Τσίπρας σε καταστηματάρχες εστίασης: Δεν αντιμετωπίζεται τέτοια κρίση χωρίς ζεστό χρήμα

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι τόσο η εστίαση, όσο και ο τουρισμός συνέβαλαν να βγούμε από τα μνημόνια

Νίκη Ζορμπά
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑ
τσιπρασ

"Έχουν συσσωρευτεί πολλά χρέη και υποχρεώσεις και δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα" είπαν οι εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης της Θεσσαλονίκης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της συνάντησής τους που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάσει των ίδιων πηγών, Χχαρακτήρισαν ως το σοβαρότερο όλων των προβλημάτων τα εργασιακά, προαναγγέλλοντας μειώσεις μισθών και απολύσεις:

"Βρισκόμαστε σε μια δυσάρεστη θέση με ανθρώπους που έχουμε χρόνια στις δουλειές μας και στις επιχειρήσεις μας, ανθρώπους που έχουμε μεγαλώσει και έχουνε στήσει τα μαγαζιά μαζί μας να πρέπει να παίρνουν αναστολές, να πρέπει να μειώνουμε τα μεροκάματα και πολύ φοβούμαστε το φθινόπωρο θα έχουμε και τεράστια έξαρση της ανεργίας. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, δεν το επιδιώκουμε, δεν το θέλουμε".

Σε ότι αφορά στην ρευστότητα ανέφεραν ότι η προσέγγιση στις τράπεζες είναι "ένα μεγάλο ανέκδοτο". Όπως τόνισαν "δεν μπορεί κανείς να περάσει έξω από τράπεζα, ειδικά από τον χώρο μας". Ανέφεραν , δε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων των οποίων εγκρίθηκαν τα δάνεια τους και τους ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να τα πάρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με το θέμα των ενοικίων είπαν πως δεν έχουν λάβει κάποια χρήματα μη επιστρεπτέα. "Άρα", συμπέραναν, "οι μεταβολές και οι μεταθέσεις οφειλών δεν επίλυσαν κάποιο πρόβλημα. Ουσιαστικά έδωσαν μια πρόσκαιρη χαρά ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε τώρα".

Ακόμα αναφέρθησαν σε κάποιους πάρα πολύ αδύναμους, οι οποίοι δεν προστατεύονται. Υποστήριξαν ότι "τους μη βιώσιμους θα έπρεπε να δίνουμε τη δυνατότητα της αναστολής, ούτως ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μην ανοίξουν τα καταστήματα, να έχουν μια συμπαράσταση από την πολιτεία".

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας υπογράμμισε ότι τόσο η εστίαση, όσο και ο τουρισμός συνέβαλαν να βγούμε από τα μνημόνια. Έτσι, είπε "ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, με την έξοδο από τα μνημόνια, έπρεπε να αρχίσει σιγά σιγά η ανταπόδοση".

Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι "εμείς το προσπαθήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η ανταπόδοση, γιατί θεωρώ ότι αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει και στη δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι άλλες χώρες του κόσμου αντιδρούν μέσα στην πανδημία με ζεστό χρήμα στήριξης στην αγορά. Και είπε με έμφαση: "Κακά τα ψέματα. Δεν αντιμετωπίζεται με άλλον τρόπο μια τέτοια κρίση συμμετρικής παύσης εργασιών και το υφεσιακό κύμα που δημιουργεί, χωρίς τη στήριξη με ζεστό χρήμα".

Επομένως, είπε, ότι προκειμένου να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις, το πρώτο που έπρεπε να γίνει είναι η επιδότηση. "Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση με κριτήριο των εργαζόμενο"

Ως δεύτερο πολύ σημαντικό ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την επιδότηση της εργασίας. Συγκεκριμένα είπε πως "το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να δίνει τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης του ασφαλιστικού κόστους και μερικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση", ώστε και οι εργαζόμενοι να παίρνουν πλήρη μισθό, χωρίς μειώσεις και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν από ένα σημαντικό βάρος για όσο διαρκεί η κρίση.

Ως τρίτο άξονα παρεμβάσεων ανέφερε αυτό που αφορά στις εγγυοδοτήσεις για εύκολο δανεισμό. Είπε ότι παρά το γεγονός ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, συνεχίζουν να θεωρούν πολύ υψηλό το ρίσκο της δανειοδότησης, ειδικά στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το ελληνικό δημόσιο, διότι "λένε εγγύηση 80%, αλλά για το άλλο 20% σου ζητάνε τη μάνα σου και τον πατέρα σου – για να το πω λαϊκά".

"Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικότητα;", διερωτήθηκε. "Αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχει, το είχαμε φτιάξει, είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα". Πρόσθεσε σχετικά πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει εγγυοδοτική προικοδότηση που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να καλύψει με πολύ υψηλότερη εγγυοδοσία τις μικρές και της μεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης. "Χωρίς τίποτε άλλο, παρά μόνο με ένα business plan σοβαρό, για να δεσμευτείς ότι δεν θα πάρεις τα λεφτά για να πας διακοπές, αλλά θα τα βάλεις στην επιχείρησή σου, θα παίρνεις μέχρι 25000 ευρώ".

Τέλος έκανε αναφορά στη φορολογία και μίλησε για δύο σκέλη. Ένα, η μείωση της προκαταβολής φόρου με προοπτική πλήρους εξάλειψης. Και δύο, η μείωση του ΦΠΑ για όσο διαρκεί η κρίση στο 6%.

Επισήμανε τη σημασία του παράγοντα χρόνου σε αυτές της παρεμβάσεις, ενώ ζήτησε για τις επιταγές να ληφθεί άμεσα παράταση χρόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.