Ο Τσίπρας κλείνει την πόρτα στις συνεργασίες

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από αυτό ανέφερε ο Α.Τσίπρας. Τα σχέδιά του αν δεν πάρει αυτοδυναμία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Τσίπρας κλείνει την πόρτα στις συνεργασίες

Κατά των μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών και υπέρ μιας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του στον Alpha.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην επιτύχει αυτοδυναμία, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας μάλιστα για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ότι και αυτό «ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει συνεργασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η προτίμησή του στους ΑΝΕΛ και τονίζοντας ότι η έως τώρα συνεργασία του με το κόμμα του Πάνου Καμμένου ήταν έντιμη.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο είπε ότι θα είναι καλύτερα να μην εφαρμοστεί και αποκαλύπτει ότι στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 είχε δίλημμα αν θα σηκωνόταν να φύγει και να γυρίσει σαν ήρωας στην Αθήνα ή αν θα έπρεπε να αποτρέψει μια «ιστορική οικονομική καταστροφή».

Ο κ. Τσιπρας δεν έκρυψε την πίκρα του για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο όνομα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά έκανε αναφορές στον τρόπο που διαπραγματεύτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Για τις πρόωρες εκλογές

Αισθάνομαι άνετα που έχω τη δυνατότητα να δώσω στον ελληνικό λαό το λόγο να με κρίνει, για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα. Να αποφασίσει ο λαός για το πως θα πορευθούμε, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό. Δεν είχα το δικαίωμα να συνεχίσω με εντολή που είχε δοθεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, πρόσθεσε.

Για το θέμα των συνεργασιών

Αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια, διαβεβαίωσε ότι ακόμη και με 151 βουλευτές, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» συνέχισε, μιλώντας για την προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη» ειπε και επιτέθηκε στον επικεφαλής του Ποταμιού: «Το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα, και τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό σύστημα».

Για το δημοψήφισμα

Πιστεύω ότι ήταν μια ιστορική στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη. Πολλές φορές τα όχι στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης αλλά έμειναν στην ιστορία. Έτσι και αυτό. Κάποιοι μπορεί να ήθελαν να με εκδικηθούν για αυτό το όχι. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου να μην οδηγήσω τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια οικονομική καταστροφή, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ερώτημα για το αν μετέτρεψε το όχι του δημοψηφίσματος σε ναι σημείωσε: Το όχι σε μια κακή συμφωνία, το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε επιτροπεία, εξευτελισμό, υποταγή. Μέσα στο 63% υπάρχει ένα μειοψηφικό μέρος που δεν ήθελε συμφωνία. Το δημοψήφισμα κερδήθηκε επειδή δεσμεύτηκα ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάω σε συμφωνία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τη Σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου

Μετά το τέλος της 17ωρης προσπάθειας, είχα ένα κρίσιμο δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας για κάποιες στιγμές, αλλά την επόμενη μέρα έχοντας να αντιμετωπίσω μια μεγάλη κρίση. Κρίσιμη επιλογή να μην γίνει κανείς ήρωας λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτήν την επιλογή επειδή ήταν μια επιλογή ευθύνης, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Δεν ήταν επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στη δραχμή, επειδή γνωρίζω ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική επιλογή, πρόσθεσε.

Για την Ευρώπη

Βλέπω την Ευρώπη σαν ένα υπερωκεάνιο που πορεύεται σε λάθος πορεία. Κάποιοι είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα. Όμως η επιλογή δεν είναι να πέσεις στη θάλασσα. Δεν ήταν ποτέ επιλογή να φύγουμε από την Ευρώπη, ανέφερε.

Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης. Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών. Θέλω να ομολογήσω ότι η μεγάλη διάψευση δεν έγινε στη συμφωνία την τελική. Αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος

Ζητούν να οικειοποιηθώ τη συμφωνία. Όχι δεν είναι τυχαίο. Θέλουν αυτή τη ζημιά σε ηθικό επίπεδο που υπέστησαν, θέλουν αυτή την ηθική ήττα να την κάνουν και δική μας ηθική ήττα. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, αλλά δεν θα δεχθούμε την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως τα πρώτα δύο μνημόνια ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Το 1ο μνημόνιο είχε 40 δισ μέτρα, το 2ο μνημόνιο είχε 25δισ, ενώ το 3ο μνημόνιο 9 δισ μέτρα.

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο τον απεγκλωβισμό

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από αυτό , ανέφερε ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θα την εφαρμόσει αλλά δεν την υιοθετεί τη συμφωνία.

Το μνημόνιο που υπογράψαμε, αν δεν εφαρμοστεί θα ήταν καλύτερα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Το αν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο εσωτερικό. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει και η ίδια. Εναντιώθηκα στα μνημόνια. Αλλά πάντοτε έλεγα πως για τα δεινά μας δεν φταίνε οι ξένοι. Φταίμε και εμείς, πρόσθεσε.

Για τη δυνατότητα διακυβέρνησης

Ο Καραμανλής και ο Σημίτης είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν και κρίθηκαν. Εγώ είχα αυτή τη δυνατότητα; Με το πιστόλι στον κρόταφο και με συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας; Δεν μπορεί να χρεώσει κανείς σε εμένα σε 7 μήνες τις αμαρτίες 40 χρόνων. Δεν είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω διότι βρισκόμασταν σε μια συνεχή αβεβαιότητα για το αν θα κλείσει η συμφωνία. Ζητώ τον ελληνικό λαό να κρίνει τι έκανα, τι μπορούσα να κάνω και τι προτίθεμαι να κάνω, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τον Γ. Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διαπραγμάτευση στην αρχή, αλλά σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του. Τόνισε ακόμη ότι ως οικονομολόγος έχει σπουδαίες περγαμηνές, αλλά όπως εξήγησε, «ο Γιάνης είχε τη λογική να ρισκάρει τη χώρα για να κερδίσουμε στη διαπραγμάτευση».

Για την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος», σημείωσε ωστόσο πως «δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη». Ερωτηθείς για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γ. Βαρουφάκη, δήλωσε πως όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Αξίζουν τα εύσημα για τη συμφωνία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, πρέπει να παραδεχθώ, ότι αρχικά αδικήθηκε από τις επιλογές μου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.