της ανεργίας κατά 4%, αλλά ακόμη απαράδεκτα υψηλή. Η β' αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Το χρέος δεν είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ, αλλά πανευρωπαϊκά. Μέχρι τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις γι' αυτό.

- Κλείσαμε την α' και πιο δύσκολη αξιολόγηση προστατεύοντας τα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο θα κάνουμε και στη δεύτερη. θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά. Θα αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατήργησαν. Γνωρίζουμε και σε αυτή τη μάχη η αντιπολίτευση θα είναι απέναντι, έχετε ήδη προστρέξει να υποστηρίξετε τις ακραίες θέσεις των δανειστών.

- Ο κ. Μητσοτάκης θέλει μεταρρυθμίσεις, δηλαδή απολύσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Αυτός είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ΝΔ.

- Να σπάσουμε στη χώρα το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Η ΝΔ δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Έχετε βγει στα κεραμίδια και υπερασπίζεστε το πιο σκοτεινό δίχτυ εξουσίας των καναλαρχών και των τραπεζών με τα δικά σς κόμματα. Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά, μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα. Μοιράζατε ασυλία στους εαυτούς σας για να παίρνετε θαλασσοδάνεια. Τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσαχατζόπουλου, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο, τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο. Κάνατε ότι περνούσε από το χέρι για να ακυρώσετε το διαγωνισμό για τις άδειες. Απειλείτε δημοσίους υπαλλήλους, σαμποτάρατε το ΕΣΡ, προσπαθείτε να χειρωγαγήσετε τη Δικαιοσύνη. Τάξατε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 250 εκατ. σε περίοδο κρίσης.

- Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για 27 χρόνια που χρησιμοποιούσαν τις συχνότητες. Τώρα που ο διαγωνισμός προχωρά, κάνετε ότι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε. Μας λέγατε ότι είναι στημένος ο διαγωνισμός για να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ του κ. Αλαφούζου. Το έλεγε και ο Αδ. Γεωργιάδης και τελικά πήρε πρώτος. Μετά λέγατε ότι θα πάρει άδεια ο Καλογρίτσας για ΣΥΡΙΖΑ TV. Σε αυτό τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα εσείς ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Τι έχετε να πείτε τώρα; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα γίνουν ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Αλαφούζος;

- Έχετε το θράσος να μιλάτε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Όσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους εαυτούς σας. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις δείτε τα δικά σας. 200 εκατ. χρωστάει η ΝΔ και άλλο τόσα το ΠΑΣΟΚ. Σύντομα έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής και θα δούμε ποιός θα γελάσει τελευταίος. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και προστατευόμενοί σας θα πληρώσουν.

- Όποιος καναλάρχης δεν μπορεί να πληρώσει, θα εκπέσει όπως και έγινε. Ας συγκρίνουμε αυτή τη διαδικασία, με αντίστοιχη που έγινε επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ξεπούλησαν το σύνολο του τηλεοπτικού φάσματος για 18 εκατ. ευρώ. Τα 255 εκατ. θα πάνε σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. 15.000 περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.

- Αρκετά ασχολήθηκα με τις συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αντιπολίτευσης.

Επίθεση σε ΝΔ για την Παιδεία:

- Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών.

- Οι μεταρρυθμίσεις που κάνατε έκρυβαν συμπλεγματισμό απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν είστε ούτε με την αξιοκρατία, αλλά με την ευνοιοκρατία.

- Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων. Άλλο η αριστεία, άλλο ο ελιτισμός. Εμείς είμαστε υπέρ των ίσων ευκαιριών.

- Εσείς που περιφέρετε περίτρανα το κουστούμι του Ευρωπαίου, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% για την Παιδεία;

- Πρώτη φορά άνοιξαν φέτος τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές.

- Για θρησκευτικά: Δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό. Να ξεκαθαρίσω, την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απόψεις. Ευπρόσδεκτες οι απόψεις της Εκκλησίας, τη σεβόμαστε, συζητούμε σε πνεύμα σεβασμού και διακριτών ρόλων.

- Θα ήθελα να ακούσω τη θέση όλων των κομμάτων και των υποστηρικτών της φιλελεύθερης ατζέντας.

- Να μην είναι το σχολείο ένα εξεταστικό κάτεργο.

- Όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια, γιατί οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας είναι περιζήτητοι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.