Τσίπρας: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τις εκλογές σχολίασε ότι: "Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω τις κάλπες"

Τσίπρας: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Φρένο στα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να σκέφτεται να προκηρύξει ταυτόχρονα τις εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νέο πακέτο παροχών προεκλογικά. Όσον αφορά την σκανδαλολογία υποστήριξε πως είναι άλλο τα «σκάνδαλα και άλλο η Πετσιτιάδα». Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε τον εαυτό του «τυχερό» που του δόθηκε η ευκαιρία για να λύση το Σκοπιανό τονίζοντας πως δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος. Υποστήριξε επίσης πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ο καταλύτης για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου.

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

«Στόχος η νίκη στις ευρωεκλογές και η μικρή ήττα» είπε ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα επιχείρησε να σταματήσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω τις κάλπες. Οι εκλογές θα γίνουν στην εξάντληση της τετραετίας και δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχω δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές. Οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδοικητικές»

Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας πως η κυβέρνηση του πέτυχε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. «Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος, το ίδιο έπραξα το 2015 με τον δύσκολο συμβιβασμό που έγινε και έχασα την μισή κοινοβουλευτική μου ομάδα και τώρα που μου δόθηκε η δυνατότητα να λύσω ένα τέτοιο ζήτημα μετά από 30 χρόνια θα έβαζα πάνω το εθνικό συμφέρον. Ήμουν τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία. Όλα αυτά τα χρόνια κανείς από εμάς δεν μιλούσαμε για ΠΓΔΜ μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς ήταν μια ψευδαίσθηση. Δεν δώσαμε πήραμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Άλλο τα σκάνδαλα και άλλο η «Πετσιτιάδα»

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαχωρίσει την υπόθεση της Novartisμε εκείνη του Μανώλη Πετσίτη. «Κονταροχτυπιόμαστε σκάνδαλα και σκανδαλολογία και πετσιτολογία. Πετσίτης για πάσα νόσο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα με τον πρώην συνεργάτη του Νίκου Παππά και πρόσθεσε «φανταστικό πρόσωπο δεν είναι, το σκάνδαλο όμως ποιο είναι; Η υπόθεση αυτή έχει βγεί από φιλικά έντυπα της ΝΔ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να δουν λογαριασμούς να δουν ως ζούμε. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που αφορά δημόσιο χρήμα να μας το πούνε.

Novartis: Από τη σκευωρία στην παραγραφή

Όσον αφορά την υπόθεση της Novartisυποστήριξε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα θεσμικά. «Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό. Είναι σκευωρία τα όσα αναφέρονται στην δικογραφία ότι η Novartisεξασφάλιζε καλές τιμές παρά την κρίση στην χώρα μας. Είναι σκευωρία ότι η εταιρεία είχε εσωτερική πληροφόρηση ότι τους πληροφόρησαν για τα ομόλογα και για psiμε αποτέλεσμα να μην χάσουν χρήματα από τα ομόλογα; Από μόνο του το γεγονός ότι κάποιες υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο δεν σημαίνει σκευωρία, καθώς η υπόθεση διερευνήθηκε από τη δικαιοσύνη». Όσον αφορά για την εμπλοκή του ονόματος του Παναγιώτη Πικραμμένου στην υπόθεση ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός για μικρό χρονικό διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «Ο Βενιζέλος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη στον Πικραμμένο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που έφτιαξε». Παράλληλα κατηγόρησε την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει παραγραφή ενώ έκανε αναφορά και στο ειδικό δικαστήριο της κυβένρησης Παπανδρέου το 1989 «Ο Παπανδρέου και η μισή κυβέρνηση πήγε στο ειδικό δικαστήριο με δύο μάρτυρες και όχι με χιλιάδες σελιάδες δικογραφίας. Εμείς δεν στήσαμε κανένα ειδικό δικαστήριο. Η αντιπολίτευση από την σκευωρία πέρασε στην παραγραφή.

Δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο

Βέβαιος πως δεν πρόκειται από το 2020 να μειωθεί το αφορολόγητο δήλωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως δεν έγιναν περικοπές ούτε στις συντάξεις το 2019 «Ούτε λόγος για την μείωση του αφορολογήτου. Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πετύχαμε χαμηλό ιστορικό στο ομόλογο δεκαετές, έχουμε ρευστότητα, το ΔΝΤ ουσιαστικά αποχωρεί έχουμε υπεραπόδωση στα πλεονάσματα». Παράλληλα προανήγγειλε νέο πακέτο παροχών που δοθεί προεκλογικά. «Μετά την επίσκεψη μου στην Κίνα θα καλέσω το οικονομικό επιτελείο και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα χωρίς να ξεφύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Όλες οι επιλογές μας έγιναν με σχέδιο. Δεν θα προχωρήσουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν θα δώσουμε ως προεκλογικό αντίδωρο αλλά ως μόνιμα μέτρα. Όσο η χώρα κινείται σε σταθερή χρονιά πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης».

Καταλύτης οι Πρέσπες για την προοδευτική συμμαχία

Για την συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η ζωή προχωράει, η ζωή εξελίσεται. Αυτοί έκαναν λάθος εγώ συνεχίζω να ασκώ κριτική για εκείνη την περίοδο» παράλληλα χαρακτήρισε «καταλύτη» τη Συμφωνία των Πρεσπών για την δημιουργία του προοδευτικού μετώπου. «Οι πολίτες αφήνουν εκτός βουλής τα κόμματα, εγώ δεν τα διαλύω. Εξαιτίας των Πρεσπών φτιάχνουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Στόχος η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ μιας Αριστεράς του 21ουαιώνα. Βρίσκουμε κοινό έδαφος και κοινές πολιτικές»

Υπάρχει πρόβλημα με τα Εξάρχεια

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια υποστηρίζοντας πως η «κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη» ωστόσο όπως είπε η καταστολή δεν θα φέρει από μόνη της αποτελέσματα. «Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται σχεδιασμός από όλους τους φορείς μόνο με την καταστολή δεν μπορούμε να βγάλουμε θετικά αποτελέσματα». Όσον αφορά τη δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα που παρομοίασε τα Εξάρχεια με την Μονμάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να την σχολιάσει τονίζοντας πως δεν έχει ακούσει την δήλωση.

Δεν έχω αγωνία για την επόμενη μέρα

Όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον αν χάσει στις εκλογές απάντησε: «Είμαι 45 χρονών, 11 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και 4,5 χρόνια Πρωθυπουργός. Αυτό από την μία είναι ένα προτέρημα αλλά είναι και ένα μειονέκτημα που έχει να κάνει με την καθημερινή ζωή. Δεν έχω καμία αγωνία για την επόμενη μέρα άλλοι πρέπει να έχουν αγωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Οκτ 2020 | 12:16

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως πριν δέκα ημέρες ο κ. Μητσοτάκης "πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο".

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ 10 Οκτ 2020 | 12:29

Μήνυμα Καρανίκα για τους αμφισβητίες του Τσίπρα – Να διαγράφεται όποιος συκοφαντεί τον πρόεδρο

Ο πρώην σύμβουλος του Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, σχολίασε στο Twitter ότι οι διαγραφές για τις απόψεις είναι μια δημοκρατική διαδικασία.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 09 Οκτ 2020 | 17:03

ΝΔ: Ο Τσίπρας νομίζει ότι θα αποφύγει τη συζήτηση για τα σκοτεινά παιχνίδια που κατήγγειλε ο Κοντονής

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με όσα του καταλογίζουν για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, σχολιάζει η ΝΔ.

ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 09 Οκτ 2020 | 12:28

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε για όλα: Για τον Παναθηναϊκό, το τσιγάρο και τον πατέρα του

Στην εκπομπή "Tik Talk μίλησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όπου αναφέρθηκε για όλα. Για τον Παναθηναϊκό, το τσιγάρο και τη σχέση με τον πατέρα του.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 09 Οκτ 2020 | 12:18

Θεοδωρικάκος: Όλοι θυμόμαστε τις επιλεκτικές σχέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή

Όλοι θυμόμαστε τις επιλεκτικές σχέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή όταν κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Οκτ 2020 | 10:18

Γεωργιάδης: Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο Τσίπρας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή [βίντεο]

"Ο Τσίπρας ευνόησε την Χρυσή Αυγή και άλλες εγκληματικές συμμορίες", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» 07 Οκτ 2020 | 14:14

Τσίπρας: Ημέρα δικαίωσης, το πιο μεγάλο ευχαριστώ το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα

"Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας" χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ 06 Οκτ 2020 | 14:42

Ο Αλέξης Τσίπρας για τη Χρυσή Αυγή: Δεν είναι αθώοι- Ολοι την Τετάρτη στο Εφετείο

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο facebook για τη δίκη της Χρυσής Αυγής