Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην εκδήλωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Διακυβέρνηση και οικο-ανάπτυξη των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών της φύσης" , η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένοντας "πιστός" στο θέμα της εκδήλωσης και χωρίς να προβεί σε καμία απολύτως άλλη πολιτική αναφορά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα του ΕΒΕΑ, μίλησε για την κυρίαρχη θέση που θα έχει στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κλιματική αλλαγή, περιγράφοντας και τους σχετικούς άξονες που θα περιλαμβάνει:

*Κλιματική κρίση πέρα από την προφανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θέτει σε κρίση και το κυρίαρχο μοντέλο σχέσεων παραγωγής και διαχείρισης πόρων. Και ταυτόχρονα τροφοδοτεί κοινωνικές αλλαγές και ανισότητες, διατυπώνοντας ένα νέο όρο, τον όρο του κλιματικού πρόσφυγα.

* GreenDeal ένα νέο κεφάλαιο και στην Ευρώπη [αλλά και στις ΗΠΑ], που διεκδικεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και που ανοίγει το νέο κεφάλαιο του "κλιματικού ανταγωνισμού" των χωρών

* Δίκαιη μετάβαση σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας είναι κεντρικό πολιτικό και προγραμματικό στοιχείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια, στην πρόσβαση στα αγαθά του νερού και της ενέργειας, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην ενεργειακή εξάρτηση και ασφάλεια της χώρας, κλπ.

*Στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 που περιέχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας και το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

"Ευρω-συνεργασία"

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στην "ευρωσυμμαχία" που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Αριστερούς, Πράσινους και σοσιαλιστές στην Ε.Ε, πάνω σε ένα πρόγραμμα, όπως είπε "που έχει κυρίαρχα τα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος, με αντίποδα τη δεξιά /συντηρητική παράταξη που ναι μεν ασχολείται με τη κλιματική κρίση αλλά μέσα από τη σκοπιά του οφέλους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προγραμματικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι επ' αυτού:

1. Η Δίκαιη και ομαλή μετάβαση της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

2. Η Εισαγωγή των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Ουδετερότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές και κύρια στο Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο της Ελλάδας.

3. Η Αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου και ο πλουραλισμός των σχέσεων παραγωγής με προστασία της εργασίας και του καταναλωτή.

4. Ο Δημοκρατικός χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, ως ομπρέλα πολιτικής για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με ενσωμάτωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Ο Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία γης (γεωχωρικά, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός) και κτιρίων για την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) και την διασφάλιση του δικαίου στην αναπτυξιακή διαδικασία.

"Κανείς να μη μείνει πίσω"

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, εντάσσοντας την "πράσινη πολιτική" στο εν γένει προγραμματικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ "Κανείς να μη μείνει πίσω", είπε πως

"Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στα αγαθά της ζωής σε όλους τους πολίτες. Και μάλιστα να διαμορφώνει και πολιτικές ώστε και οι ασθενέστεροι να έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά τα αγαθά", προσθέτοντας ότι προυπόθεση είναι: "Το ισχυρό οικολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο σε όλες τις πολιτικές και σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας" καθώς και η " αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Απρ 2020 | 14:46

Τσίπρας για Γλέζο: Αποχαιρετώ τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή

"Ήταν αυτός που πρώτος πίστεψε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μικρό κόμμα, πως μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία", είπε μεταξύ άλλων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 01 Απρ 2020 | 11:08

Βολές κατά της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ για το "πάγωμα" της δόσης των καναλιών για τις άδειες

ΣΥΡΙΖΑ: "Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη" η αναστολή - ΚΚΕ: "Η κυβέρνηση μαζεύει χρήματα κυρίως για το κεφάλαιο".

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΥΡΩ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ 01 Απρ 2020 | 10:44

Ο Τσίπρας "επενδύει" στο κορονο-ομόλογο: Στηρίζει το αίτημα Μητσοτάκη με αρθρογραφία στο διεθνή Τύπο

Αναζητά ευρω-συμμάχους απέναντι στο Βερολίνο - Ετοιμάζει παρεμβάσεις στον διεθνή Τύπο.

31 Μαρ 2020 | 21:32

"Ντεμπούτο" Τσίπρα για "συμμαχία" με τους Πράσινους της Γερμανίας

Συνομίλησαν ειδικότερα για τη στήριξη των άμεσων μέτρων κατά του κορονοϊού

31 Μαρ 2020 | 17:20

Τηλε- briefing και στον ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη

Στην ενημέρωση θα συμμετάσχει  μέσω τηλεδιάσκεψης και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

30 Μαρ 2020 | 14:27

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο: "Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή"

"Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής" αναφέρει σε ανάρτησή του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Μαρ 2020 | 13:43

Το ..."λεφτά υπάρχουν" του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της οικονομίας

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και τα νέα μέτρα.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Μαρ 2020 | 10:14

"Σημαία" ευκαιρίας για Τσίπρα η δυσαρέσκεια των δικηγόρων για την ...τηλεκατάρτιση

Το πλαγιοκόπημα της Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση ξεκίνησε με το επίδομα τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες και συνεχίστηκε όταν διέρρευσε πως "εξετάζεται  η δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων στο επίδομα των 800€.

28 Μαρ 2020 | 15:00

"Όταν γυρίσουμε θα σας γα@@@"

Η αυτοσυγκράτηση έχει ημερομηνία λήξης, μην έχετε καμία αμφιβολία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Μαρ 2020 | 20:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα να φάνε τηλε-εκπαίδευση

δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κ.λπ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Μαρ 2020 | 16:33