Τσίπρας:Μέτρα & κυρώσεις αν δεν τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές παραβιάσεις

Ο πρωθυπουργός μίλησε για άμεσο τερματισμό των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα

tsiprasmetra--kurwseis-an-den-termatistoun-amesa-oi-tourkikes-parabiaseis
SHARE THIS
0
SHARES

Τη σημαντικότητα των ενεργειών και αποφάσεων σχετικά με την συνεχιζόμενη τουρκική πρακτική επισήμανε ο αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο κορυφής

Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερο, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις»

.Αναφερόμενος στη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του Μάνφρεντ Βέμπερ: «Πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Κομισιόν ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει. Που έχει ταχθεί κατά του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας. Ελπίζω να ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν και όχι που διχάζουν».

Εξέφρασε εκ νέου τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη προεδρία της Κομισιόν στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, για την οποία παρατήρησε ότι διχάζει αντί να ενώνει.

   «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και εναντίον των κοινών μας αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση», είπε χαρακτηριστικά για τον υποψήφιο του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός.

   Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στη προσπάθειά που θα καταβάλει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σκοπό να υπάρξει σαφής καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

   Στο πρώτο μέρος της προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES συμμετείχαν αποκλειστικά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook