Τσίπρας: συμφωνία διεξόδου- Κυριάκος: φέρνουν διαρκή λιτότητα

Ενα ιδιότυπο debate για την συμφωνία του Εurogroup και τι σημαίνει για την χώρα, την οικονομία και τους πολίτες έκαναν Τσίπρας και Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: συμφωνία διεξόδου- Κυριάκος: φέρνουν διαρκή λιτότητα

Ενα ιδιότυπο debate για την συμφωνία του Εurogroup και τι σημαίνει για την χώρα και την οικονομία έκαναν Τσίπρας και Μητσοτάκης το με διάγγελμα ο πρώτος και συνέντευξη ο δεύτερος.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε δικαιωμένος για την τακτική του - « πήραμε αυτό που δικαιούμασταν» - και με το σύνθημα του Ομπάμα « ναι μπορούμε» επέμεινε ότι η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση του οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια το 2018.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος είχε ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει. «Είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαρκή λιτότητα. Τί θα γίνει το ΄23 μπορούμε ίσως να το ξαναδούμε» τόνισε.

Τσίπρας: πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε αυτά που ζητούσε στο χθεσινό Eurogroup εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του. «Χθες ήταν μετά από πολύ καιρό μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί μετά από πολλή υπομονή φτάσαμε σε αποτέλεσμα. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις βδομάδες πριν. Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας αλλά και τη κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου», τόνισε. Ενώ πρόσθεσε ότι στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται οι αναγκαίες δεσμεύσεις για βιώσιμο χρέος, πλεονάσμα περί το 2%, 15ετής επιμήκυνση ωριμάνσεων και ρήτρα ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική δέσμευση της απόφασης αφορά τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. «Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχω επίγνωση των θυσιών. Δεν είναι ώρα εφησυχασμού, αλλά ώρα να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την ισονομία. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της αναξιοπιστίας. Το σήμα προς τους επενδυτές έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα προς τα μέσα πρέπει να είναι ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας δυνάμεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας οφείλει να εξηγήσει στη Βουλή τι κέρδισε

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης για την απόφαση του Eurogroup.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πανηγυρίζει και να ακολουθήσει το παράδειγμα του υπουργού Οικονομικών που ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του και βέβαια ο κ. Τσίπρας έχει την υποχρέωση όπως ζήτησα σήμερα εγγράφως να έρθει άμεσα στην βουλή να ενημερώσει την βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»

Παράλληλα εξέφρασε ενστάσεις για το αν η χώρα είναι έτοιμη για να βγει να δανειστεί από τις αγορές.

«Για να βγει η χώρα στις αγορές θα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό να είχε ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία δεν την έχει με την σημερινή κυβέρνηση.»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι ήταν λάθος να συνδέσει την αξιολόγηση με την ρύθμιση του χρέους.

«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για την συμφωνία αυτή και δυστυχώς για την χώρα πέρασε από κάτω. Είχαμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αποφύγαμε την καταστροφή αλλά δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλα αυτά συνοδεύονται από ένα σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους έλληνες 5 δις ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος. Για πέντε χρόνια θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.»

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016, αν αυτό είχε γίνει θα είχε αποκτήσει διαφορετική δυναμική η χώρα. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει τι κέρδισε η χώρα με την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, γιατί τότε κανείς δεν ζητούσε τέτοια μέτρα από τη χώρα».

Για τη μείωση της υποχρέωσης για πλεόνασμα στο 2%, που προβάλλει η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κατ αρχήν δεν το πέτυχε για την επόμενη πενταετία, που η υποχρέωση είναι για 3,5%. Τώρα, συνέχισε, υπάρχει δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. «Δεν ξέρω καμία χώρα που μπορεί να πετύχει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέτυχε ο κ.Τσίπρας, απέτυχε και η χώρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα τώρα που το έχει ανάγκη η χώρα αλλά το 2023. «Αυτή την στιγμή φαίνεται να υπάρχει μία δέσμευση μέχρι το 2060. Εγώ δεν ξέρω καμία χώρα που να μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα έστω και 2% για 43 χρόνια. Είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή λιτότητα. Μας είχε πει ότι στο τέλος κερδίζουν οι καλοί, δεν κέρδισε τίποτα και συνεχίζει να κάνει κακό στην χώρα».

Μας χωρίζει άβυσσος με τον Τσίπρα

Παράλληλα απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εκ νέου πρόωρες εκλογές. Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος με τον κ. Τσίπρα. Εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους αλλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας και σήμερα πιστεύω πως μια σιωπηλή πλειοψηφία ζητά πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό, που θέλει να οδηγήσουμε την χώρα σε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν που πορεύεται σήμερα η χώρα.

Θα ακουμπήσουμε θέματα που στην Ελλάδα είναι ταμπού

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία με τους δανειστές. Πρώτος στόχος είναι το συμμάζεμα του κράτους και την συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

«Υπάρχει περιθώριο συμμαζέματος του κράτους; Ασφαλώς και ναι. Δείτε τι γίνεται στις προμήθειες στην υγεία, δείτε τι γίνεται με τους συμβασιούχους μια καινούρια στρατιά που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό για να κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης τα δικά τους κομματικά παιχνίδια. Εγώ δεν έχω ταμπού και ας κατηγορηθώ από κάποιους ως υπερβολικά φιλελεύθερος. Το κράτος σήμερα για να απελευθερωθεί η πραγματική οικονομία και να αναπνεύσει πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβαση του. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερος ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα, σημαίνει περιορισμός των προσλήψεων στο 1 προς 5 για τα επόμενα πέντε χρόνια και σε καμία περίπτωση μονιμοποίηση συμβασιούχων από την πίσω πόρτα. Θα ακουμπήσουμε θέματα που στην Ελλάδα είναι ταμπού όπως στην εργασία στην υγεία στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα που μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική επανάσταση»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Σεπ 2020 | 23:22

Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Μπράβο Γιάννη!" - Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον MVP του ΝΒΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον τίτλο του MVP στο ΝΒΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18 Σεπ 2020 | 14:34

Εξέλιξη: Ναι σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

Ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Σεπ 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη & Τσιόδρα για νέα μέτρα στην Αττική - Τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - Σύσταση για τηλεργασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες και ενθάρρυνση της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 18 Σεπ 2020 | 11:11

Εκτακτο: Μήνυμα Μητσοτάκη σε λίγη ώρα για τον κορονοϊό - Έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με μήνυμα για την εξέλιξη του κορονοϊού

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης: Τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασίας της δημόσιας υγείας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Σεπ 2020 | 16:55

To τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Μητσοτάκη, η Έλενα Ακρίτα και οι αντιδράσεις

Η αποκάλυψη για το τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχόλιο της Ελενας Ακρίτα

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 13:33

Αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο: Φεύγουν τα τουρκικά πλοία- Ο ρόλος της Μέρκελ

Οι πληροφορίες από το ΓΕΝ αναφέρουν ότι τα περισσότερα τουρκικά πλοία έχουν αποσυρθεί

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 17 Σεπ 2020 | 13:11

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη εύχονται στην κόρη τους, Σοφία, για τη γιορτή της [εικόνες]

Τη γιορτή της έχει σήμερα η μεγαλύτερη κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, Σοφία.

ΣΤΟΝ ECONOMIST 16 Σεπ 2020 | 21:38

Μητσοτάκης για Ερντογάν: "Οι σύμβουλοί μας είναι σε επικοινωνία - Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες" [βίντεο]

Από το βήμα του Economist, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία