Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα, την ώρα που ο τουρισμός μπαίνει σε πολύ βαθύ σκοτάδι

Συνάντηση του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Έχω πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση είναι τραγική, ιδίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, πολλοί εκ των οποίων, οι περισσότεροι ίσως, έχουν εποχική εργασία", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

"Είδαμε τις προηγούμενες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν μέρες αντίστοιχες με τις πιο σκληρές των μνημονιακών χρόνων", τόνισε. "Και κάτι παραπάνω", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα, την ώρα που ο τουρισμός μπαίνει σε πολύ βαθύ σκοτάδι

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό της λιποθυμίας του 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, εκφράζοντας τον φόβο ότι δεν είναι μεμονωμένο. Επισήμανε ότι μίλησε με τη μητέρα του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι η ντροπή δεν πρέπει να ανήκει στους ανθρώπους που βγάζουν το πρόβλημα του προς τα έξω, αλλά στην Πολιτεία. "Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν είτε με 800 ευρώ το τρίμηνο, είτε με ένα επίδομα ανεργίας, αλλά και πολλοί και χωρίς αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι αόρατοι από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση", είπε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ύφεση 16%, "δεν μας λένε όμως με ποιο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης". Είπε πως το πρόγραμμα "Συν-εργασία" δίνει στους εργαζόμενους 3 εναλλακτικές εκδοχές: είτε μείωση κατ' ελάχιστο 20% του μισθού, είτε να τεθούν οι εργαζόμενοι σε επιδοτούμενη ανεργία, είτε να απολυθούν". Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τι έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, λέει ότι "ο μοναδικός δρόμος στήριξης της κοινωνικής συνοχής σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα στα ταμεία του κράτους, είναι να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο και να επιδοτήσουμε την εργασία για όσο χρειαστεί". Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη χρηματοδότηση στο 100% του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις και στο 40% του μισθολογικού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ένα ευρώ "και να μπορέσουμε να αντέξουμε σε αυτή την κρίση, που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις το επόμενο διάστημα".

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως ευκαιρία, προκειμένου να επιβάλουν ακόμα πιο αντεργατικές λογικές". Ζήτησε από την Ομοσπονδία να το έχει αυτό στο μυαλό της και "να παλέψετε για την επιβίωση των ανθρώπων σας, αλλά και για τα δικαιώματα". "Είχαμε μια καλή συλλογική σύμβαση και το υπουργείο, επί των ημερών μας, είχε δουλέψει γι' αυτό, και φοβάμαι ότι θα έρθει η στιγμή να σας ζητήσουν να αναθεωρηθεί", συνέχισε ο κ. Τσίπρας. "Ήρθε", είπε ο κ. Χότζογλου. "'Αρα σε εσάς και σε εμάς πέφτει το βάρος να αμβλύνουμε τις πληγές των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται σε μια κατάσταση δραματική και να στηρίξουμε τη δυνατότητα της επιβίωση τους", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, "αλλά και να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα ενός κλάδου που συνεισφέρει πάρα πολύ στο ΑΕΠ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαμε κάνει. Ήδη μετράμε 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, αλλά και το ισοζύγιο προσλήψεων σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο", είπε ο κ. Χότζογλου. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις δεν ανοίγουν, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έπρεπε να είχαν ανοίξει από 1η Ιουνίου, σχολιάζοντας: "Αν κάνετε βόλτα στα Αθήνα, όλα τα εμβληματικά ξενοδοχεία είναι κλειστά". Πρόσθεσε ότι "οι προβλέψεις για αφίξεις, το αφήγημα ότι θα καταφέρουμε να δουλέψουμε φέτος τη σεζόν, καταρρέουν πανηγυρικά, δεν χαιρόμαστε καθόλου γι' αυτό, όμως οι δικές μας προβλέψεις μιλούν για αφίξεις 10% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή από 32 εκατ. πέρυσι, να φτάσουμε 3,5 εκατ. αφίξεις φέτος". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι ενώ βρισκόμαστε τέλη Ιουνίου, "δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας για φέτος το καλοκαίρι, αλλά και γι' αυτούς που θα δουλέψουν εμμέσως με το δήθεν πρόγραμμα "Συν- εργασία"".

Σε σχέση με το πρόγραμμα ανέφερε ότι "δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, άλλα λέει το πρόγραμμα SURE, εδώ κάναμε "βαφτίσια", το "βαφτίσαμε">" "Συν-εργασία", καταργήσαμε εμμέσως τις κλαδικές συμβάσεις και περικόπτουμε τους μισθούς κατά 40%. Σε εμάς τόσο είναι η μείωση". Επ' αυτού είπε ότι "η αναπλήρωση στον ονομαστικό μισθό, που λέει η κυβέρνηση, σε εμάς δεν ισχύει, γιατί ο ονομαστικός μισθός σε εμάς προκύπτει από εργασία τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, γιατί τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης δεν δουλεύουν πενθήμερο. Είμαστε 7 μέρες ανοικτά". Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αναπλήρωση αμοιβής σε αυτή τη μορφή, επομένως η μείωση είναι πολύ παρακάτω.

