Στην δύσκολη καμπή που βρίσκεται η Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφρε τα εξής:
"Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά, είπε ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον κ. Γκάμπριελ.
Σε λίγες μέρες στη Ρώμη θα συναντηθούμε για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως το κλίμα δεν είναι εορταστικό καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη. Από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε την εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου και την άτυχη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ενώ νέες προκλήσεις σήμερα όπως η τρομοκρατία και οι προκλήσεις ασφαλείας μας εμποδίζουν να έχουμε πανηγυρικό χαρακτήρα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στην επίθεση που σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Πριν λίγο πληροφορήθηκα την τυφλή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου και θέλω να δηλώσω την αλληλεγγύη μου στους Βρετανούς πολίτες, τον Βρετανικό λαό.
Η άνοδος ακραίων δυνάμεων με ρατσιστική ρητορική στην Ευρώπη μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε ποσό σημαντικές ήταν οι κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 60 χρόνια και ποσό σημαντικό είναι να τις διατηρήσουμε και να μην τις χάσουμε γιατί τότε οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη διαιρεμένη και αδύναμη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι σαφές: Ή θα διεκδικήσουμε ξανά το κοινωνικό κεκτημένο, το κοινωνικό συμβόλαιο ή θα αναπαράγουμε ρατσιστικά στερεότυπα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη στις μέρες μας. Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη εκδοχή - θέλουμε να δουλέψουμε για την πρώτη εκδοχή".
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη του στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στους Έλληνες πολιτικούς και στον ελληνικό λαό για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
«Σε όσα είπατε για τα οικονομικά και την κοινωνία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο» είπε στον Αλέξη Τσιπρα και συμπλήρωσε πως κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ή τις οικονομίες της Κίνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Εάν υπάρξει διαίρεση Βορρά - Νότου δεν θα παίζει κανένα ρόλο η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ. Τόνισε δε ότι η Ευρώπη όταν συστήθηκε δεν υποσχέθηκε μόνο ειρήνη αλλά και ευημερία, δικό μας είναι το ζήτημα να βρούμε τρόπο να οδηγήσουμε στην ανάπτυξη και την ασφάλεια.
Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του υπογράμμισε γνωρίζω ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και μπροστά υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις αλλά δεν θέλουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.