Follow us

Με βέτο και για τα κοινοτικά πακέτα απειλεί ο Τσίπρας για το προσφυγικό

Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με βέτο και για τα κοινοτικά πακέτα απειλεί ο Τσίπρας για το προσφυγικό

Απαίτηση για υποχρεωτικό διαμοιρασμό των προσφύγων ακόμη και υπό την απειλή να μπλοκάρει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των χωρών που αρνούνται, θα διατυπώσει η Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο Κορυφής ΕΕ Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Αυτό περιέγραψε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

«Θέλουμε σαφή, ικανοποιητική απόφαση, δεσμευτική για όλες τις πλευρές για αναλογικό υποχρεωτικό διαμοιρασμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητές τους, αυτό είναι το μόνο λογικό και δίκαιο. Οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη, και προκαλεί κίνδυνο» ξεκαθάρισε o κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον Τζιάνι Πιτέλα, «ποιές είναι οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, "αν και δεν το επιθυμεί"» είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση, ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ένωση εταίρων η οποία έχει κανόνες.

«Κάποιοι, πέρσι τον Ιούλιο, μας έλεγαν 'βεβαίως σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αλλά και εσείς πρέπει να σεβαστείτε τους κοινούς κανόνες» και τώρα θα τους το πούμε κι εμείς αυτό και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε η θέση που έχουμε και θα έχουμε στην Σύνοδο Κορυφής, πιστεύω ότι δεν θα είναι θέση (μόνο) της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας "το ελπίζω, διότι είναι μια θέση δίκαιη και φιλοευρωπαϊκή, οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη και την οδηγεί σε αδιέξοδο".

«Τώρα θα πούμε και εμείς pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) τόνισε δε Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε τη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας ως «βαθύτατα αντιευρωπαϊκή».


«Πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως Ευρώπη, σε μια πρωτοφανή κρίση, ίσως με τη μεγαλύτερη μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο μετακίνηση πληθυσμών, και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της ΕΕ» είπε.

«Όχι κανόνες για κάποιους και για κάποιους μόνο οφέλη... Χώρες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα πρόσφυγα να έχουν την άνεση να κουνάνε το δάκτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών και προσφέρουν βοήθεια από το υστέρημά τους» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι έως τις 7 Μαρτίου θα πρέπει να τοποθετηθούν για το θέμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθορίστηκε απολύτως, και πιθανότατα έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του. Η Συμμαχία δεν έχει εξουσιοδότηση για να αναλάβει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά ως στόχο έχει να εντοπίζει τις κινητές των διακινητών και να ειδοποιεί Frontex, Tουρκικές και ελληνικές αρχές εξήγησε ο κ. Τσίπρας.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια. Μια βιομηχανία διακινητών - όπως είπε χαρακτηριστικά - που πρέπει να τους χτυπήσουμε. Αυτά θα τεθούν στην συνάντηση ΕΕ -Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός

Πιτέλα:Να μην γίνει πελώριο γκουλάγκ η Ελλάδα»


Ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε ότι «δίνουμε αγώνα ζωής ή θανάτου, πολιτικό αγώνα για να σώσουμε την Ευρώπη διαφορετικά δεν θα σωθεί.»

«Σήμερα τίθεται σε συζήτηση η ύπαρξη της ΕΕ ως σύνολο αρχών και αξιών» επισήμανε σε δραματικούς τόνους λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη και να γίνει ένα πελώριο γκουλάγκ.

«Είναι λανθασμένη η απόφαση της Αυστρίας, και ακόμη πιο λανθασμένη η απόφαση των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των ποσοστώσεων που είναι και η μόνη που επιτρέπει τη διαχείριση του φαινομένου. Θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε; Είναι ένα ερώτημα...Θα απευθύνω όμως έκκληση για ψυχραιμία και για να κυριαρχήσει το συμφέρον όλων και όχι ο εγωισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτέλα.