2

Ο κ. Χότζογλου είπε ότι στην Εστίαση "δυστυχώς έχουμε το απόλυτο χάος, την απόλυτη εξαθλίωση, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα: "Θα δουλεύεις όποτε θέλω, όσο θέλω και όπως θέλω"".

Τόνισε ότι υπάρχει μια συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί από 12/12/19, που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, υπογράφηκε απευθείας από τους εργοδότες και εμάς, δεν είναι προϊόν απόφασης του ΟΜΕΔ. Είπε ότι "αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, προ πανδημίας, να την κηρύξει υποχρεωτική, παρόλο που εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος Βρούτση για να κηρυχτεί η σύμβαση υποχρεωτική και ακόμα δυστυχώς δεν έχει κηρυχτεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επέδωσε στον κ. Τσίπρα σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε και την ερμηνευτική εγκύκλιο, "που αντί να αποσαφηνίζει, βάζει για άλλη μια φορά όρους και προϋποθέσεις για το πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά τα 400 ευρώ". Είπε ότι στον κλάδο υπάρχουν δύο ταχύτητες, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι τα 534 ευρώ αφορούν αυτούς που είχαν δουλειά και είναι σε αναστολή. "Δεν υπάρχει επέκταση και δεν υπάρχει ουσιαστικά ταμείο ανεργίας", του είπε ο κ. Χότζογλου, εξηγώντας ότι για την εστίαση προβλέπεται ότι όσοι δεν βρουν δουλειά φέτος, θα πάρουν ένα έκτακτο επίδομα για τρεις μήνες στο επίπεδο του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή 400 ευρώ. Είπε ότι ο όρος που τίθεται για να λάβεις τα χρήματα, είναι ότι "θα έπρεπε να είχες πάρει πέρυσι αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020 και να μην υπερβαίνεις τις 80 μέρες". Όμως, σημείωσε, "σχεδόν η πλειοψηφία των εργαζομένων στην εστίαση μένει εκτός ρύθμισης γιατί τα επιδόματα ανεργίας λήγουν τον Μάρτιο, κάποιοι έχουν επιδότηση ανεργίας πάνω από 80 μέρες, τους πετάει κι αυτούς έξω. Και φυσικά υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας, είτε γιατί είχαν πέσει θύμα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, είτε επειδή ήταν η πρώτη χρονιά τους στον κλάδο. Και αυτοί έξω". "Ουσιαστικά είμαστε ακριβώς εκεί που ξεκινήσαμε με την πανδημία", κατέληξε ο κ. Χότζογλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Αυγ 2020 | 09:27

Το tweet Μακρόν στα ελληνικά και η απάντηση Μητσοτάκη: "Είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας"

Ενίσχυση της Γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας - Να σταματήσουν οι προκλήσεις και να ευοδωθεί ένας ψύχραιμος διάλογος, ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ 13 Αυγ 2020 | 09:24

Στο Ισραήλ ο Δένδιας με φόντο την τουρκική παραβατικότητα

Ο Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

12 Αυγ 2020 | 21:07

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο: Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το "Oruc Reis"- Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι. Συναντήσεις Δένδια με Πομπέο και Νετανιάχου. Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό.

12 Αυγ 2020 | 18:43

Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη - Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί [Βίντεο]

"Η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας", τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

ΝΕΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΕΡΚΕΛ-EΡΝΤΟΓΑΝ 12 Αυγ 2020 | 15:57

DW: Τι είχε συμφωνήσει τελικά κατά την Milliyet η Ελλάδα με την Τουρκία;

Την ώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα Μιλιέτ αποκαλύπτει τι είχε συμφωνηθεί για τις διερευνητικές επαφές των δύο χωρών.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 12 Αυγ 2020 | 12:56

Συνάντηση Δένδια με τον πρέσβη του Ισραήλ για την τουρκική παραβατικότητα

Στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Αμράνι ήταν διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 12 Αυγ 2020 | 11:09

Έκτακτη συνάντηση Δένδια - Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ 24ΩΡΟ 12 Αυγ 2020 | 07:19

Παίζει με την "φωτιά" η Άγκυρα – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα με το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι τεταμένο και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 19:25

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για συντονισμό των ενεργειών

Τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis".

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 10 Αυγ 2020 | 21:21

Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Υπό τη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 17:30

Tραγωδία Εύβοια: Live oι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Περιφερειακό Μέγαρο Εύβοιας στην Χαλκίδα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ 10 Αυγ 2020 | 17:02

Όταν ο τράπερ Light συνάντησε το Γιώργο Παπανδρέου: "Εδώ με το ορθόδοξο το παλιό το ΠΑΣΟΚ"

Τον τράπερ Light συνάντησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου