Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα μαθαίνουμε νέα σας από το Tripadvisor

«Θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το tripadvisor στο τέλος», είπε. «O Tomsen συνταξιοδοτήθηκε, αλλά η Θάτσερ είναι εδώ, στις ψυχές και στις καρδιές σας», πρόσθεσε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι ευθύνεται για καθολικό πισωγύρισμα σε ολόκληρο το πλέγμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα όχι μόνο τυχαία ή συγκυριακά είναι, αλλά αντίθετα σχετίζονται άμεσα με το ιδεολογικοπολιτικό DNA της ΝΔ που προωθεί:

την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

- την άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους

- και τελικά η μείωση του μέσου μισθού

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι έχει μιλήσει για αύξηση της ανεργίας παρατηρώντας πάντως ότι οι προβλέψεις της ΕΕ για την οικονομία δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Επανέλαβε δε ότι ούτε μπουλντόζες έχουν μπει στο ελληνικό ούτε επενδυτικούς νόμους είχαμε. Είπε πάντως ότι είχαμε ρεκόρ αυξήσεων σε ότι αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας.

«Κάντε και μια βόλτα στην αγορά γιατί τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το tripadvisor, οι γιορτές που πέρασαν είναι οι χειρότερες εδώ και χρόνια. Η αγορά στενάζει πηγαίνετε να μιλήσετε με τους εμπόρους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση δεν συνιστά καινούργιες ιδέες

«Αποτελούν το ιδεολογικό και πολιτικό αλφαβητάρι κάθε νεοφιλελεύθερου στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και δεκαετίες. Είναι η κλασική συνταγή που έγινε κυρίαρχη ήδη από τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ και στην συνέχεια για το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκαετία του 90 και του 2000» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Και δεν μιλώ μόνο για κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και για κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Της συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι η κλασική συνταγή που εισηγήθηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο παράδειγμα εφαρμογής αλλά και ολοκληρωτικής αποτυχίας αυτής της πολιτικής. Και αυτό το έδειξαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ιδιαίτερα τη σκοτεινή περίοδο από το 2011 ως το 2014.

Επιθετικές μειώσεις μισθών, κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απελευθέρωση του ωραρίου και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας οδήγησαν ταχύτατα στην

- αύξηση των ανισοτήτων,

- εκτόξευση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας,

- εκτόξευση της ανεργίας

- σε μειώσεις μισθών και δημιουργία της γενιάς των εργαζόμενων φτωχών

- στην κατάρρευση και του λιανικου εμπορίου

πράγμα που με τη σειρά του οδήγησε τελικά σε νέο κύκλο ύφεσης δημιουργώντας το απόλυτο καθοδικό σπιράλ.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα μαθαίνουμε νέα σας από το Tripadvisor

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς επιχείρησε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε να σταματήσει αυτή την πορεία καταστροφής και αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης.

Και στην συνέχεια όταν απαλλαχτήκαμε από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου τον Αυγουστο του 2018 πετύχαμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που όχι μόνο φρέναρε την τάση απορύθμισης αλλά την αντέστρεψε.

Στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης μας ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ και εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους,

επιβάλαμε για πρώτη φορά πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες,

παραβάτες που για κάποιους λόγους που εσείς τους ξέρετε καλύτερα από μας πάντοτε κατάφερναν να παραβιάζουν το νόμο χωρίς συνέπειες καθώς τα πρόστιμα διαγράφονταν ως δια μαγείας,

ενώ ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε ειδικές διατάξεις για την καταπολέμηση της μαύρης, της απλήρωτης και της υποδηλώμενης εργασίας βάζοντας έτσι φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Και μετά την έξοδο από τα μνημόνια και μάλιστα σε αντίθεση με τις επιταγές και τις πιέσεις των δανειστών αντιστρέψαμε την τάση απορρύθμισης που είχε διαμορφωθεί

- επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εσείς είχατε καταργήσει το 2012

- αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% που εσείς είχατε τσακίσει το 2012

- καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που εσείς είχατε επιβάλλει το 2012

- επεκτείναμε πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες

- πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων

- θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης

- κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας όπως στα ντελιβερι

- πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ήταν πεντακάθαρα: όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά την ίδια στιγμή από το 2018 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου του 2019 μέσα σε ένα χρόνο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6%.

