Τσίπρας με ΑΔΕΔΥ: Η πληρωμή εργαζομένων με ρεπό δεν είναι στροφή στο μέλλον

Η κυβέρνηση θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης ανέφερε ο Α. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο τής Μεταπολίτευσης- αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχάρη την ΑΔΕΔΥ για την "πολύ σημαντική παρουσία της στην κινητοποίηση των εργαζόμενων ενόψει του αντεργατικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει σήμερα τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης". Τη συνεχάρη ιδιαίτερα για την "πολύ μεγάλη επιτυχία στη διοργάνωση της απεργίας και του συλλαλητηρίου στις 6 Μαΐου" που όπως επισήμανε ήταν ταυτόχρονα και εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς "και μήνυμα αντίστασης των εργαζόμενων απέναντι στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που θέλουν να επιτεθούν στον κόσμο της εργασίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημείωσε πως "όταν επιτίθεται κανείς στην εργασία, όταν απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, όταν καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει το 10ωρο εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, η μπάλα θα πάρει και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα- αυτή είναι η εμπειρία μας και από τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων".

Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό ότι η ΑΔΕΔΥ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να συντονιστεί η δράση πρωτοβάθμιων εργατικών κέντρων, σωματείων, για να υπογραμμίσει ότι "τώρα έχουμε μια κοινή πολύ σημαντική ημέρα απεργίας, και με τη ΓΣΕΕ και με την ΑΔΕΔΥ, που πρέπει να έχει επιτυχία για να δώσει ένα μήνυμα".

Είπε ειδικότερα ότι "η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον".

Ο κ . Τσίπρας είπε ότι "δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νομός, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργασιακό νόμο, είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας -πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό γιατί είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων- είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ".

Σημείωσε ότι όλα αυτά αφορούν κάθε πολίτη, είτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, αλλά και κάθε πολίτη συνολικά "γιατί οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία της εργασίας είναι ζήτημα που δεν αφορά στενά μονάχα του εργαζόμενους". "Είναι θέμα για το τι κοινωνία θέλουμε, τι δημοκρατία θέλουμε και υπ΄ αυτή την έννοια η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων", τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε εκ νέου ότι "αυτές οι ρυθμίσεις, απορρυθμίσεις, που είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές -και που δεν έχουν τη στήριξη παρά μονάχα μιας μικρής μειοψηφίας όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης- θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής".

"Η διεκδίκηση των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλεία, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι ζητούμενο", τόνισε από την πλευρά του ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Σχολίασε ότι με τη συνάντηση αυτή δίνεται η ευκαιρία "να προβάλουν, έστω και για λίγο, τα ΜΜΕ τις θέσεις μας, γιατί στη χώρα μας οι υπουργοί Εργασίας, τουλάχιστον οι δυο τελευταίοι, έχουν δική τους καθημερινή πρωινή εκπομπή".

"Ταυτόχρονα", είπε, "κανένα μέσο ενημέρωσης είτε ιδιωτικό αλλά ούτε η κρατική τηλεόραση, όχι μόνο δεν μας θέτει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς, να πούμε τις απόψεις μας -παλιό αυτό-, αλλά δεν διαθέτει ούτε τουλάχιστον τον στοιχειώδη χρόνο σε ένα δημοκρατικό κράτος όπως είναι η χώρα μας να πούμε τις θέσεις μας ώστε να αποκτήσει ο πολίτης γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει με το εργασιακό νομοσχέδιο".

Για το 8ωρο

Σχολίασε πως "παρόλα αυτά ο κ. Χατζηδάκης δεν καταφέρνει να περάσει στον κόσμο της εργασίας ότι δεν καταργεί το 8ωρο και βγαίνει καθημερινά, κάθε εβδομάδα, λέγοντας και ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο το σενάριο της δήθεν 4ημερης εργασίας". "Υπάρχει", είπε, "ένα έλλειμμα λειτουργίας των θεσμών όπως τις προβλέπει το Σύνταγμα σε σχέση με τη δυνατότητα των συνδικάτων να ενημερώσουν την κοινή γνώμη".