Είναι λανθασμένη η απόφαση της Αυστρίας, και ακόμη πιο λανθασμένη η απόφαση των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των ποσοστώσεων«Δεν μπορεί κάποια κράτη να δέχονται μόνο τα οφέλη της ΕΕ, και όχι τις υποχρεώσεις πρέπει να υπάρχει δούναι και λαβείν» εξήγησε ο Ιταλός πολιτικός, καυτηριάζοντας τη στάση χωρών όπως η Τσεχία, Πολωνία και η Ουγγαρία που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους, ενώ επωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια. «Είναι κουταμάρα, τρέλα, να νομίζει κανείς ότι το πρόβλημα λύνεται με φράγματα και τείχη» είπε μάλιστα ο κ. Πιτέλα.

Ο κ. Πιτέλα επισήμανε δε ότι η Ελλάδα πέρυσι δέχθηκε 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που σημαίνει ότι αναλογικά βάσει πληθυσμού η Γερμανία θα δεχόταν 7 εκατ. ανθρώπους.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών απέδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό. «Χιλιάδες ζωές σώθηκαν χάρη στη σημαντική απίστευτη προσπάθεια που καταβλήθηκε, πρέπει να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, ελληνικό, οι πολίτες της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούσα είναι άξιοι απονομής Νόμπελ ειρήνης» επισήμανε, ενώ επαίνεσε και την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 18 Μαϊ 2022 | 15:03

Αποκάλυψη Σταύρου Θεοδωράκη: Ο Τσίπρας πίστευε στ΄αλήθεια ότι ο Πούτιν θα μας δώσει χρήματα- Οταν του μίλησε, γύρισε μουδιασμένος

Το... κόκκινο τηλέφωνο, ο Λαφαζάνης, ο Πούτιν και η απογοήτευση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ 17 Μαϊ 2022 | 15:14

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει γάμο ομόφυλων ζευγαριών - "Την επόμενη φορά σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα"

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει θέση υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας

ΓΙΑ ΤΟ MANIFESTO 17 Μαϊ 2022 | 14:08

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ - Ο Ανδρουλάκης προηγείται του Τσίπρα σε δημοφιλία

Με δέκα μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Κυριαρχία Μητσοτάκη, κινδυνεύει από Ανδρουλάκη ο Τσίπρας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Μαϊ 2022 | 13:34

"Όχι σε όλα" από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει ούτε να αγοράσουμε F-35 ούτε να πάρει F-16 η Τουρκία

Αρνητικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά και στην αγορά των F-35 από την Ελλάδα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

17 Μαϊ 2022 | 07:43

Δύο στα τρία για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά…

Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του, τα μαλλιά του κάποτε νεαρού προέδρου του ΣΥΝ έχουν αρχίσει να γκριζάρουν. Για πολλούς, το ίδιο και οι απόψεις του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:07

To σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα

"Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα", λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:40

Επίθεση της ΕφΣυν στα "Νέα" και τον Γιώργο Παπαχρήστο - "Πλερέζες στο Συγκρότημα" για τις κάλπες του Τσίπρα

Επίθεση της ΕφΣυν στην εφημερίδα Τα Νέα και τον αρθρογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, με αφορμή τα σχόλια για τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 16 Μαϊ 2022 | 11:36

Η αποτίμηση των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιον έστειλε τελικά τον "λογαριασμό" ο Αλέξης Τσίπρας με το... 99%;

Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ασφαλώς, δεν ήταν να επανεκλεγεί.

110.000 ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ 16 Μαϊ 2022 | 09:53

Ο Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 99% - Το παρασκήνιο των χθεσινών εκλογών με συμμετοχή 150.000

Με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών.

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 16 Μαϊ 2022 | 08:06

Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ.Τσίπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα" - "Ο πανικός της ΝΔ δεν κρύβεται"

Σε πόλεμο ανακοινώσεων επιδόθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 15 Μαϊ 2022 | 22:43

Αλέξης Τσίπρας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές" [Βίντεο]

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας, "με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας"

ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ 15 Μαϊ 2022 | 21:54

Ο Νίκος Μαραντζίδης βλέπει "επιστροφή" του Αλέξη Τσίπρα- Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές

Ο Νίκος Μαραντζίδης σε άρθρο του στην Καθημερινή βλέπει αλλαγή του κλίματος λόγω της ακρίβειας