Όμως, η κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου, όπως είχαμε προβλέψει και όπως είχαμε προειδοποιήσει αποτέλεσε το σημείο ανατροπής αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας και έγιναν πραγματικοί οδοστρωτήρες για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της:

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου.

Η πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Από αυτόνομο ελεγκτικός μηχανισμό, από σώμα σύμμαχο των εργαζομένων, από μηχανισμό φόβητρο για τους παραβάτες εργοδότες το μετατρέψατε σε άνευρη διοικητική δομή στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησής σας .

Και όχι μόνο κάνατε όσα κάνατε αλλά για να τα δικαιολογήσετε δεν ντραπήκατε καν να ταυτίσετε την αιτολόγηση των απολύσεων με φακέλωμα εργαζομένων. Και να νομιμοποιήσετε έτσι τις πιο σκληρές και αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές. Και όλα αυτά για να κάνετε τα χατίρια του ΣΕΒ σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Είχατε ήδη πάρει φόρα. Οδοστρωτήρας με σπασμένα φρένα.

Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. «Αυτό δεν το πέτυχε ούτε ο Τόμσεν. Ο Τόμσεν συνταξιδοτήθηκε αλλά η Θάτσερ είναι εδώ» είπε και πρόσθεσε δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς. Χαρά στον φιλελευθερισμό σας!

Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Κλειδώνει έτσι το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία.

Με μια υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπερωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές - με δική σας απόφαση λοιπόν καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν. Τους λέτε: σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, τους δίνετε όλων των ειδών τα κίνητρα. Ελάχιστες ποινές χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα και ένα ανύπαρκτο σώμα πιθεώρησης εργασίας.

Θυμάστε φυσικά το πρόστιμο των 1,6 εκ που επέβαλε το ΣΕΠΕ επί ημερών μας στην τράπεζα Πειραιώς για αδήλωτες υπερωρίες. Ξέρετε πόσο θα ήταν το πρόστιμο αυτό σήμερα με τις δικές σας ρυθμίσεις. 100.000 ευρώ. όχι 1,6 εκ. κι αυτό αν φυσικά έκανε έλεγχο το σεπε .

Σε ένα λοιπόν πεδίο παραβατικότητας που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νέους κυρίως εργαζόμενους που πληρώνονται για 4 ώρες αλλά δουλεύουν οχτώ εσείς επιλέξατε για άλλη μια φορά το δρόμο της απορρύθμισης. Το δρόμο της γαλέρας και το νόμο της ζούγκλας.

Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Και είμαι βέβαιος κύριε Μητσοτάκη ότι τα σχέδια σας δεν σταματούν εδώ. Έχετε πολλά να κάνετε ακόμα για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών και των χορηγών σας από το ΣΕΒ. Το σχέδιο σας για την δήθεν ανάπτυξη είναι λοιπόν απλό. Τσάκισμα της εργασίας, άγρια εκμετάλλευση και νόμος της ζούγκλας.

Και ήδη τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά.

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση έχουμε απολύσεις στις Τράπεζες.

Στην Πειραιώς αφού απολύθηκαν 24 άτομα κατά παράβαση της καθαρής συμφωνίας της Τράπεζας με τους εργαζόμενους αναλάβατε ως κυβέρνηση το ρόλο της διεύθυνσης προσωπικού της Τράπεζας, ποτέ δεν καταδικάσατε τις παράνομες απολύσεις, χαρακτηρίσατε τη συμφωνία κουρελόχαρτο και τελικά οδηγήσατε άλλους 100 εργαζόμενους στην έξοδο. 1,6 εκατομμύρια πρόστιμο εμείς, 120 αποχωρήσεις και απολύσεις εσείς.

Αλλά και στην Εθνική από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα απολύθηκαν 50 ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι με 20 και πλέον χρόνια προυπηρεσίας.

Στα λιπάσματα Καβάλας όπου μετά την εκλογή σας και το φιλοεργοδοτικό κλίμα της νέας εποχής η επιχείρηση ξαναγύρισε στις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που είχαν κοπεί μαχαίρι επί ΣΥΡΙΖΑ, εκβιάζοντας παραμονή πρωτοχρονιάς 135 εργαζόμενους με απολύσεις για να τους μεταφέρει σε εταιρείες φαντάσματα με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.

Στα ΕΛΠΕ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ούτε πληρώνονται ούτε απολύονται, έχουν καταντήσει όμηροι στο έλεος των εργοδοτών και εσείς δεν παρακολουθείτε απλώς αλλά στηρίζετε και επικροτείτε.

Στον ΟΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει ο χορός των απολύσεων ενώ πληροφορούμαστε ότι προετοιμάζονται μετακινήσεις εργαζομένων σε θυγατρικές.

Και όπου οι εργοδότες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με εκβιασμούς και τρομοκρατία έρχεστε εσείς σαν από μηχανής θεοί να λύσετε το πρόβλημα:

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη σύντομη αλλά μεστη θητεία σας:

Κατάργηση με νόμο της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους

Κατάργηση με νόμο λίγες μέρες πριν του κανονισμού εργασίας στα ΚΤΕΛ ώστε πια να αποφασίζουν μονομερώς οι εργοδότες για όλα.

Στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, μετά την απορρύθμιση Βρούτση, δεν επεκτείνεται και δεν γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και έτσι μένουν έκθετοι και ακάλυπτοι 400.000 σκληρά εργαζόμενοι στα πιο επισφαλή επαγγελμάτα: σερβιτόροι, μάγειρες, ντελίβερι.. Το νέο δηλαδή πρεκαριάτο καταδικάζεται στην ανασφάλεια με τη δική σας υπογραφή.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό. Την ώρα που εμείς έχουμε καταθέσει σαφή πρόταση: αύξηση του κατώτατου κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021.

Ενώ προτείνουμε την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά όταν η Πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 που εσείς το 2012 μειώσατε στα 586 και 510 ευρώ για τους νέους.

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι καταργεί το μέτρο για την μειωμένη καταβολή εισφορών για τις μητέρες με μωρό έως ενός έτους.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 27 Φεβ 2020 | 19:43

Συναγερμός και στη Βουλή για ύποπτα κρούσματα κοροναϊού

Υπάλληλοι είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και θα υποβληθούν σε εξετάσεις.

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΡΡΟΗ 27 Φεβ 2020 | 19:07

Novartis: Νέα άρνηση Τουλουπάκη να αποστείλει στη Βουλή τα απόρρητα έγγραφα του FBI

Η απάντηση Τουλουπάκη έρχεται μετά από χθεσινό έγγραφο της επιτροπής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία ζητά την διαβίβαση έξι συγκεκριμένων εγγράφων της Ομοσπονδιακής Αρχής των ΗΠΑ

«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» 27 Φεβ 2020 | 14:25

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους

Ευθύνες για καταστάσεις "χάους" και "ανασφάλειας" επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΑΣΟΥΛΑ 27 Φεβ 2020 | 13:28

Κοροναϊός: Θωρακίζεται και η Βουλή - Σε ειδικό χώρο ο έλεγχος πιθανών κρουσμάτων

Διαμόρφωση ενός  ειδικού χώρου που θα υποδέχεται και θα ελέγχονται από ειδικούς όσοι εμφανίζουν συμπτώματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 11:02

Στο πλευρό των νησιωτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποστάσεις από τις βιαιότητες

"Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία" λέει η Κουμουνδούρου και ζητά παραίτηση Χρυσοχοίδη.

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 26 Φεβ 2020 | 10:58

Τα δύο ελληνικά νησιά που είναι στην top λίστα του TripAdvisor

Top δύο νησιά της Ελλάδας για τους επισκέπτες του Tripadvisor. Ύμνους για την Ελλάδα στα σχόλια των ταξιδιωτών.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

25 Φεβ 2020 | 14:08

Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Λέσβο

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η ένταση από τα νησιά λόγω της έναρξης κατασκευής των κλειστών κέντρων.

NOVARTIS 25 Φεβ 2020 | 12:16

Νέα ένταση στην προανακριτική: Η Τουλουπάκη κρύβει έγγραφα από τους βουλευτές

H κ. Τουλουπάκη αρνήθηκε να αποστείλει συγκεκριμένα σημαντικότατα έγγραφα που σχετίζονταν με την αλληλογραφία που είχε με το FBI.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 24 Φεβ 2020 | 19:46

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματά, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών"