Follow us

Τσίπρας: Το αίτημα είναι εκλογές και πολιτική αλλαγή - Αθεράπευτα κυνικός ο Μητσοτάκης

"Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής", αναφέρει σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής", που "μια προοδευτική κυβέρνηση θα στρίψει το τιμόνι προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της εργασίας, την προστασία των πολλών από την ασυδοσία των λίγων", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο στόχος του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το 2022 προδιαγράφεται δύσκολη χρονιά, "η μάχη με την πανδημία θα συνεχιστεί, παρά τις καθησυχαστικές θριαμβολογίες της κυβερνητικής προπαγάνδας" και "η ακρίβεια δεν πρόκειται να κοπάσει με τα ευχολόγια του κυρίου Μητσοτάκη και τις σέλφι του κυρίου Γεωργιάδη". Υποστηρίζει ότι, όμως, "η επιταχυνόμενη και ανεπίστρεπτη φθορά της κυβέρνησης, η εντεινόμενη αντίθεση και αντίδραση της κοινωνίας στις καθεστωτικές πρακτικές, η κατάρρευση των μύθων της κυβερνητικής προπαγάνδας, φέρνουν όλο και πιο κοντά το τέλος του καθεστώτος τους. Και όλο και πιο κοντά μια νέα αρχή προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης, με την κοινωνία και για την κοινωνία".

Διαβάστε Επίσης

Στο άρθρο του με τίτλο "2022: Ζήτημα ζωής μια νέα αρχή", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την κυβέρνηση και τονίζει πως "η πολιτική αλλαγή είναι πια επιβεβλημένη ως αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από τον διαρκή εφιάλτη". Επισημαίνει, δε, ότι "αυτή δεν μπορεί παρά να είναι και η επιδίωξη όλων των δυνάμεων που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και να εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας". Όπως προσθέτει, η βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, τη συντήρηση και την πρόοδο "συμπυκνώνεται στο εξής και μοναδικό αίτημα: Εκλογές και πολιτική αλλαγή". Σύμφωνα με τον ίδιο, ως όποιος αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στο παραπάνω αίτημα, "θα αδυνατεί να απαντήσει πειστικά στο διά ταύτα της κοινωνικής ανάγκης".

Διαβάστε Επίσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι "αν δεν είχαμε τον κ. Μητσοτάκη με την τραγική -όπως αποδείχτηκε- κανονικότητά του, που ασχημονεί πάνω στις πληγές της κοινωνίας, μπορεί να μην είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, όπως ο ίδιος τρεις τουλάχιστον φορές πανηγύρισε, αλλά θα είχαμε μετριάσει και το δράμα και τον πόνο και τον αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί".

Αν δεν αντιμετώπιζε εξαρχής ο πρωθυπουργός την πανδημία "ως ευκαιρία προσωπικής, κομματικής, ακόμα και οικονομικής κερδοσκοπίας", όπως αναφέρει. Αν δεν χειροκροτούσε "υποκριτικά γιατρούς και νοσηλευτές και την ίδια στιγμή όχι μόνο άφηνε αβοήθητο, αλλά συρρίκνωνε και υπονόμευε το δημόσιο σύστημα υγείας", αν δεν "μετέτρεπε την αναγκαία επικοινωνία για τα μέτρα προστασίας και το εμβόλιο σε εργαλείο χρηματοδότησης των φίλων, της εικόνας, και του καθεστώτος του", αν δεν "απέκρυπτε" την έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα κι όταν αυτή αποκαλύφθηκε δεν κατέφυγε στην προσφιλή του πρακτική: Στις υπεκφυγές, στα ψέματα, στη δολοφονία της αλήθειας". "Αν δεν έδινε εν μέσω πανδημίας ασυλία στους τραπεζίτες" και δεν "μοίραζε δισεκατομμύρια σε κολλητούς και φίλους με απευθείας αναθέσεις, δεν καταργούσε το οχτάωρο, δεν κρατούσε καθηλωμένο τον βασικό μισθό, δεν θεσμοποιούσε το καθεστώς ζούγκλας …", προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης

"Όχι, δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απλώς ανίκανος. Ισχυρίζομαι ότι είναι αθεράπευτα δογματικός και προσηλωμένος στις αποτυχημένες συνταγές του χθες", αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό "αθεράπευτα κυνικό" και τον κατηγορεί ότι "αδυνατεί να κατανοήσει την τραγωδία και τις επιπτώσεις της, με τη σεμνότητα και την περίσκεψη που απαιτεί ο ανθρώπινος πόνος" και πως "η κρίση δεν είναι ευκαιρία να εφαρμόσει τις αποτυχημένες συνταγές των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα σε κομβικές υπηρεσίες για τον πολίτη σε περιόδους κρίσης, όπως η δημόσια Υγεία, η δημόσια Παιδεία, η Ενέργεια".

Ακόμη, τον κατηγορεί ότι "αδυνατεί να κατανοήσει" πως "τώρα αντί να αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους, είναι η ώρα να τις στηρίξει" και ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όχι να απελευθερωθούν οι απολύσεις. "Και κυρίως", σημειώνει, "αδυνατεί να κατανοήσει ότι κάποια στιγμή η πραγματικότητα είναι τόσο ισχυρή που κανένα σύστημα επικοινωνίας, όσο δυνατό και να είναι, δεν αρκεί για να τη διαψεύσει", συνεχίζει.

Σχολιάζει ότι τον πολίτη "δεν μπορεί να τον παραπλανήσει καμία προπαγάνδα" όταν βλέπει "τις τραγικές παλινωδίες και τα ψέματα στη διαχείριση των πυρκαγιών και της πανδημίας και ταυτόχρονα λαμβάνει τους λογαριασμούς του ρεύματος και ματώνει από τις ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ, όταν συνειδητοποιεί ότι την 3η εβδομάδα δεν υπάρχουν χρήματα για να βγει ο μήνας". "Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορείς να διαχειριστείς καμία κρίση", συμπληρώνει.

Διαβάστε Επίσης

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζει ότι η πράξη στη δύσκολη μάχη "για να μπει τέλος στη σημερινή καθεστωτική δυστοπία", απαιτεί:

  • "- Το ευρύτερο δυνατό άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη, θέλουν, και στηρίζουν την αλλαγή.
  • - Την ενιαία θέληση και την αποφασιστική δράση σε όλα τα μέτωπα πάλης για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης που δέχονται βάναυση επίθεση, για να κάνουμε κοινό τόπο της καθημερινότητας το αίτημα και σύνθημα "Να Φύγουν!", χωρίς τις αυταπάτες του ώριμου φρούτου.
  • - Την πληθυντική ανάπτυξη του κόμματος. Να ανοίξουμε τις πόρτες στις πιο ζωντανές προοδευτικές δυνάμεις σε κάθε περιοχή, πόλη, γειτονιά, χωριό, χώρο δουλειάς, κοινωνικό στρώμα και κλάδο, χωρίς στενότητες, κληρονομημένες από το παρελθόν αντιπαλότητες, προσωπικές στρατηγικές και επιφυλάξεις ιδεολογικής καθαρότητας.
  • - Την αποφασιστική ενίσχυση της συλλογικότητας, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης του ρόλου των μελών του κόμματος, χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους, τόσο στη λήψη των πιο σοβαρών αποφάσεων, όσο και στην εκλογή της συλλογικής του ηγεσίας στο επικείμενο 3ο Συνέδριο του Κόμματος".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2022 | 12:16

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τον δημόσιο πλούτο σαν σμήνος από ακρίδες

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως η πιο κρίσιμη δημοσκόπηση είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΡΟΥΣ 23 Μαϊ 2022 | 11:14

Γαλλία: Μπροστά ο Μακρόν μόλις κατά μία μονάδα από την αριστερή συμμαχία - Νέα δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές

Η δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των εκλογών του Ιουνίου φέρει τον Μακρόν και τους συμμάχους του να προηγούνται με το 28% των ψήφων.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 23 Μαϊ 2022 | 09:26

Τουρκία: Εμφάνιση... ροκ σταρ του Ερντογάν σε προεκλογική εκδήλωση στα Άδανα [εικόνες - βίντεο]

Ένα διαφορετικό πρόσωπο επιχειρεί να προβάλει ο Τούρκος Πρόεδρος, προσπαθώντας να προσελκύσει την νεολαία της χώρας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ ΠΑΟ - ΠΑΟΚ 22 Μαϊ 2022 | 15:08
ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 21 Μαϊ 2022 | 13:10

ΣΥΡΙΖΑ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

"Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο "προβλέψιμος και δεδομένος" κ. Μητσοτάκης", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" 20 Μαϊ 2022 | 15:17

Μπακογιάννη: Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο, όσοι λένε για πρόωρες εκλογές"

Κάποιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. "Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο", σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 12:49

Τουρκία: Έντονες φήμες ότι ο Ερντογάν θα κάνει ευρύ ανασχηματισμό τον Ιούλιο

Έντονες φήμες κυκλοφορούν στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό εντός του Ιουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:59

Τσίπρας: Τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό η ομιλία στο Κογκρέσο

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μετά την εκλογή "αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ".

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:47

Καρφιά Νάσου Αθανασίου κατά Τσίπρα: "Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο"

"Κανένας δεν ήθελε, κανένας δεν μπορούσε;" αναρωτήθηκε ο Νάσος Αθανασίου αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ήταν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:29

Παπαδημούλης: Οι παλιοί είμαστε το σασί του ΣΥΡΙΖΑ - Να μην ακούει ο Τσίπρας όσους μιλούν για βαρίδια στο κόμμα

"Χωρίς ενωμένο κόμμα δεν κερδίζονται εκλογές" είναι το μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη στον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 19 Μαϊ 2022 | 22:54

Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου: Λίγοι μπορούν να έχουν στο όνομά τους δίπλα τη λέξη "παγκόσμιος"

Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου που χαρακτήρισε πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε 19 Μαϊ 2022 | 10:28

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: "Πασοκοποίηση" του κόμματος και επικράτηση των Προεδρικών - Αρχισαν οι γκρίνιες όσων έμειναν εκτός

Σε νέο κόμμα μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επικράτηση σε υψηλές θέσεις των πασοκογενών και προεδρικών στελεχών στις εσωκομματικές εκλογές.

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ "ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ" 19 Μαϊ 2022 | 09:32

Οι δικαστές γύρισαν σελίδα: Η Μαργαρίτα Στενιώτη κέρδισε τον Χριστόφορο Σεβαστίδη που ανησυχούσε για τον... Κουφοντίνα

Γίνεται η δεύτερη γυναίκα στη ιστορία της Ένωσης που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.