Ο κ. Μπράτης ανέφερε ότι αυτό που εισπράττουν σε όλη τη χώρα είναι ότι η απεργία της 10ης Ιουνίου θα έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια αλλά και η ίδια η απεργία. "Γι' αυτό", υποστήριξε, "θεωρούμε ότι είναι ένα ξέσπασμα του κόσμου απέναντι σε όλα αυτά που νομοθετούνται την περίοδο της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση από τη μια ζητά τη συναίνεση του κόσμου για να αντιμετωπιστεί αυτή, όμως από την άλλη νομοθετεί σχεδόν καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, για το Περιβάλλον, την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο".

Ανέφερε ότι "ο κ. Χατζηδάκης μας λέει ότι δήθεν το 8ωρο δεν καταργείται και ο εργαζόμενος ένα πρωί ξαφνικά θα ξυπνήσει, θα πάει στον εργοδότη και θα του πει ότι εκεί που έχει 2 ώρες ελεύθερο χρόνο με την οικογένεια του, θέλει να δουλέψει 10ωρο, να στερηθεί του στοιχειώδους ελεύθερου χρόνου του και όταν η επιχείρηση θα μπορεί θα του επιστρέψει αυτόν το χρόνο". "Όλοι γνωρίζουμε", σημείωσε, "ότι όποιος δούλευε παραπάνω χρόνο απ' το 8ωρο το έκανε αναγκαστικά για να μπορεί να εξασφαλίζει στην οικογένεια του τα στοιχειώδη, για να αμείβεται δηλαδή και όχι για να περιμένει να πληρωθεί στο μέλλον με ρεπό, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης".

Ο κ. Μπράτης υποστήριξε ότι "είναι πραγματικά τραγικό" σε μια περίοδο έκρηξης της τεχνολογίας, "αντί να συζητούμε για καλύτερες εργασιακές συνθήκες τα τελευταία 30 χρόνια μετά τη δεκαετία του '90, όλο έχουμε νομοθετήματα για τη διευθέτηση του χρόνου της εργασίας σε βάρος πάντα του εργαζόμενου, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα".

Προσέθεσε ότι η ελαστική εργασία είναι στα ύψη και τόνισε αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ότι "υπήρχε έστω μια στοιχειώδης κάλυψη του εργαζομένου μέσα από συλλογικές συμβάσεις και τώρα γίνεται οικεία βουλήσει". "Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι πώς θα λειτουργήσει: ο διευθυντής μιας επιχείρησης θα καλεί τον εργαζόμενο να δουλέψει το 10ωρο, δεν θα απολύεται αν αρνηθεί λέει ο κ. Χατζηδάκης, προφανώς δεν θα απολύεται εκείνη τη στιγμή αλλά θα απολύεται σε έναν μήνα και δεδομένου ότι η ανεργία είναι στα ύψη καταλαβαίνετε τι διαπραγματευτική δύναμη θα έχει αυτός ο εργαζόμενος", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 17 Ιουν 2021 | 23:08

Τσίπρας για τα 3 χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών: "Είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και με πολιτικό κόστος"

"Αποδείξαμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο" το μήνυμα Τσίπρα, τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:33

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Συστήνει ο Τσίπρας στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο Πολάκης;

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν οι δηλώσεις Πολάκη για τα εμβόλια εκφράζουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:39

Οι ευρωσοσιαλιστές ξανακάλεσαν τον Τσίπρα: Στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 23:34

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατέστρεψε μόνη της τις ζωές των εργαζομένων - Ψηφίσαμε μόνο τις ευρωπαϊκές οδηγίες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές του

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 23:12

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα, αλλά όχι την κατοχύρωση του 8ώρου"

"Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Πού ψήφισε "παρών" ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 16 Ιουν 2021 | 18:04

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου - Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή - Κλειστό το κέντρο.

ΦΟΝΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ 16 Ιουν 2021 | 15:07

Η απίστευτη κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και το πτυχίο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ 16 Ιουν 2021 | 14:17

Tο TheTOC συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

Από τις 14:00 μέχρις τις 18:00 το TheTOC συμμετέχει στην στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ 16 Ιουν 2021 | 14:07

Κουτσούμπας για εργασιακό: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων

"Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, ούτε μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων", είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 16 Ιουν 2021 | 13:17

Βουλή- Αλέξης Τσίπρας: Μήπως φοβάστε κ. Μητσοτάκη τον δικαστικό επιμελητή για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά μίλησε και για τα εμβόλια και για τα δάνεια της ΝΔ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 16 Ιουν 2021 | 13:12

Γεννηματά για εργασιακό νομοσχέδιο: Κανένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, είπε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 16 Ιουν 2021 | 11:58

Βουλή: Live η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή